Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 4.7 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Český rozhlas Olomouc slaví velké výročí i zajímavou výstavou ve Vlastivědném muzeu

Kultura

10.12.2014

Autor: jap

Pětašedesát let od založení olomouckého studia Českého rozhlasu a zároveň dvacet let od jejího obnovení. To už je pořádný důvod k oslavě. A Český rozhlas si takovou oslavu nadělil. Kromě seriálu, který celý rok běží na jeho vlnách, slaví výročí i výstavou ve Vlastivědném muzeu. Ta přiblíží nejen některé z tisícovek osobností, které rozhlasem prošly, ale také neuvěřitelný vývoj techniky. K vidění je až do 15. února.

Hlásí se Olomouc. Tak se jmenuje výstava, kterou ve Vlastivědném muzeu nachystal Český rozhlas Olomouc. “Chtěli jsme touto výstavou přiblížit všechny etapy vývoje. Vzpomínáme na významné osobnosti, ale vystavujeme i historickou či docela nedávnou techniku,” naznačil ředitel olomoucké pobočky Josef Podstata. Výstava kromě mapování historie Českého rozhlasu představuje osobnosti spojené s jeho činností. Expozice také zachycuje nedávné či současné projekty ČRo Olomouc. Část expozice je věnována technice používané reportéry při natáčení, a to jak v minulosti, tak i současnosti. K vidění jsou i rádia ze čtyřicátých nebo šedesátých let. Velkou raritou je mikrofon Reiszova systému od firmy Marconi, který se používal ve 20. letech 20. století - jeden ze dvou exemplářů v České republice. Návštěvníci si mohou dokonce vyzkoušet práci rozhlasových redaktorů. Je zde zřízeno malé studio a každý má možnost nahrát zprávu, upravit si ji a nakonec poslechnout. A zejména mladší návštěvníci ocení i další interaktivní část výstavy: mohou si zkusit pustit vinylovou desku nebo magnetofonovou kazetu. “To už většinou dnes vůbec neznají,” pousmál se Podstata.

Rozhlas už výročí připomíná od začátku roku krátkými desetiminutovými pořady. “Vysíláme je vždycky v neděli o půl třetí. V padesáti dílech provázíme posluchače postupně celou historií,” přiblížil redaktor Jan Sulovský, který je zároveň i spoluautorem výstavy a poutavého a bohatého katalogu.

Český rozhlas Olomouc začal vysílat na frekvencích brněnského studia 9. ledna 1949, samostatné vysílání pak začalo 15. října 1956. Během normalizace bylo olomoucké studio pouhou pobočkou Ostravy. K obnovení samostatného vysílání pak došlo 3. ledna 1994.

jap

Reklama

VINOTÉKA V PODZÁMČÍ

Katalog firem » Restaurace, stravování » Vinotéky

Nabízíme za VO ceny lahvová a stáčená vína těchto vinařství: ANNOVINO, Bergmann, Buchmayer, Bzenec, Cícha, Grmolec, Habřina, Hagn, Kobylí, Krist, Mečl, Michlovský, Mühlberger, Pfeffer, Ra...