Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 13.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Další dům tu nechceme, protestují obyvatelé nových bytovek U Kapličky

Zprávy z regionu

22.12.2011

Autor: Jan Procházka

Rohový polyfunkční dům s výmluvným názvem Nároží by měl vyrůst na Schweitzerově ulici a završit tak výstavbu v lokalitě U Kapličky. Proti stavbě však protestují lidé z okolních bytů, kterým by budova údajně zastínila výhled. Svou petici už poslali na radnici a ta jim překvapivě dala za pravdu. Stavět se sice bude, investor však musí plány přepracovat.

Ještě před několika lety bylo kolem kapličky na sídlišti Povel rumiště. Pro děti z okolních paneláků to byla džungle skýtající mnohá dobrodružství, o kterou nikdo jiný nejevil zájem. Až pozemek objevili developeři. Během pěti let se lokalita změnila k nepoznání, vyrostly tu polyfunkční bytové domy s obchody, hospodami a dalšími službami.

Boom by měl skončit zastavěním posledního volného pozemku, z jedné strany lemovaného parkovištěm, z druhé Voskovcovou ulicí. Developer tu plánuje výstavbu polyfunkčního domu nazvaného Nároží. Místním se to ale nelíbí. Osmipatrová budova by totiž zřejmě zastínila výhled z mnoha bytů, hlavně těch zbrusu nových. Sto dvacet devět obyvatel lokality se proto podepsalo pod petici, která proti stavbě protestuje. "Navržený objekt výrazně negativním způsobem ovlivní pohodu bydlení v sousedních bytových domech. Realizací stavby v navržené podobě by došlo k nadměrnému obtěžování okolí zejména zastíněním oken obytných místností nadměrným hlukem a smogem vznikajícím z nárůstu automobilového provozu a zásobování komerční části objektu," píší petenti. Podle nich je zbytečný i smysl objektu, neboť v daném území se v minimální docházkové vzdálenosti nachází nabídka nejrůznějších obchodních subjektů a služeb. Žádají proto změnu projektu. "Požadujeme snížení zastavěné plochy o padesát procent, obytnou část snížit na maximálně pět podlaží, zrušení druhého nadzemního podlaží v celém rozsahu a maximální zvětšení odstupu od ostatních bytových domů," shrnují autoři petice své požadavky. Dokumentem už se zabývala městská rada. "Dost dobře nemůžeme takovou stavbu zrušit, protože se nachází v místě, kde se s něčím podobným dlouhodobě počítalo a nebylo to žádným tajemstvím," divil se protestům primátor Martin Novotný, jedním dechem však dodal, že kompetentní úředníci přesto projekt podrobili drobnohledu a našli celou řadu nesrovnalostí, které petentům dávají v mnohém za pravdu. "V průběhu územního řízení se prokázalo, že umístění navrhované stavby by zhoršilo proslunění obytných místností v bytovém domě Voskovcova 8 a 10. Po ústním jednání investor sdělil, že dokumentaci upraví tak, aby byla po všech stránkách v souladu s platnými právními předpisy. Na základě těchto informací předpokládáme, že požadavky petentů budou v průběhu úpravy dokumentace zohledněny v maximální možné míře a bude jim případně zcela nebo částečně vyhověno," uzavřel primátor.

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip