Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 3.4 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Co přinesl týden: zásadní rozhodnutí zastupitelů, nové kameny zmizelých i originální výzdobu bazénu

Tipy a názory

20.9.2014

Autor: Barbora Sísová

Pokud jste v týdnu neměli čas sledovat dění v Olomouci, nic se neděje Proto jsme tu my, abychom vám připomněli ty nejdůležitější, nejčtenější či nejbizarnější zprávy z celého týdne. Tentokrát dění v našem městě jednoznačně ovlivnilo pondělní zasedání zastupitelstva, které bylo v této sestavě vůbec posledním, a tak není divu, že kromě věcnosti do debat vstupovaly také vyhrocené emoce, občas zkřížené s předvolební kampaní. Shrnutí? Nový územní plán, prosincové referendum i překvapivé odmítnutí nových jmen mostu, náměstí a ulice. A nejen politikou to v Olomouci žilo, představeno bylo hned několik novinek – nové kameny zmizelých, interiér divadla Tramtárie, nechtěná fasáda plaveckého bazénu i Dům přírody.

Pondělní poslední zasedání zastupitelstva bylo značně vyčerpávající, zastupitelé si to tam nepřišli pouze odsedět a i když (nebo právě proto, že), už to mají "za pár", o tématech diskutovali, polemizovali a i zdánlivě jednoznačné téma, jako jsou nová pojmenování mostu, náměstí a ulice, se proměnilo v kontroverzi. Po letech byla odsouhlasena také konečná podoba územního plánu, který mimo jiné nepovoluje například výstavbu budov vyšší než 29 metrů, v ohrožení se tak ocitla stavba Šantovky tower.

A jasno už udělali zastupitelé také v dlouhodobě protřípaném tématu, které rezonuje městem už několik měsíců, – referendum o hazardu bude. Kvůli organizačním důvodům však jindy než volby do zastupitelstva. Ukázalo se, že provést referendum i volby ve stejném termínu by situaci příliš nezjednodušilo – byla by potřeba rozdílných komisí i volebních místností, v některých případech by se muselo rozhodovat dokonce v rozdílných budovách. Na první pohled nejjednodušší řešení se tak ukázalo jako značně komplikované, a proto se většina zastupitelů přiklonila k prosincovému termínu.

Pokud se při procházení městem koukáte pozorně pod nohy, určitě jste si už všimli čtvercových zlatavých kostiček se jmény. Tak zvaných kamenů zmizelých, které jsou umístěny před domy obětí holokaustu, je v Olomouci už více než stovka. A dalších deset jich přibylo v průběhu tohoto týdne. Na Javoříčské ulici přibyly vedle sebe rovnou dva – věnované židovské baletce Romy Mertensové a jejímu tříletému synovi, kteří zahynuli v Osvětimi. Ve čtvrtek byl poprvé položen kámen věnovaný nežidovské osobnosti protinacistického odboje Josefu Šantovi, po němž je pojmenována nejen ulice, kde kámen leží, ale také nedaleké obchodní středisko. Na Komenského přibyly dva kameny pro velitele Vojenské nemocnice Čs. armády v Klášterním Hradisku Emila Zuckerkandla, a jeho manželku Annu Zuckerkandlovou. Pokud vás zajímá, kde se v Olomouci nachází další kameny zmizelých, jejich seznam naleznete zde.

A v Olomouci se také buduje, rekonstruuje a zkrášluje. V průběhu tohoto týdne byly veřejnosti představeny hned dva výsledky, které skutečně stojí za to. Až budete přemýšlet, kam vzít své děti, můžete vyzkoušet nově zrekonstruované divadlo Tramtarie, kde vás usadí do příjemně pohodlných plyšových sedaček, v nichž si můžete vychutnat některý z nových divadelních kusů v ničím nerušené atmosféře. Pokud trávíte svůj volný čas raději v přírodě, pak se vydejte do Horky nad Moravou, kde na vás čeká atraktivní expozice Dům přírody v Litovelském Pomoraví.

Trochu dodat jiskru olomouckým budovám se rozhodl také neznámý vandal, který "vyzdobil" svým uměním olomoucký plavecký bazén. Nečitelné barevné i černobílé nápisy by se však hodily spíše na hudební klub než sportoviště. Za originální dílo mu místo pochvaly hrozí až rok vězení.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

AKVA TERA EXO

Katalog firem » Obchod » Chovatelské potřeby

Nejlevnější granule pro psy, nejlevnější akvária se zárukou pěti let, mořská akvaristika a ještě mnohem více pro vaše zvířecí miláčky.