Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 1.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Vánoce jsou za dveřmi! Uvítejte svátky voňavým cukrovím

Tipy a názory

27.11.2014

Autor: Zuzana Doleželová

Tak, a je to tu! Strom na náměstí se rozzářil o týden dříve, než bývá zvykem, a ruku v ruce s tím definitivně nastal předvánoční shon. Uklízení, dlouhé fronty v obchodech, vymýšlení, co by měl váš drahý dostat letos pod stromeček, nakupování a pečení cukroví. Tedy pokud pečete. Já osobně nedám dopustit na domácí osvědčené recepty, ale dnes už se i v některých obchodech dá sehnat cukroví, které chutná jako od maminky. My vám poradíme, jak zvládnout "pečící" horečku, i to, kde vám naservírují hotové sladkosti až pod nos.

Vůni vanilkových rohlíčků, lineckého cukroví a perníčků prostě miluji. A to už odmalička. Po pravdě si ani neumím Vánoce bez cukroví představit. Pečení je u nás v rodině zavedeným zvykem, který rozhodně budu i já vždy ctít. Ovšem aby bylo jasno, nepatříme k těm, kteří by měli krabice s cukrovím schované už od začátku prosince ve spíži a čekali, až konečně nastane doba vánoční. Naopak, u nás se peče zásadně až na poslední chvíli a cukroví se nikam neuklízí. Ono vlastně ani neexistuje místo, kde bychom ho nenašli. A ještě jedna zásadní věc – do pečení se vždy zapojují všichni, bez rozdílu věku i pohlaví. Má to své kouzlo.

Do boje s těstem se vydejte s kvalitní výbavou!

Ještě než se pustíte do pečení, zkontrolujte, zda máte doma všechno potřebné vybavení – vály, válečky, formy, formičky, vykrajovátka, mašlovačky. Pokud patří kulinářství k vašim koníčkům, jistě jste doma plně vybaveni. Ovšem doba jde neúprosně vpřed, a tak zatímco dříve se pekly hlavně kytičky, kolečka, srdíčka či hvězdičky, dnes už si můžete pochutnávat na sněhulácích, medvědech, sobech, či krokodýlech. Ne že by zrovna posledně jmenovaní s Vánoci nějak souviseli, nicméně děti vaši kreativitu při pečení jistě ocení, a tak si vyrazte doplnit "zásoby".

Skvěle vybaveni jsou v Tescomě na Dolním náměstí. Ať už jste vyznavači klasických forem, nebo dáváte přednost dnes tolik preferovaným silikonovým pomůckám, přijdete si tu na své. V nabídce je opravdu velký počet rozličných formiček či vykrajovátek – od malých i po ty větší, na nichž se můžete zdobičsky doslova vyřádit. Samozřejmě nechybí ani mísy na těsto či mašlovačky a nejrůznější košíčky na nepečené cukroví. Obsluha je tu velmi milá a vždy vám ráda poradí a pomůže s výběrem. Navíc tu máte záruku, že koupené zboží je kvalitní.

Na zajímavé a především velmi různorodé formičky a vykrajovátka narazíte i na trzích na Horním náměstí. Kousek od orloje je stánek, který přímo láká, abyste se tu zastavili. Z toho množství rozličných druhů, typů i velikostí jde až hlava kolem. Ceny jsou více než příjemné a nabídka opravdu bohatá. Seženete tu i kousky s malými vykrajovátky uvnitř, takže linecké cukroví může mít i dost netradiční tvary.

