Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 14.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

David Koller zahrál včera v Sidii

Kultura

20.4.2007

Autor: Jan Procházka

V nepříliš zaplněné Sidii včera vystoupil frontman někdejší Lucie, David Koller s písněmi ze slavné éry i s těmi novými z desky Nic není nastálo, která vyšla loni na podzim.

Spolu s Kollerem se včera představila i popová formace Support Lesbiens a hutný, ovšem poněkud přízemní hardcore v podání čtveřice Post-it.

Koncert začal téměř přesně na čas, v půl osmé se rozezněly divoce zkreslené tóny Post-it. Že zpěvákovi nebylo téměř rozumět zřejmě kapele spíše prospělo. Texty typu: „Hele kotě, jdeme na věc / Zapomeň na sladký básně, nudnej pokec“ se zřejmě nezařadí mezi seznam mé oblíbené poezie. Kytarista zdařile napodoboval image Tomáše Varteckého, vlajícím dredům ale chybělo jeho kytarové umění a zejména díky neustále stejné kytaře se písně daly rozlišit od sebe pouze tempem. Kromě skupinky přívrženců si většina sálu oddechla, když krátce po osmé Post-it přenechali scénu Support Lesbiens.

Supporti předvedli svůj standardní výkon, kořeněný dávkou hitů, promíchaných s novými písněmi. Publikum se asi ztrojnásobilo a bylo na něm vidět, že si koncert užívá. Kapela je po mnoha letech své existence ve špičkové formě a její příznivci z vystoupení určitě nebyli zklamaní.

Netrpělivě očekávaný David Koller nastoupil krátce před desátou. Úvodní píseň Až ti řeknu já zahrál na baskytaru, během koncertu pak několikrát bubnoval, ale mnohem více ho bylo vidět s kytarou. Kollerův nový band je složený ze špičkových muzikantů a zejména baskytarista Marek Minárik ho doprovází už více než deset let prakticky u všech projektů, hrál s Lucií, Pusou, Kollebandem a doprovází ho i nyní. S kapelou se jako perkusista představil i Kollerův syn Adam, který evidentně kráčí v otcových stopách. Klávesista Michal Nejtek, bubeník Martin Valihora a kytarista Michal Pelant předvedli, že si David Koller vybral ke spolupráci ty pravé.

Písní z nové desky bylo požehnaně, dostalo se i na klasické hity z éry Lucie jako Oheň, Amerika, Vona říká jo. Aktuální singl Čas nejde vzít zpátky zazněl dokonce dvakrát, i když napoprvé jenom asi půl minuty. Kapela nastoupila špatně a tak raději začala hrát znovu. U profesionálů celkem nevídaná věc aspoň pro mě hodně zlidštila celé vystoupení.

Vrcholem koncertu se dle očekávání stala slavná Chci zas v tobě spát z Kollerovy první sólovky z roku 1993. Publikum refrén zazpívalo samo a zpěvák si to evidentně vychutnal.

Překvapila mě až přehnaná starostlivost pořadatelů o pořádek v sále, kam zakázali vnášet nápoje. Zjistil jsem to, až když jsem s plným kelímkem vstupoval. Vzhledem k tomu, že jsem se nechtěl nechat o zážitky z vystoupení ochudit, musel jsem své pivo vypít na ex, což se stalo na úkor mé rovnováhy, která však jistě mohla být přičítána svérázným tanečním kreacím.

David Koller předvedl, že do důchodu se rozhodně nechystá a sólovou kariéru nestaví na profláknutých hitech legendární Lucie, jak to bohužel frontmani slavných kapel dost často dělají. Ve svých sedmačtyřiceti letech je ve skvělé formě a včerejší koncert nebyl jen vzpomínkou na staré časy, ale ukázal, že i nové skladby dokáží publikum oslovit.

Jan Procházka