Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Pivovar Chomout: to je kouzelné místo, kde můžete objevovat lahodná piva všech barev, chutí i vůní

Tipy a názory

19.5.2015

Autor: Barbora Sísová

Dáte si Bernarda nebo zkusíte Chomouta? Tato otázka mě během jednoho měsíce překvapila hned ve dvou olomouckých hospodách. A jelikož ráda ochutnávám neznámé, učinila jsem tak i tentokrát a musím říct, že chybu jsem rozhodně neudělala. Ihned jsem začala pátrat po původu tohoto lahodného moku a spolu s redakčním týmem jsem o pár dní později vyrazila přímo do míst, kde pivo vzniká – do pivovaru Chomout, který se nachází kde jinde než v Chomoutově.  

Pivovar, který najdete na konci obce Chomoutov, je umístěn ve více než sto let starém hanáckém statku, v prostorách bývalých chlévů, které prošly kompletní rekonstrukcí. Všechny technologie jsou tak nové v nerezovém provedení. "Pivo jsme začali vařit pro sebe jako domovarníci tak, aby nám chutnalo. A protože chutnalo nejen nám, ale také lidem z okolí, tak jsme ho o něco zvětšili, a pak už jsme raději postavili opravdový pivovar. Přesto pořád vaříme doma, a tak jsme podle našeho kamaráda domácí vařiči piva s největším pivovarem v republice," popsal spolumajitel pivovaru Chomout Jiří Omelka na začátku zhruba hodinové exkurze pivovaru, během které jsme se seznámili s kompletním procesem výroby. Postupně navštívíte všech pět oddělených místností: sklad sladu a šrotovnu, varnu, spilku, ležácký sklep a stáčírnu, kde se dozvíte spoustu zajímavých informací nejen o výrobě místního piva, ale také o jeho historii a podobně. A co je pro výrobu piva nejdůležitější? Čtyři věci – chmel, slad, voda a kvasnice. A abychom si to zapamatovali, následovala ukázka všech surovin, spojená s jejich ochutnávkou.

"Vaříme tak, abychom zajistili dostatek piva pro pivovarský hostinec a pro další hospody v Olomouci a okolí. Běžně máme na čepu šest druhů piva. Naši stálou nabídku tvoří Desítka, Ležák, Švarc, Pšenka a minimálně jedno svrchně kvašené pivo. Další dva druhy zařazujeme podle sezóny a momentální inspirace. Zrovna nabízíme třeba Pšenku, kterou se snažíme rozšířit hlavně do zahradních restaurací," popsal Omelka. Pokud jste neměli doteď žízeň, po exkurzi pivovaru vás skutečně přepadne neodolatelná chuť na pivo. Máte štěstí, že hned vedle pivovaru je krásná útulná restaurace s kouzelnou zahrádkou, kde můžete ochutnat všechny zmíněné druhy piva. A to buď postupně po malých či velkých pivech nebo prostřednictvím degustačního prkénka, kde je vše pěkně pohromadě.

Kromě piva restaurace nabízí také řadu skvělých delikates, které se s pivem skvěle doplňují. Ochutnat můžete například beerburger, pomalu pečené koleno na černém pivu, grilovaná žebra, tatarák, variaci loštických tvarůžků nebo ideální kombinaci - pivovarské prkénko, kde se nachází průřez toho nejlepšího, co se k pivu dokonale hodí. Každý den navíc restaurace nabízí tři meníčka. Na své si tu přijdou také ti, kteří mají rádi lehká jídla, nabízí se zde několik druhů salátů, těstoviny i pokrmy z ryb. Celý jídelní lístek máte k dispozici zde.

"Exkurze nabízíme každé úterý v 17:00 a 18:00 a to v lichém týdnu, kdy nevaříme pivo. Exkurze je v délce 30 – 60 minut. Minimální počet účastníků je 5 a maximální 12 osob. Neváhejte se na nás obrátit i s nestandardními požadavky. Pokud to bude v našich silách, tak vám rádi vyhovíme," sdělil Omelka. Exkurzi si můžete objednat zde.

Chcete přijet ochutnat místní pivo, ale řešíte, jak to udělat, abyste nemuseli jet autem? I to má řešení. Z Olomouce se sem dostanete autobusovou linkou číslo 20. Když vystoupíte na konečné zastávce Škola, máte to do hospůdky už jen pár kroků. A v nočních hodinách můžete využít přepravy za zvýhodněnou cenu od smluvního partnera Team Taxi (800 888 555). Restauraci najdete v Dalimilově ulici 16 v Chomoutově a zvlášť o víkendu doporučujeme rezervovat si místo dopředu.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941