Reklama

Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela, venku je 9.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Čtvrtstoletí od revoluce: Olomouc si ho připomene průvodem, výstavou i nasvícenou radnicí

Zprávy z regionu

14.11.2014

Autor: roc jap

Nejen kladení věnců a tichá vzpomínka, ale také projekce dobových filmových materiálů, průvod či výstava. Olomouc v pondělí oslaví čtvrtstoletí od Sametové revoluce. A připomene si i 17. listopad roku 1939, kdy nacisté zavřeli vysoké školy a povraždili studentské vůdce. Celou událost tehdy odstartoval pohřeb dříve zavražděného studenta Jana Opletala z Lhoty u Nákla. Právě tam se odehraje část programu.

Už v 11 hodin se setkají představitelé města a dalších institucí i zájemci z řad veřejnosti u pomníku před právnickou fakultou na třídě 17. listopadu. Této akce se zúčastní kompletní vedení města s primátorem Antonínem Staňkem v čele. Po položení věnců a slavnostním projevu se část městské rady vydá také do obcí Náklo a Lhota nad Moravou. Zde si připomenou druhou rovinu významu 17. listopadu. “Toto datum nepřipomíná pouze boj studentů za svobodu v roce 1989, ale samozřejmě i boj studentstva a českého lidu obecně proti německé okupaci v roce 1939. Právě proto pojedeme na hřbitov do obce Náklo, kde je pohřben student Jan Opletal,“ vysvětlil primátor Antonín Staněk. Jak dodal, jméno studenta Jana Opletala symbolicky propojuje obě historické listopadové události. Z Nákla pak delegace zamíří do blízké Lhoty nad Moravou. “Položíme květiny k pomníku Tomáše Garrigue Masaryka, který jsme v této obci před lety pomáhali obnovovat,” doplnil radní Filip Žáček.

V Olomouci se bude mezitím schylovat k další části oslav, kterou organizuje především Univerzita Palackého. Na Horním náměstí bude na 18:30 připraveno promítání archivních záběrů z listopadu 1989. “Video smyčka bude čerpat z dobových materiálů, které máme k dispozici v univerzitním archivu. Sestřih představí tehdejší dění na Horním náměstí, ve Sportovní hale Univerzity Palackého a v budově filozofické fakulty. Součástí projekce budou také záběry studentských happeningů,” přiblížil Martin Müller z univerzitního oddělení komunikace. Současně budou zahájeny dvě výstavy. Dobové fotografie spolu se současnými portréty tehdy aktivních osobností budou k vidění v univerzitní knihovně ve Zbrojnici a ve Vlastivědném muzeu. Z Horního náměstí vyrazí v 19 hodin průvod k pomníku TGM na náměstí Žižkově. Také toho průvodu se zúčastní představitelé města.

“Připravili jsme jednu zajímavou novinku. V pondělí ozvláštní Horní náměstí slavnostně osvětlená radnice. Barevná světla v oknech zde vytvoří českou trikoloru,” doplnil Radim Schubert, vedoucí oddělení kultury.

roc jap

Reklama

Kovarik Cafe Bar - ZRUŠENO !

Katalog firem » Restaurace, stravování » Bary a kavárny

Rádi bychom Vám nabídli využití kavárny a baru Kovarik Cafe Bar přímo v srdci Olomouce. Možná aktuálně přemýšlíte, kde uspořádat vánoční firemní večírek, rodinnou oslavu či posezen...