Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 5.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Český jazyk cizince láká: letos Olomouc zaplaví přes osmdesát zájemců z celého světa

Zprávy z regionu

18.7.2014

Autor: barsi

Čtyřiaosmdesát studentů z nejrůznějších koutů světa přijíždí do Olomouce, aby se zde seznámilo s krásami české řeči a naučilo se tento jazyk také prakticky ovládat. Důvody jsou různé – práce, škola, česká láska nebo třeba jen láska k českým filmům či hudbě.

Už tuto sobotu vypukne 28. ročník Letní školy slovanských studií, kterou pořádá Univerzita Palackého. Škola je určena především vysokoškolským učitelům, lektorům, studentům českého jazyka a literatury, obecněji zaměřeným slavistům, překladatelům, novinářům, obchodníkům, ale i všem ostatním zájemcům o český jazyk, literaturu a kulturu. A zájem o český jazyk je obrovský. „Počet studentů letošní letní školy je ve srovnání s loňskem o něco vyšší, evidovali jsme celkem 89 přihlášek. Nejmladší účastnici je 17 let a přijede z Polska, nejstarší studentka pochází z Finska a češtině se věnuje ve svých 65 letech,“ uvedl ředitel Letní školy slovanských studií Petr Pořízka z katedry bohemistiky. A poznávat krásy češtiny sem přijedou studenti opravdu z celého světa. Nejen z Německa, Španělska, Francie či Spojených států amerických, ale i z exotičtějších zemí, jako je například Ázerbájdžán, Čína, Vietnam, Indie, Libanon nebo Japonsko. I letos přijede do Olomouce například Japonec Eiichi Sató z Ósaky, který se česky se už učí 12 let a Letní školu slovanských studií se chystá absolvovat už posedmé. Sató, kterého k češtině přivedla hudba, tvrdí, že pro všechny cizince je oříškem především česká gramatika.

Po příjezdu studenti absolvují rozřazovací test, podle kterého pak budou rozděleni do devíti skupin ve čtyřech úrovních pokročilosti, od úplných začátečníků po nejpokročilejší. Výuce jazyka včetně gramatiky a konverzační části se studenti budou věnovat během dopoledne, odpoledne je už poněkud volnější. Připraveny jsou přednášky různého zaměření a další doprovodný kulturní program. „Nabídneme historii, lingvistické, muzikologické přednášky, život významných českých osobností, přednášky o České republice, českých vynálezech. Snažíme se nabídnout pestrý program, dopoledne si výuky jazyka užijí dost,“ dodala za organizaci školy Gabriela Benešová. Letní škola slovanských studií nabídne zahraničním studentům i kurzy ruštiny a polštiny, na své si přijdou i zájemci o workshopy zaměřené na divadlo a lidové tance. Dvakrát v týdnu se budou promítat české filmy různých žánrů s anglickými titulky. „Tradičně trávíme víkend v Praze, letos během doprovodného programu pojedeme i do Lednicko-valtického areálu, navštívíme baziliku ve Velehradu, nově se chystáme do Archeoskanzenu Modrá. Měli bychom se tam vypravit v den, kdy bude simulována bitva o Velkou Moravu,“ doplnila Benešová.

Slavnostní zahájení 28. ročníku Letní školy slovanských studií se uskuteční v neděli 19. července od 19 hodin, v podkroví Konviktu. Kurz pak bude uzavřen 16. srpna ceremoniálem v kapli Božího Těla Uměleckého centra UP. Na konci letní školy skládají všichni studenti závěrečné testy. Po jejich složení obdrží certifikát o absolutoriu kurzu, který je součástí celoživotního vzdělávání na Univerzitě Palackého. Je v něm obsažena také informace o dosažené jazykové úrovni.

barsi

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip