Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 2.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dětský onkolog Josef Koutecký promluví o chemii života, přednáška proběhne už tuto středu

Zprávy z regionu

13.4.2015

Autor: barsi

Zakladatel československé dětské onkologie Josef Koutecký bude dalším hostem letošního jubilejního ročníku kurzu Současná chemie. V aule Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého vystoupí s přednáškou nazvanou Chemie života ve středu 15. dubna v 15:00.

Profesor Koutecký, který své myšlenky představí také olomouckým posluchačům, patří k nositelům nejprestižnějšího tuzemského vědeckého ocenění Česká hlava. Nový obor – dětskou onkologii – v Československu nejen vybudoval, ale také institucionalizoval. V roce 1987 byl jmenován vůbec prvním českým profesorem pro obor onkologie. "Když tento lékař ve svém oboru začínal, mnoho dětí nemělo šanci na přežití. Nyní se podaří více než 90 procent dětských onkologických pacientů vyléčit. Jak říká pan profesor, je to díky chemii. Ruce lékaře dělají hodně, ale pokud nemáte potřebné léky, není šance na vyléčení. Zde udělala věda obrovský pokrok," naznačil směr, jímž se bude přednáška ubírat, organizátor přednáškového cyklu a nositel České hlavy za rok 2008 Pavel Hobza z katedry fyzikální chemie a Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů.

Současná chemie letos slaví desáté výročí. V předchozích dvou ročnících bylo společným tématem přednáškového cyklu Chemie v medicíně, v minulosti v Olomouci představili mimo jiné i předsedové Akademie věd ČR. Pozvání od nejcitovanějšího českého vědce Pavla Hobzy přijalo v uplynulých devíti letech zhruba 60 vědeckých osobností. Přednášky se konají v aule přírodovědecké fakulty a kromě přírodovědců jsou na ně zváni i ostatní akademici i veřejnost.

barsi

Reklama

PEGAS DÍLY

Katalog firem » Auto - moto » Autodíly

Prodejna a e-shop autodílů, doplňků a příslušenství pro osobní a nákladní automobily s tradicí od roku 1992. Více jak 1 100 000 produktů v nabídce. Rozvoz po Olomouckém kraji od 69,- . Rozv...