Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 8.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Co nabízí velikonoční víkend? Jarní cyklojízdu, hody, motorkáře na náměstí i hbité capoeiristy

Tipy a názory

18.4.2014

Autor: Martina Burýšková

Jak už bývá dobrým jarním zvykem, velikonoční víkend nabízí bohatý výběr z řady akcí, a to nejen jarně a svátečně laděných. Na své si přijdou stoupenci Velikonoc při tematických jarmarcích, ať už na hradě Šternberk, nebo v zoo, kde na vás čekají také nejrůznější komentovaná krmení, medvědů, lvů, vlků a třeba i surikat. Mistrovství České republiky Capoeira k nám do Olomouce přiláká také akrobaty, tanečníky a bojovníky v jednom a v neděli rozehřmí Horní náměstí stovky strojů při zahájení motorkářské sezony. A o dobrou náladu se jistě postarají také Droždínské hody.

Do Olomouce se sjíždí akrobatičtí bojovníci: Mistrovství v capoeiře začíná

Poutavou a neobyčejnou podívanou nabízí ode dneška do neděle Mistrovství České republiky Capoeira, které po tyto dny hostí právě Olomouc. Stále oblíbenější brazilské bojové umění nabídne všem divákům a účastníkům podívanou s prvky boje, akrobacie, hudby a tance. Fakt, že se právě olomoučtí capoeiristé ze závodů ještě nevrátili bez medaile, je právě pro domácí o to větším příslibem zajímavé podívané. Mistrovská klání odstartují už dnes večer od 18 hodin, kdy se předvedou v DDM Olomouc kategorie dětí a dospělých, zítra se startuje již dopoledne od 10 hodin – děti, dospělí a od 17 hodin je na programu eliminace. A nakonec v neděli se nejlepší účastníci probojují do velkého finále! Od 10:30 do 15:00 v Čajkaréně.

Pookřejte a vydejte se na jarní cyklojízdu Olomoucí

Olomoucké parky jsou krásné a k projížďce jako stvořené, takže pokud o víkendu nemíříte pryč na návštěvy nebo na chatu, určitě se přidejte v sobotu 19. dubna k jarní cyklojízdě Olomoucí. V sobotu se startuje v 10:00 na Náměstí Republiky a společná cesta najde svůj cíl na Poděbradech.
Rozhodně se nebude závodit, spíš jde o to, pookřát a načerpat trochu pozitivní energie spolu s dalšími účastníky a obyčejně se pobavit. Akce je určena všem, pro které není problém jednou za čas nasednout na kolo a volným tempem urazit zhruba šest kilometrů.

Boží hod velikonoční? Přidejte se do velikonočního průvodu a Droždínských hodů

Pokud máte chuť užít si velikonoční svátky stylově, můžete se letos, na Boží hod velikonoční, zúčastnit Droždínských hodů. Vše odstartuje v neděli 20. dubna už od 8:15, kdy se sejde v Droždíně u kříže slavnostní průvod, aby se vydal společně družičkami a mládenci z minulých dvaceti let na mši svatou. V 9 hodin pak odstartuje mše svatá za droždínské spoluobčany, v 10:20 se můžete přidat do slavnostního průvodu ze mše svaté. V 11:00 je na programu setkání u kříže s doprovodným programem a v 15:00 slavnostní pobožnost u kapličky Svaté Anny na "Staré cestě“ nad Droždínem. Večer pak vypukne hlavní veselice – Hodová zábava ve společenském sále v Hostinci u Šišků. Tak se přijďte bavit a hodovat.

V neděli rozbouří Horní náměstí hřmot silných strojů: motorkáři startují motosezonu

Ještě jste nestihli provětrat svůj milovaný stroj? Tak právě teď v neděli 20. dubna máte jedinečnou příležitost! Olomouc Bikers zvou všechny motorkáře na zahájení motosezony 2014 a společnou vyjížďku. Sraz všech účastníků je na Horním náměstí v Olomouci od 11 do 12 hodin. Po seřazení se ve 12:15 vydají motorky na společnou vyjížďku po okolí Olomouce zhruba šedesát kilometrů, zakončení je čeká v Křelově na pevnosti Fort XX., kde bude připraveno občerstvení. V případě vytrvalého deště nebo sněžení se vyjížďka nekoná. Sezonu i tak zahájí společným posezením na pevnosti Del-Fuego-MotoBikersBar od 13 hodin. Dorazí stejně jako na ukončení přes tisíc motorek?

