Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Co přinesl duben: Floru, rozárium, komplikace v dopravě i tvarůžky

Tipy a názory

2.5.2016

Autor: Jan Procházka

Čtvrtý měsíc roku 2016 skončil. Jaký byl duben? Docela bohatý na události. Po rekonstrukci se otevřelo rozárium, konal se tvarůžkový festival, pálily se čarodějnice a taky jsme si užili docela dost komplikací v dopravě. Pojďte se s námi ohlédnout za uplynulým měsícem.

Foto: Daniel Mazáč

Duben, ještě tam budem... tak praví staré přísloví na téma počasí ve čtvrtém měsíci, jehož název mimochodem v mnoha jazycích zní April. A aprílový letošní duben opravdu byl, nejen, co se týče počasí. 
Začalo to hezky. Olomouc se po letech slibů dočkala opraveného rozária. Vznikla překrásná odpočinková zóna; určitě se brzy zařadí na seznam atrakcí, jimiž se město chlubí. Právem. Teď už jen, aby rozárium pořádně rozkvetlo. O to by se mohl postarat květen.
Těch novinek bylo na začátku dubna více: psali jsme také o dokončení rekonstrukce polikliniky SPEA, která trvala téměř deset let. Zaujal vás také článek o střelnici Gunsport v obchodním domě Timpo. I ta v poslední době prošla rekonstrukcí a nezůstal v ní kámen na kameni.
Vaši pozornost si získala také zpráva o novém filmu, který se bude natáčet v Olomouci. Miroslav Krobot si město vybral jako dějiště svého nového snímku Kvarteto. Točit se bude nejen v ulicích, ale také v legendární hospodě Ponorka.
Letošní novinky na tiskové konferenci představil i Garden Food Festival. Jeho další ročník už je za dveřmi a tak se není čemu divit, že článek se četl téměř sám.
Velký ohlas měla i pozvánka na tvarůžkový festival, který se konal na Horním náměstí. Davy lidí ho vzaly útokem a výsledkem byl zásobovací kolaps, po pár hodinách už jste na náměstí o tvarůžek nezavadili. Pořadatelé nultého ročníku se prý poučili a příští rok už budou na nápor připravení. Uvidíme.
Akcí měsíce byla bezesporu jarní etapa Flory. Ta byla letos věnována Karlu IV. a jako vždy přilákala desetitisíce návštěvníků nejen z Česka. Ani my jsme si ji samozřejmě nenechali ujít.
Obrovský zájem byl i o naši pozvánku na čarodějnice v Olomouci a okolí. Filipojakubská noc se totiž slavila letos na mnoha místech a někde dokonce o den dříve. Hranice hořely třeba na Poděbradech či ve Smetanových sadech.
Opět jsme pro vás také připravili zážitkové reportáže. V dubnu jsme vyrazili vyzkoušet wellness do Vésky, do tamního hotelu S-Port. A ochutnali jsme i dobroty v restauraci Atmosphere.
Když pomineme ono zmiňované aprílové počasí, které nám vnášelo do životů, zda si obléct kraťasy nebo raději zimní kabát, duben se docela povedl, nemyslíte?

Duben očima našich fotografů

Olomouc má od dubna konečně důstojné rozárium. Nová odpočinková zóna navíc spojila třídu 17. listopadu s Bezručovými sady. Olomouc má od dubna konečně důstojné rozárium. Nová odpočinková zóna navíc spojila třídu 17. listopadu s Bezručovými sady. Foto: Jan Procházka
V budově základní školy Komenium začalo restaurování slavnostního sálu, který zdobí unikátní malby. Jejich stav byl bohužel žalostný, to by se nyní mělo změnit. V budově základní školy Komenium začalo restaurování slavnostního sálu, který zdobí unikátní malby. Jejich stav byl bohužel žalostný, to by se nyní mělo změnit. Foto: Jan Procházka
Tvarůžkový festival moc nepotěšil. Davy lidí ho vzaly útokem a na řadě stánků se už před polednem objevila cedule s nápisem vyprodáno. Tvarůžkový festival moc nepotěšil. Davy lidí ho vzaly útokem a na řadě stánků se už před polednem objevila cedule s nápisem vyprodáno. Foto: Jan Procházka
Rekonstrukce tramvajové trati zavřela třídu Svobody. Do centra města to přineslo dopravní komplikace, oprava ale prý byla už nezbytná. Rekonstrukce tramvajové trati zavřela třídu Svobody. Do centra města to přineslo dopravní komplikace, oprava ale prý byla už nezbytná. Foto: Jan Procházka
Šedesát tisíc lidí si nenechalo ujít tradiční jarní Floru. Letošní ročník byl zasvěcen Karlu IV. Šedesát tisíc lidí si nenechalo ujít tradiční jarní Floru. Letošní ročník byl zasvěcen Karlu IV. Foto: Daniel Mazáč
Poslední dubnový den patřil pálení čarodějnic. Hranice vzplála i ve Smetanových sadech. Poslední dubnový den patřil pálení čarodějnic. Hranice vzplála i ve Smetanových sadech. Foto: Jan Procházka

Autor článkuJan Procházkaprochazka@olomouc.cz

Jan Procházka