Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 3.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Chřestová sezóna je v plném proudu. Neváhejte a pojďte s námi ochutnávat!

Tipy a názory

20.5.2015

Autor: Veronika Pavlíková

Může být bílý, zelený nebo fialový, skvěle chutná a navíc obsahuje spoustu tělu prospěšných látek. Křehká zelenina, které se lidově říká špargl, má v Česku dlouholetou tradici a její obliba rok od roku roste. Některé olomoucké restaurace dokonce servírují speciální chřestová menu. Vydali jsme se tedy zjistit, jaké lahůdky z bílého zlata jednotlivé podniky nabízejí.

Chřest je vytrvalá bylina pocházející z Orientu, nejstarší doklady o jeho pěstování představují nástěnné malby v egyptské pyramidě u Sakkary staré 4500 let. Chřestová sezóna začíná v závislosti na konkrétní oblasti od března do poloviny dubna a tradičně končí 24. června na svatého Jana. V Česku seženete chřest té nejvyšší kvality z farem v Ivančicích na Brněnsku a v Hostíně na Mělnicku. S oběma místy se pojí chřestové festivaly – hostínské Chřestové slavnosti už jsou za námi, na Slavnosti chřestu v Ivančicích se můžete vydat už tento víkend.

A jak to vypadá se zdravou lahůdkou v Olomouci? Restaurant Caesar zve na chřestové speciality již od začátku května. Ochutnat můžete chřestovou polévku se smetanou, zeleninovou salsu, francouzský slaný koláč Tarte Flambée, tagliatelle s chřestem a krůtími kousky, vepřovou panenku s grilovaným chřestem a parmazánovou omáčkou nebo chřestovo-rebarborový koláč. Ale pospěšte si, nabídka platí, dokud bude k dostání kvalitní čerstvý chřest. Pravděpodobně však do konce tohoto týdne.

Na chřestový týden od 19. do 24. května srdečně zve i oblíbená restaurace Renomé. Podívejte, co si pro vás kuchaři připravili:

Chřestové menu v Restauraci Renomé
Polévka:
0,33l Chřestový krém se sýrem cottage 49 Kč
Hlavní chod:
1. 150g Filet s čerstvé pražmy královské na italském krémovém risottu s chřestem 205 Kč
2. 300g Grilovaná vepřová panenka na směsi trhaných listových salátů a blanšírovaném
chřestu s francouzským vinaigrettem, rozpečená domácí ciabatta 165 Kč
3. 150g Pomalu pečený (cca 12 hod) hovězí krk na portském víně a bylinkách, podávaná
na chřestovém pyré 139 Kč
4. 200g Grilovaný Uruguayský Rib-Eye steak na blanšírovaném chřestu s holandskou omáčkou, rozpečená brambora s bylinkovým dipem 299 Kč

Chřestové menu si na celý květen připravila také restaurace Potrefená Husa, která ke každému jídlu doporučuje také vhodné pivo.

Vila Primavesi nabízí speciality z chřestu až do příští středy a na své si zde přijdou jak milovníci chřestu a vegetariánských jídel, tak ti, kteří si rádi pochutnají na šťavnatém masíčku. Vysoký roštěnec s chřestovými závitky s omáčkou ze zeleného pepře nezní vůbec špatně.

Restaurace hotelu Trinity přišla s chřestovou nabídkou včetně akce Snoubení vín už na konci dubna, stále však špargl zařazuje do poledních meníček. Přípravě oblíbené pochoutky se ve zdejší kuchyni věnují opravdu pečlivě. "Aby chřest zůstal křupavý, aromatický a plný vitamínů, je nutná co nejkratší tepelná úprava," dodává ředitelka hotelu Denisa Furdíková. Nebo si do Trinity zajděte na vařený chřest s opečenou strouhankou a cherry rajčátky nebo rizoto s hřiby a zeleným chřestem, obojí najdete ve stálém jídelním lístku.

Na grilovaných mušlích svatého Jakuba s mladým chřestem na másle si pochutnáte v Lobsteru. Speciální nabídku sice nemají, pokrmy z nového restauračního lístku ale obsahují svěží jarní suroviny včetně chřestu. Z hlavních chodů tu máme pečené kuřecí prso s chřestem a holandskou omáčkou nebo risotto s chřestem a glazovaným telecím brzlíkem. Právě tímto risottem se minulý víkend Lobster prezentoval i na prvním ročníku olomouckého Garden food festivalu. Spolu s chřestovým capuccinem jej servíroval sám šéfkuchař Jaroslav Klár.

Nesmíme opomenout ani nově otevřenou restauraci Konvikt, kde na vás čeká risotto nebo spaghetti s chřestem a parmazánem. A k tomu příjemné posezení s výhledem do parku jako bonus. Dáte-li přednost pořádnému kusu masa, doporučujeme zajít do Planu B na steak z hovězí svíčkové s grilovaným zeleným chřestem, lilkovým kaviárem a pečenými bramborami. Pokrm je součástí týdenního večerního menu, které platí od pondělí 18. do soboty 23. května.

A co takhle dát si chřest už dnes k obědu? Nakoukli jsme pro vás do poledního menu a i tady jsme objevili hned několik chřestových delikates. V rámci bussines menu jej nabízí opět restaurace Lobster – grilovaný žlutoploutvý tuňák se zeleným chřestem na másle a čedarovou espumou zní více než lákavě! Pizza Pollo má dnes v nabídce Risotto asparagi - krémové italské rizoto z odrůdy Carnaroli připravené na vývaru a bílém víně, zjemněné máslem podávané s mělnickým zeleným chřestem a strouhaným parmezánem.

Tak co, už se vám sbíhají sliny? Klidně můžou, protože kromě obsahu vitamínů A, B1, B2, C se chřest může pochlubit minimální kalorickou hodnotou, detoxikačními účinky a spoustou vlákniny. Jednoduše lahodný a zdravý, což platí jen u málokteré potraviny. Hlavně pozor, abyste sezónu nepropásli, další bude zase až za rok! :-)

Veronika Pavlíková

Reklama

Restaurace LEGUÁN

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Příjemné posezení v atraktivním prostředí s ŽIVÝM LEGUÁNEM. Široký výběr alko i nealko nápojů, hotových jídel, minutek a TVARŮŽKOVÝCH SPECIALIT. MOžnost konání svatebních hostin, p...