Jaro v zoo zve na jarmark, řemesla a komentovaná krmení

Pokud jste v Zoo na Svatém Kopečku nestihli Velikonoční dílny, které si tu připravili na čtvrtek a pátek, není důvod ke smutku, protože po celý víkend a ještě na Velikonoční pondělí tu na vás čeká Velikonoční jarmark s ukázkami tradičních řemesel, ale také oblíbená komentovaná krmení deseti druhů zvířat a setkání se zajímavými zvířaty. Od 10:00 uvidíte, jak si dopřává svačinku medvěd malajský, ve 12:00 zase poobědvá lev berberský a ve 14:00 budou mlsat surikaty. Do svátků jara se tentokrát zapojí i dobrovolníci zoo. V neděli dopoledne budou dávat do výběhů zvířat papírová vejce naplněna oříšky, rozinkami, moučnými červíky či dalšími pochutinami dle druhů zvířat. A velikonoční pondělí otevře bránu návštěvníkům už v 8 hodin a na svou trasu se letos poprvé vydává i safari vláček a potěšit vás mohou i tradiční domácí perníčky a nové oplatky.

Sportovci hurá do Litovle! Začíná Silácká Litovel 2014

Pokud byste o velikonočním víkendu raději než oslavám a pohodlí holdovali sportu, pak se v sobotu vydejte do Litovle. Ve Sportovní hale ZŠ Vítězná Litovel tu již posedmé vypukne v 11:00 sportovní soutěž Silácká Litovel. Sportovní disciplíny vycházejí ze sportovního tréninku Gustava Frištenského, na jehož počest se soutěž koná. Letos je to totiž 135 let, co se tento světoznámý sportovec narodil. Přestože se Gustav Frištenský proslavil jako zápasník, byl všestranně silově zaměřen a jeho tréninky obsahovaly i prvky atletiky a gymnastiky. Proto si i letos sportovci změří své síly v následujících disciplínách: ve shybech na hrazdě, bench press na rovné lavici se sedmdesátikilovou činkou, přehazování medicimbalem, skoku dalekém z místa, přenášení různých břemen na čas, vzpěračský nadhoz. Silácká Litovel je otevřená pro všechny sportovce a zároveň gentlemanská soutěž s přísnými pravidly. Více zde.

Velikonoce na hradě? Šternberk obsadí dětský jarmark

A tradiční jarní svátek dorazí také na hradních prostor Šternberku, jak jinak než v podobě dětského Velikonočního jarmarku. Prostory hradu, nádvoří i hradního parku zaplní v sobotu 19. dubna od 10 do 16 hodin. Za vstupné zaplatíte třicet korun, nejmenší děti do tří let mají vstup zdarma.
Ve vnitřních i venkovních prostorách hradu budou připraveny ukázky výroby tradičních velikonočních předmětů. Nejen děti uvítají možnost vyzkoušet si pletení pomlázek, zdobení kraslic nebo výrobu rozličných velikonočních dekorací, které si odnesou domů. Vše pod vedením profesionálních i amatérských řemeslníků a umělců. Pro neposedné děti bude připraven aktivnější doprovodný program v hradním parku. Nakupovat můžete velikonoční doplňky, na nádvoří se představí také ornitologové ze Stanice ochrany fauny – Hluk se svými létajícími svěřenci a připraveny budou dva druhy prohlídek hradu. Klasické prohlídky hradu začínají vždy v celou hodinu, speciální velikonoční prohlídky v půl. Na velikonoční pondělí bude navíc připraven speciální doprovodný program v hradní kapli. Vokální soubor Hanel Collegium představí svůj program Když se hory zelenaly. Zazní moravská lidová poezie a písně ze šestnáctého až osmnáctého století. Více o programu najdete na www.hrad-sternberk.cz.

Martina Burýškováburyskova@olomouc.cz

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941