Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 15.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Czech Cycling Tour 2014 vyhrál Dán Martin Mortensen

Sport

20.7.2014

Autor: rhe

Až v šestém ročníku mezinárodního etapového závodu Czech Cycling Tour, podniku druhé kategerie kalendáře UCI, se z celkové prvenství radoval zahraniční jezdec. Po Leopoldu Königovi vystoupil letos na nejvyšší stupeň devětadvacetietý dánský jezdec Martin Mortensen z celku Cult Energy Vital Water. Ze žlutého trikotu v dnešní závěrečné etapě vysvlékl nizozemského jezdce Ike Groena. Z domácích jezdců se tentokrát nikdo neprosadil na stupně vítězů, nejlepší skončil vítěz královské sobotní etapy Jan Hirt z celku Etixx na osmém místě.

I když v neděli na jezdce nečekaly náročné kopce v Jeseníkách, tak úmorné vedro a hodně zvlněný terén naznačovalo před startem etapy, že na cyklisty čeká další tvrdá zkouška. Po startu v Olomouci na Horním náměstí vyrazili jezdci do Štenberka, kde je čekaly dvě vrchařské prémie a potom devět okruhů v okolí obce Dolany, kde byl i cíl.
A pokud někdo předpokládal, že závěrečné dějství bude jen tradiční projížďka, ten se krutě zmýlil. Cyklisté nizozemské stáje De Rijke ve snaze bránit žlutý trikot nasadili ostré tempo a přes polovinu závodu byli neustále na čele. Občas se podařilo malé skupince závodníků ujet a získat náskok, ale pokaždé jen několik desítek vteřin a pak je peloton rychle pohltil.
Nadějněji vypadal jen únik sedmičky závodníků kolem 90. kilometru, kdy vepředu měla dvojnásobné zastoupení stáj Bauknecht-Author (Hunal a Bucháček) a dokonce trojnásobné polský tým BDC Marcpol. Hodně skupinu tahal hlavně Bucháček, ale při jeho malé krizi zrychlili Poláci, Bucháček odpadl a to pak za několik kilometrů skončil únik celé skupiny.
Jezdci De Rijke ale propadli z taktiky. V úvodu závodu sice trhali ostrým tempem peloton, ale tři kola před koncem si nechali odjet skupinu 26 jezdců a sami zůstali s Groenem ve druhé skupině. Vepředu však byli jeho největší soupeři a ti nezaváhali a nabídnutou šanci uchopili pevně. Dobrou spoluprací získali náskok a do cíle dojeli s náskokem přes tři minuty, což znamenalo velké změny ve výsledkové listině. Ve spurtu byl nejrychlejší Maurits Lammertink z další nizozemské stáje Jo Piels, ale slavil především Mortensen, který věděl, že Czech Cycling Tour vyhrál.
Z českých cyklistů byli v první skupině Hirt, Martin Hunal a z reprezentačního celku mladý Michal Schlegel, který jediný z cyklistů s trikolórou na dresech předváděl v celém závodu dobrý výkon a odměnou mu je celkové umístění na 19. místě. Zklamali cyklokrosaři, z nichž ani jeden závod nedokončil, neuspěli ani jezdci SKC Tufo Prostějov.
VÝSLEDKY 4. etapy.
Celkové pořadí.

Vítězové CCT 2009 - 2014
2009 nultý ročník Martin Hebík )(PSK Whirlpool)
2010 UCI 2.2. Leopold König (PSK Whirlpool)
2011 UCI 2.2. Stanislav Kozubek (PSK Whirlpool)
2012 UCI 2.2. František Paďour (Whirlpool Author)
2013 UCI 2.2. Leopold König (Český národní výběr / Team Netapp-Endura)
2014 UCI 2.2. Martin Mortensen (Cult Energy Vital Water).

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941