Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Nový asistent trenéra Kalvody Darko Šuškavčevič nechce doma ztrácet body

Rozhovory

29.6.2015

Autor: Radek Heloňa

Nový asistent trenéra je od startu přípravy Sigmy Olomouc. Slováka Pavola Mlynára vystřídal Černohorec Darko Šuškavčevič. Bývalý kapitán Sigmy a také hráč Slavie a Slovácka se po angažmá a studiu trenérské licence v Černé Hoře vydává na trenérskou zkušenou na Hanou. Jak vidí šance Sigmy v první lize? "Uvidíme, popereme se. Musíme chytit začátek a zvládat domácí zápasy, nerozdávat body soupeřům," říká Darko Šuškavčevič.

První dva zápasy na lavičce Sigmy jako asistent a hned bod a výhra. Jak jste spokojen?
Myslím si, že to byly dobré zápasy. Hlavně ten první měl svoji kvalitu. Škoda, že jsme inkasovali v závěru poločasu, to si musíme uhrát, nesmí se to stávat ani v přípravě. Celkově jsme s oběma zápasy spokojení a já i se svým startem asistenta v Sigmě.

Do přípravy jste naskočil o pár dní později. Důvodem byla studia trenérské licence v Černé Hoře. Už máte tedy dostudováno? Jak je studium náročné?
Ještě mám dva semestry po deseti dnech, které jsou velmi náročné. Snad se mi pak zdařile povede studium i zakončit a budu mít profilicenci. Je to deset dní od půl deváté ráno do deseti do večera. Pořád teorie a praxe, střídá se to, po třech čtyřech dnech už toho má člověk dost, hlava už to nebere, je to hodně věcí. Je to náročné, ale ta škola dá hodně, člověk se může dost naučit některé věci, se kterými se jako aktivní hráč tolik nesetkal, které nevěděl. Takže mi to v trenérské kariéře hodně pomůže.

Co říkáte na tým, který máte spolu s Leošem Kalvodou k dispozici?
Je to fotbalové mužstvo, to je vidět z tréninků. Ve druhé lize to zvládli, pokud zapomeneme na ten začátek soutěže, který se nepovedl, tak potom mužstvo jasně ukázalo, že patří do první ligy. Uvidíme, jak se nám bude dařit tam, ale popereme se s tím určitě.

Co bude důležité pro zvládnutí návratu do Synot ligy?
Chytit začátek a zvládat domácí zápasy, nerozdávat body soupeřům.

Jak budete panu Kalvodovi z pozice asistenta pomáhat?
Zatím mám na starosti hlavně rozcvičení hráčů a nějaká cvičení, s tím mám zkušenosti z trénování v Černé Hoře. Co bude potřeba udělat, jsem připraven s týmem provést. Od hráčů budu samozřejmě vyžadovat naprostou profesionalitu.

Na testech byli dva hráči ze Srbska, bylo to i vaším přičiněním, že v Olomouci byli?
Ne, když sem přišli, byl jsem ještě na školení trenérské licence, tyto hráče jsem nedoporučil. Uvidíme, jak to s nimi dopadne, spíše ale s námi pokračovat nebudou.

Nějakou dobu jste nyní byl v Černé Hoře, odtamtud byste do Sigmy doporučil pro první ligu nějakou posilu?
Měl jsem tipy, doporučoval jsem je, ale situace je taková, že ten hráč by sem musel na zkoušku, ale on raději vezme v Černé Hoře jistotu angažmá. Protože, kdyby na testech neuspěl, měl by strach, že by se k angažmá nedostal ani v Černé Hoře. Snad to vyjde příště.

Kde byste chtěl trenérsky působit v budoucnu? V České republice nebo doma v Černé Hoře?
Určitě tady, v Černé Hoře jsem si to vyzkoušel, trénoval jsem i jako hlavní kouč, ale ty sportovní podmínky nejsou v Černé Hoře srovnatelné s Českou republikou, nedá se tam prostě věci kvůli prostředkům realizovat, proto upřednostňuji Česko.

Kdo je Darko Šuškavčevič?
Rodák z Černé Hory z vesničky nedaleko Podgorice. V devatenácti odešel do tehdy ještě první jugoslávské ligy, do klubu Hajduk Kula. Tam byl čtyři roky. Pak přestoupil do Vojvodiny Novi Sad, kde pobyl dva roky. Potom bylo půl roku ve Slavii Praha a odtamtud odešel do Řecka, do Panioniosu. Tam byl půl roku a bohužel se zranil. Šlo o těžké zranění achilovky. Skoro rok nehrál. Operace, rekonvalescence, už to vypadalo na konec s fotbalem, ale dokázal to překonat. Na rozehrání byl v Budvě, doma v Černé Hoře. Potom šel do Slovácka a po dvou letech tam do Sigmy Olomouc, kde byl i kapitánem. Dohromady si v české první lize připsal 115 startů a čtyři góly. Po ukončení aktivní kariéry čtyři roky sbíral trenérské zkušenosti v černohorském klubu Zeta Golubovci.

Radek Heloňasport@olomouc.cz

Reklama

Bubenická škola Ivo Batouška

Katalog firem » Kultura a umění » Umělecké školy

Individuální konzultace (bicí souprava, djembe, taiko, hand pan) Dětské kroužky: - Rytmáček (od 3 do 5 let) - Drumík (od 6 do 10 let) - Tamtam (od 11 do 15 let) - Pobytové a vík...