Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 2.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dárky musí stranou, v Tramtarii se bude mračit Terminátor

Kultura

20.12.2009

Autor: Ondřej Čížek

Oživlé a smrtelně nebezpečné hračky, nesmrtelná hláška, rozmrzelý robot s lidskou tváří. Tramtarie ještě do konce tohoto roku představí třetí premiéru rozjeté sezony. Hostující režisér Konrád Popel a dramaturg Matyáš Dlab svou akční komedií připomenou kultovního Terminátora. Schwarzenneger je zpět a jen tak se ho nezbavíte.

Rok 2029. Válka lidí proti strojům, takzvaným terminátorům, je v plném proudu. Lidé se nevzdávají, rvou se do posledního dechu, plecháči si tak úplně nejsou jistí. Jediné, co lidem v boji schází, je vůdce. Někdo, kdo by je motivoval a dotáhl do finále a k vítězství. Takovým lídrem by měl být John Connor, syn Sarah Connorové. On je vyvolený. On je překážkou pro jasné vítězství strojů. Terminators neváhají a do minulosti, konkrétně do Los Angeles roku 1984, vysílají zabijáckého robota s vizáží strnulého kulturisty. Jeho úkol je přímočarý. Zabít slečnu Connorovou ještě dřív, než na svět přivede svého syna. Budoucnost má být zajištěna. Sláva a pokora pro stroje.

Parodie?!

Takový je základ sci-fi thrilleru z roku 1984, z něhož Popelova inscenace čerpá. "Hra je pod těžkým vlivem filmu, jde o recyklaci sci-fi zápletky. Hrdinové příběhu budou účastníky večírku, během kterého s nimi začne komunikovat hlas televize. Ten hlas se poté zhmotní v něco strašlivého, přičemž to něco můžeme nazvat Terminátorem," prozrazuje režisér detaily inscenace, v které bude jedním ze zásadních prvků souhra činoherců s předměty. Právě ty začnou ožívat v dětském pokojíčku. Hravém a nebezpečném. Popel, jenž text napsal společně s dramaturgem Matyášem Dlabem, se ujal jak režie, tak scénografie.
"Splnil jsem si vlastně svou vášeň. Během příprav k inscenaci jsem chodil po obchodech a nakupoval figurky, loutky, autíčka a modýlky. To byla jedna radost, ta druhá spočívala v tom, že jsem celou dobu nakupoval za cizí peníze. Sice jsem, jak už tak u Tramtarie bývá, čerpal peníze v malých dávkách, nicméně jsem v tu chvíli byl v pozici jakési hýčkané manželky," doplňuje se smíchem tvůrce a současný umělecký šéf brněnského Divadla Polárka, který v Tramtarii již v minulosti spáchal Othella nebo Psí hřbitov.
Z herců pak k divadelní adaptaci kultovky z videopůjčoven režisér přizval hostujícího Pavla Doucka z Moravského divadla (Spirka z tragických Koní k nezkrocení), dále Dášu Rybářovou, Janu Posníkovou, Zuzanu Zapletalovou, Martina Dědocha (všichni čtyři společně hrají v Batmanovi) či nováčka Erika Meldika, který je v současné době vidět coby DJ v inscenaci Taxi vinyl.

Živí herci plus akční figurky, autíčkové honičky, tuny a tuny nadhledu. Přesto se Terminátor a Já nedá považovat za prvoplánovou parodií. Ostatně jak tvrdí Popel: "K bijáku jsme přistupovali s velkou úctou a pokorou a rozhodně nejde o lacinou legraci o Schwarzeneggerovi. I když sem tam se tu nějaký ten vtípek na jeho adresu najde."

Premiéra "Komedie z poličky dětského pokojíčku" je v menu Divadla Tramtarie zítra od půl osmé, první repríza následuje hned den poté ve stejný čas. Už máte dárky? Celou řadu figurek kovového Terminátora mají v hypermarketech zhruba za pět stovek.

On se vrátí

Nadějný režisér James Cameron měl fajn nápad a scénář k temnému sci-fi thrilleru. Vzal pouhých sedm milionů dolarů, obsadil rakouského kulturistu a rozhodl se dobít svět. V roce 1984 se mu to povedlo poprvé a ne naposled. Ikonický Arnold, zmáknuté efekty, násilí, akce a tma. Dekadentní sci-fi kanonáda slavila úspěch a James s Arnoldem tak krom své hvězdné kariéry také odstartovali dnes již kultovní sérii o zlých a hodných zabijáckých robotech a konci světa. V roce 1991 následovalo vizionářské a právem oscarové pokračování s podtitulem Den zúčtování, léta páně 2003 neurazilo lehce komediální, ale příliš pomíjivé završení trilogie s podnázvem Vzpoura strojů, jehož režii Cameron odmítl a na jeho křeslo tak usedl Jonathan Mostow. "Zvláštní je, že dnešní mladá generace má zafixovaného především Terminátora dvojku. Je to velmi dobré pokračování, ale v naší inscenaci jsme se přesto zaměřili převážně na první díl. To je základ série, který si zasluhuje pozornost," komentuje kovovou ságu Konrád Popel. Tento rok pak neúspěšně vstoupil do kin ještě čtvrtý díl Terminator Salvation, který se měl pokusit odstartovat zcela novou sérii. Tentokrát v režii mladého videoklipaře s pseudonymem McG a s Arnoldem jen na pár digitálních sekund. Budoucnost je zase jednou nejistá.

Ondřej Čížekcizek@olomouc.cz

Reklama

ZAŽEŇ NUDU

Katalog firem » Obchod

PÁRTY A KARNEVAL V našich prodejnách celoročně nabízíme barvy na obličej SNAZAROO a speciální efekty na tělo (umělá krev, tekutý latex). Dále u nás naleznete kostýmy, doplňky a dekorac...