Reklama

Čtvrtek 16. května 2024, svátek má Přemysl, venku je 22.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Cestování městskou hromadnou dopravou zpříjemní nové nízkopodlažní autobusy

Zprávy z regionu

12.7.2011

Autor: Kamila Kotková

Od zítřka vyráží do olomouckých ulic šest nových autobusů, které nahradí staré vozy s ukončenou životností. Hlavním přínosem bude zvýšení komfortu cestujících, nižší provozní náklady a snížení emisí. Nové autobusy budou jezdit na linkách 14, 20 a 16.

V rámci projektu Bezbariérová Olomouc dnes přibylo do vozového parku Dopravního podniku města Olomouce šest nízkopodlažních autobusů. Do konce roku 2013 by se měl jejich počet rozšířit o dalších deset vozů. "Po uvedení prvních šesti autobusů do provozu bude z celkového počtu 77 vozidel 45 nízkopodlažních, tedy téměř šedesát procent. Bezbariérový přístup jistě ocení i všichni zdraví spoluobčané, kterým se občas přihodí nějaký úraz," zhodnotil situaci předseda představenstva dopravního podniku Michael Fischer.

Dodavatelem autobusů je firma Solaris. Celkové náklady za dodávku všech šestnácti vozů se vyšplhaly na osmdesát milionů korun. Čtyřicet procent půjde z evropské dotace, zbytek uhradí podnik z vlastních zdrojů. Nové sólo vozy budou nasazeny na linku číslo14 a 20, kloubové potom posílí nízkopodlažní spoje na lince 16.
Kromě výhod spojených s nízkopodlažností jsou hlavním přínosem nových vozidel také nižší provozní náklady a náklady na údržbu i snížení emisních látek. "Po realizaci projektu klesne průměrné stáří autobusů z osmi na pět let. Hranice životnosti se zvýší až na patnáct let," popsal výkonný ředitel podniku Vladimír Menšík. Součástí vozů budou i nové informační LCD panely uvnitř autobusu.
Od nasazení nových dopravních spojů do provozu si radnice slibuje i větší zájem cestujících o městskou hromadnou dopravu. "Věříme, že po dokončení celého projektu se nám podaří nalákat víc občanů k cestám městskou hromadnou dopravou. Myslíme si totiž, že situace hlavně v centru města se už stala neúnosnou a městská hromadná doprava může ke zlepšení stávajících podmínek výrazně přispět," domnívá se náměstek olomouckého primátora Ivo Vlach.

Přestože je Dopravní podnik města Olomouce častým terčem kritiky cestujících, jeho představitelé hodnotí nabízené služby jako velmi kvalitní. "Co se týče úrovně městské hromadné dopravy, patříme k nejlepším městům v republice. Sami Olomoučané si to bohužel neuvědomují. Ale ti, kteří vycestují v rámci republiky nebo i do světa a mají možnost srovnání, nám posílají pochvaly," okomentovala reakce lidí mluvčí dopravního podniku Magdaléna Kopřivová.

Kamila Kotková

Reklama

OFFICE house Olomouc

Katalog firem » Služby » Pronájem virtuálních sídel a kanceláří

Virtuální sídlo pro firmy, provozovny, adresa trvalého pobytu. Cena zahrnuje umístění sídla firmy, provozovny nebo adresy trvalého pobytu na prestižní adrese Riegrova 17, Olomouc, v centru měst...