Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 3.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ceny města pro rok 2014 rozdány: získali je mecenáška, umělci i nejcitovanější český vědec

Zprávy z regionu

22.5.2015

Autor: Barbora Sísová

Hudebník Richard Pachman, vědec Radek Zbořil, malíř Jiří Hastík i německá mecenáška Gerlinde Back – to jsou jména čtyř laureátů, kteří včera převzali z rukou olomouckých radních Cenu města Olomouce a rozšířili tak pomyslnou olomouckou síň slávy. Kromě nich však byly oceněny také dva počiny – Dům přírody Litovelského Pomoraví a vydání monografie Hudba v Olomouci 1945-2013, která mapuje olomouckou hudební scénu.

Slavnostní ceremoniál se po několika letech přesunul z Moravského divadla zpět ke své původní, komornější podobě do prostorů Klášterního Hradiska. "Jsem rád, že se dnes setkáváme právě v tomto sále, v místě, kde procházela historie nejen našeho města, ale i českých a moravských zemí. Proto je to místo ideální k dnešnímu slavnostnímu dni, kdy se tu setkáváme proto, abychom vzdali hold a čest osobnostem města Olomouce," vysvětlil primátor Antonín Staněk, proč považuje tento prostor za ideální místo pro předávání cen. Večerem provázel moderátor Marek Berger z Radia Haná a o hudební doprovod se postaral Hudební institut, který každému laureátovi zahrál jeho oblíbenou píseň. Kromě úvodní Imagine, která zahájila celý slavnostní večer si tak diváci mohli poslechnout například Mozartovu Kouzelnou flétnu, Lady Karneval nebo lidovky jako Vrby se zelenají či Daleká široká v jazzové úpravě.

Celý slavnostní večer zahájil český premiér Bohuslav Sobotka ,který celý den pobýval v našem městě. "Prožil jsem dnes velmi příjemnou návštěvu Olomouckého kraje i Olomouce, jsem rád, že jsem dnes mohl navštívit vaši radnici, fakultní nemocnici i zoo. Tento večer je večerem lidí, kteří něco pro město udělali v minulých letech, já jim nechci krást prostor ani slávu a chtěl bych vyjádřit potěšení, že mohu osobně poděkovat všem, kteří se zasloužili o rozvoj tohoto historického města a jeho slávu," přivítal laureáty i hosty v publiku premiér, po něm získal slovo primátor města Olomouce, který v krátkosti vysvětlil, proč se jako nový primátor rozhodl v tradici udílení cen pokračovat. "Není nic příjemnějšího než se potkávat s lidmi, kteří svým talentem tvůrčí činností, entusiasmem, prostě celým svým životem obohacují nejen sebe a svůj život, ale dokáží to, co umí předávat dál a činit svět kolem nás snesitelnějším," popsal Staněk. V průběhu večera byly oceněny čtyři osobnosti města Olomouce, které vstoupí do síně slávy ,a dva počiny roku 2014. Zajímavostí je, že mezi oceněnými se tentokrát objevila i německá občanka.

Jako první si na pódiu svou cenu převzal Michal Bartoš a Sluňákov za vybudování Domu přírody v Litovelském Pomoraví, který se v Horce nad Moravou otevřel 20. září loňského roku, přičemž ještě v roce 2001 bylo na tomto území pouze podmáčené pole, o které se nikdo nechtěl starat. Během několika let na místě vznikla expozice originálních uměleckých děl, které umocňují nejen prožitek z vycházky krajinou, ale nabízejí prostor k vyhlídkám i meditaci. "Ceny si nesmírně vážíme. Realizace projektu trvala velmi dlouho a v jejím průběhu jsme měli hodně problémů, takže jsem moc rád, že se to podařilo nějakým způsobem dovést do konce. Cena města je pro celý náš kolektiv takové pohlazení na konci, jako dárek za všechny komplikace, se kterými jsme se museli potýkat," sdělil Michal Bartoš.

