Reklama

Pondělí 29. dubna 2024, svátek má Robert, venku je 17.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Čínsky snadněji: na Univerzitě Palackého vznikla moderní učebnice pro nesinology

Zprávy z regionu

23.11.2011

Autor: roc

Ojedinělou moderní učebnici, která zájemce uvede do tajů čínského jazyka a písma, inicioval a zpracoval kolektiv autorů z Katedry asijských studií Univerzity Palackého v Olomouci. Celková příprava koncepce učebnice a následná tvorba textů, zpracování nahrávek a finální grafické úpravy zabraly autorům osmnáct měsíců.

Učebnice slouží jako úvod do čínského jazyka pro studenty nesinology. Pozitivem učebního materiálu, v rámci České republiky ojedinělého, je jeho komplexnost. Poskytuje bohatý materiál k výuce čínských znaků, správné výslovnosti jazyka, konverzačních obratů i čínské gramatiky. Obrovskou výhodou nejen pro studenty je možnost stáhnout si učebnici zdarma v pdf formátu z webových stránek univerzity.
"S učebnicí jsou spokojení pedagogové i studenti. Ti oceňují především rozepsané znaky. Z pohledu vyučujícího učebnice přesně odpovídá všem požadavkům na dobrý studijní materiál: už nepotřebujeme hledat podklady v dalších materiálech zaměřených na fonetiku, znaky či konverzační cvičení," zhodnotila publikaci jedna z jejích autorek Táňa Dluhošová, která zároveň učebnici poprvé využila během praktické výuky u studentů oboru Kulturní studia Číny Masarykovy univerzity v Brně.
V deseti lekcích učebnice jsou obsaženy základy mluvené i psané čínštiny od výslovnosti hlásek a tónů až ke každodenním konverzačním frázím a struktuře čínských vět. Počátečních pět lekcí zahrnuje fonetická cvičení, která mají studentům pomoci zvládnout správnou výslovnost jednotlivých slabik i celých slov. Texty jsou doplněny nahrávkou. Po dokončení práce s učebnicí by měl student ovládat prvních 250 čínských znaků. Na konci publikace jsou k dispozici také cvičné listy pro nácvik psaní znaků ve správném pořadí jednotlivých tahů.
"Na rozdíl od jiných současných českých učebnic se tato publikace snaží obsáhnout jazyk celý: není to ani konverzační příručka, ani gramatická cvičebnice, ani slovníček často používaných výrazů. Student má možnost provázat všechny jazykové dovednosti; poslech, psaní, čtení i mluvený projev," zdůraznil koordinátor výuky a přípravy učebnice za partnera projektu Ondřej Kučera.
Jednotlivé lekce obsahují dva krátké rozhovory zaměřené na konverzaci a článek ve znacích. Jednoduché dialogy zařazené v oddílech konverzace by si měl student ideálně zapamatovat a zautomatizovat jako fráze. V každé lekci je probíráno dvacet až třicet nových znaků. Následné texty se věnují procvičování těchto znaků a základním gramatickým jevům čínského jazyka. Texty jsou uváděny ve znacích i standardním fonetickém přepisu čínštiny pinyin. Přehlednost zvyšují rejstříky slovíček umožňující vyhledávání podle pinyinu či českého překladu a seznamy znaků.
"Pod vedením dobrého učitele je učebnice vhodná pro výuku na všech typech jazykových škol, ale také na středních školách či na univerzitě. Rádi bychom ji využili jako výukový materiál na naší katedře k plánovanému volitelnému předmětu Čínština pro nesinology a rovněž k výuce čínštiny na gymnáziích a středních školách v Olomouckém kraji, kterou zaštiťuje katedra asijských studií v rámci projektu Čínština pro praxi," dodal Kučera.
Učebnice je zdarma ke stažení zde.

roc

Reklama

Vizážistka, stylistka - Dita Doležalová

Katalog firem » Služby » Kosmetické a vizážistické salony

Zvolení stylu líčení, poradenství v oblasti účesů, oblékání, celková image, kosmetické poradenství, líčení na oslavy, svatby, pro profi modelky na Book atp. 15 let praxe.