Nestíháte? Na mlsné jazýčky myslí i v cukrárnách

Pokud neholdujete pečení, nebo zkrátka jen nestíháte, nezoufejte, i na vás je myšleno. Přestože většinou kupované sladkosti nelze porovnávat s tím s láskou napečeným a voňavým cukrovím, víme o dvou místech, kde i to kupované stojí za to ochutnat. Prvním je Katrin Olomouc. V této cukrárně si letos pro zákazníky připravili skutečně exkluzivní nabídku cukroví. V jednom kilogramu vánočních dezertů najdete čokoládová kolečka s pistáciovým krémem, vanilková kolečka s karamelovým krémem, pařížské rohlíčky s krémem z čokolády, lísko-oříškové laskonky s karamelovým krémem, ořechy, vosí hnízda s vanilkovým krémem, mocca oválky s krémem, snickers košíčky s čokoládou a oříšky, čokoládová kolečka s meruňkovou marmeládou, vanilková kolečka s borůvkovou marmeládou a vločky s lineckou marmeládou. Buďte si jistí, že toto cukroví chutná jako od maminky. Pokud vás nabídka navnadila, více informací si přečtěte na webových stránkách.

Druhým podnikem, kde si můžete objednat výborné vánoční cukroví, je dortové studio Sladký Méďa. Tady pro vás napečou 13 druhů tradičního domácího vánočního cukroví, a to z těch nejkvalitnějších surovin. Můžete se těšit na vanilkové rohlíčky, medové kornoutky, ořechové půlměsíčky, pařížské rohlíčky, oříšky s krémem, linecké, išlské, úly, tmavé linecké, mocca oválky, hříbečky, kávová zrna a kokosové kuličky. A skvěle chutnají i vánoční makronky ve slavnostním kabátku. Více informací získáte tady.

Všichni milují to své cukroví...

Snad v každé rodině, v níž patří pečení cukroví k tradičním a oblíbeným zvyklostem, existuje ten zaručeně nejlepší recept. Všude dělají ty nej vanilkové rohlíčky, každý má nejlepší perníčky nebo vosí hnízda (a někdo včelí úlky). Ať už je to jakkoliv, já se s vámi podělím o dva z těch našich nej.

Kakaová kolečka

Těsto:
- 200 gramů hladké mouky
- 150 gramů měkkého másla (používat pouze skutečné máslo)
- 100 gramů cukru moučka
- 20 gramů kakaa na vaření
- 1 žloutek

Krém:
- 60 gramů cukru moučka (přesít)
- 60 gramů měkkého másla
- trocha rumu (podle chuti)

- hotový krém je třeba zahustit trochou vychladlé kaše, kterou jsme uvařili z mléka a polohrubé mouky

Všechny suroviny smícháme a vypracujeme hladké těsto, které necháme v lednici odpočinout. Poté jej rozválíme a vykrajujeme kolečka (vždy plná). Ta pečeme v troubě rozpálené na 180 stupňů. Při pečení dávejte pozor, kakaové těsto se velmi snadno připálí. Zhruba po dvou dnech, až kolečka zvláční, je začněte plnit krémem. Poté ozdobte kapkou čokolády a půlkou mandle. Opět nechte minimálně dva dny odležet.

Medové perníčky

- 1000 gramů hladké mouky
- 500 gramů cukru moučka
- 250 gramů medu
- 6 vajec
- 1 perníkové koření Kotányi + 1 lžička mleté skořice
- 2 lžičky jedlé sody

Vejce, med a cukr ušleháme do pěny, ostatní přidáme, zpracujeme těsto a necháme uležet nejméně 24 hodin. Pak vyválíme na 3 až 4 milimetry plát, vykrájíme perníčky a pečeme v mírně ohřáté troubě. Ještě teplé potřeme rozšlehaným vejcem s 1 lžičkou oleje. Zdobíme buď hotovými polevami, nebo bílkovou polevou.

Ať už pečete, nebo si bez problémů vystačíte s kupovaným cukrovím, nezapomeňte, že Vánoce jsou především svátky klidu a měli bychom si spíš vychutnávat pohodu, kterou přináší. Takže pokud letos nestihnete napéct dvanáct druhů cukroví jako vaše sousedka, svět se nezhroutí :)

Zuzana Doleželová

Reklama

Taneční skupina RYTMUS Olomouc

Katalog firem » Sport » Tanec, taneční školy

Taneční skupina Rytmus Olomouc patří k jedné z největších tanečních skupin v Olomouci a věnuje se tanečním stylům disco dance, contemporary (modern dance) a jazz dance. Vznikla roku 1986 a od...