Druhým oceněným počinem roku 2013 je kolektivní vydání monografie Hudba v Olomouci 1945-2013, která mapuje veškerou hudební produkci našeho města v tomto období. Na této vědecké publikaci pracovalo dvaatřicet autorů vedených profesorem Janem Vičarem z katedry muzikologie Filozofické fakulty Univerzity Palackého. "Žádné jiné české město nemá tak podrobně a systematicky vypracované soudobé dějiny hudby, jako je nyní Olomouc. Kniha pojednává nejen o hudbě vážné, ale i populární, jazzové, folklorní, chrámové, dechové či vojenské a obsahuje rovněž třináct analýz vybraných kompozic," popsala Jan Vičar, který dodal, že své přátele či známé v knize najde téměř každý Olomoučan. "Kniha obsahuje 4 600 jmen a 570 fotografií, notových ukázek či jiných obrazových dokumentů. Má 647 stran a váží přes 3 kilogramy," dodal Vičar.

Jako první cenu převzala ženská laureátka německé národnosti Gerlinde Back za výrazné a dlouhodobé aktivity ve prospěch Olomouce a Olomoučanů, která si pro ocenění přijela až z Frankfurtu nad Mohanem. Našemu městu, s nímž navázala vztah po revoluci, výrazně pomohla například při povodních v roce 1997.

Hned dva nové laureáty má město Olomouc v kategorii kultura. Prvním je malíř a grafik Jiří Hastík, který je pro Olomouc významný například díky návrhům domovních znamení, navíc stál v roce 1989 u zrodu Unie výtvarných umělců Olomoucka, v rámci níž se podílel na uspořádání více než tří set spolkových a individuálních výstav v Olomouci i ve světě. "Jestli jsem na sebe hrdý? Dělal jsem, co mohu. Člověk by neměl být lhostejný k sobě a svému životu, ale hrdostí se to asi nazvat nedá. Vždy jsem dělal jen to, co jsem uznal za vhodné. Ocenění si samozřejmě velmi vážím, protože si velmi vážím tohoto města i lidí, kteří v něm žijí,“ popsal Hastík, který sice pochází z Uherského Hradiště, ale už desítky let žije v Samotiškách. Druhým oceněným je hudebník a výtvarník Richard Pachman. Během své dosavadní kariéry vydal 31 alb. Významné pro Olomouc je jeho duchovní album Missa Olomoucensis, které vydal jako vzpomínku na rodné město, které stále považuje za svůj domov. Přestože je známý především jako hudebník letos vydal také knihu Tylda. "Je to román podle skutečného příběhu mé rodiny z období války, o transportech, terezínském ghettu a všem, co válka napáchala, " popsal Pachman a vyzval přítomné k jejímu přečtení.

V Oblasti vědy a výzkumu byl oceněn Radek Zbořil z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého, který se zabývá především výzkumem v oblasti materiálové chemie a nanotechnologií, zejména výrobou nanomateriálů na bázi uhlíku, železa a stříbra pro enviromentální, medicínské a průmyslové aplikace. V roce 2011 obdržel cenu ministra školství, jeho práce získaly přes 6 tisíc citací a v posledních letech patří k nejcitovanějším českým vědcům.

Radnice oceňuje významné osobnosti od roku 1998 a ocenila již 133 osobností, v roce 2010 navíc přibyla Cena města za počin roku. V minulých letech cenu obdrželi například někdejší ministr kultury Pavel Dostál, katolický disident a publicista Josef Vlček, heraldik Jiří Louda či in memoriam válečný pilot Josef Bryks.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

AUDIOWORKS

Katalog firem » Obchod » Hudební nástroje, aparatury a příslušenství

Prodej hudebních nástrojů, kytarové a baskytarové aparáty a komba, kytary, baskytary, bicí nástroje, etnické hudební nástroje, perkuse, PA systémy, osvětlovací technika, klávesy, dechy, perk...