Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 12.2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Derniéra Stavitele Solnesse v Moravském divadle nabídne exkluzivní obsazení

Kultura

27.5.2013

Autor: roc

Vloni v dubnu se po osmdesáti letech vrátila na jeviště Moravského divadla Olomouc hra Stavitel Solness norského autora Henrika Ibsena. Inscenace režiséra Michaela Taranta bude mít toto úterý v 19 hodin derniéru, při níž se poprvé v hlavních rolích potkají na scéně herci Petr Kubes a Tereza Richtrová. Vstupenky na poslední reprízu jsou v prodeji v pokladně divadla. Studenti mají možnost zakoupit vstupenku za pouhých padesát korun, senioři mají slevu třicet procent z ceny vstupného.

"Inscenace Stavitel Solness rozvíjí linii uvádění celosouborových velkých dramat v typické režii uměleckého šéfa olomoucké činohry Michaela Taranta. Také proto jsme ji mohli prestižně uvést například v pardubickém Východočeském divadle," zdůraznil ředitel Moravského divadla Josef Podstata.

Mnohovrstevnatý text o lásce, rodině, smyslu lidského života a vnitřních démonech byl velkou výzvou pro všechny členy olomouckého činoherního souboru. Velké nároky klade na představitele hlavní mužské a ženské role. "Jsem šťastný, že jsem se mohl potkat s takovou krásnou rolí, a je mi líto, že se s ní teď musím rozloučit. Je to náročný part a tomu odpovídalo i zkoušení. Pro mě byla tahle role hozenou rukavicí, skutečnou výzvou," uvedl představitel Solnesse Petr Kubes, který titulní roli alternoval s hostujícím Josefem Vránou. Postavu mladé ženy Hildy, do které se architekt zamiluje, ztvárnily střídavě Klára Klepáčková a Tereza Richtrová. A právě na zítřejší derniéře se spolu na jevišti vůbec poprvé v této inscenaci setkají Petr Kubes a Tereza Richtrová. "Těším se na naše společné vystoupení. Vzhledem k tomu, že jsme každý dosud hráli s jinou alternací, to pro nás asi bude pěkné dobrodružství a zajímavý zážitek," uvedl Kubes. "Petrovo pojetí postavy rozhodně velmi ovlivní mě jako Hildu. Ta ve hře potkává Solnesse po dlouhých deseti letech a vše je pro ni nové a jedinečné. Věřím, že derniéra Solnesse bude přesně taková pro mě i pro diváky," doplnila Richtrová. V dalších rolích se představí Naděžda Chroboková-Tomicová, Vendula Fialová, Jaroslav Krejčí nebo Jiří Suchý z Tábora.

Jednou z výrazných složek inscenace Stavitel Solness je působivá hudba Vladimíra Franze. "Já jsem mnohem raději, a Michael Tarant to věděl a ví, když mám volnost a režisér pak dostane to, co potřebuje. On muziku cítí, přece jen je to taky operní režisér. Já si Michaela vážím, má svůj způsob uvažování, někdy divoký, který někomu konvenuje víc, někomu míň, ale vždycky to může fungovat a má tah na bránu," popsal několikanásobný držitel Ceny Alfréda Radoka Franz.

Inscenace Stavitel Solness se setkala s velmi pozitivními ohlasy odborné veřejnosti. "Moravské divadlo má inscenaci, která obstojí na kterékoli divadelní přehlídce. Jedná se o inscenaci ve všech složkách vyváženou, tedy rovnou elitní, výsostnou," zhodnotil kritik Jiří P. Kříž v deníku Právo. "Stavitel Solness Tarantova tvůrčího týmu je především efektní podívanou, v níž vedle herecké složky má podstatnou roli prostor, světlo a zvuk," upozornil v Divadelních novinách Marcel Sladkowski.

roc

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip