Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 0.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Diváci zítra poprvé uvidí filmový dokument o Ivanu Theimerovi. Promítá se v Arcidiecézním muzeu

Kultura

25.11.2014

Autor: roc jap

Tisíce kilometrů po České republice, Francii, Itálii a Německu, desítky rozhovorů s historiky umění a pamětníky, stovky hodin ve studiu. To vše absolvovali filmaři vedení režisérem, scénáristou a producentem Theodorem Mojžíšem, aby mohli v dokumentu nazvaném Cesta světla divákům povyprávět příběh života a tvorby světoznámého sochaře a olomouckého rodáka Ivana Theimera. Výsledek bezmála dvouletého úsilí představí poprvé veřejnosti už zítra, ve středu 26. listopadu v Arcidiecézním muzeu, kde nyní probíhá výstava Theimerových soch.

Hodinový dokumentární film, který vznikl v koprodukci studia Video Theo a České televize, připomíná Theimerovy spletité a dramatické životní peripetie. Vrací se do rodné Olomouce, ke studiu na Uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti, prvním veřejným realizacím nebo atmosféře 60. let. Věnuje se ale zejména osudům po roce 1968, kdy emigroval do Francie. "Po nelehkých začátcích se přes skupinové výstavy propracoval v roce 1982 k samostatné expozici na slavném Bienále v Benátkách. Následovala řada veřejných zakázek, například v Paříži obelisky pro prezidentský Elysejský palác, reliéf pro fasádu Národního archivu nebo Památník Deklarace lidských a občanských práv na Martových polích, pro německý Kassel vytvořil sochu Herkula," shrnula kurátorka výstavy v Arcidiecézním muzeu Gina Renotière, podle níž je letos sedmdesátiletý sochař považován za jednoho z nejvýznamnějších evropských sochařů. Všechny jmenované Theimerovy veřejné realizace a řadu dalších nový film dokumentuje. "Od srpna 2013 do září 2014 jsme točili na více než třiceti místech ve Francii, Itálii, Německu a v České republice," řekl Mojžíš s tím, že samotnému natáčení předcházela půlroční příprava a po práci "na place" se filmaři na dalších šest měsíců přestěhovali do střižny.

A co režiséra, autora dokumentů o architektech Janu Kotěrovi, Josefu Hoffmannovi, filosofu Janu Patočkovi nebo plastickém chirurgovi Bohdanu Pomahačovi, inspirovalo k natáčení filmu o Ivanu Theimerovi? "Rád poznávám lidi, kteří za sebou ve svém životě zanechávají výraznou stopu. A zároveň se v České televizi snažím o prosazení moravských témat. Často to jsou příběhy lidí, kteří přesáhli nejen hranice regionu, ale i rodné země. A Ivan Theimer inspiruje nejen dílem, on je zajímavou a do jisté míry neopakovatelnou osobností," vysvětlil Mojžíš, který odbornou stránku dokumentu řešil především s bývalým ředitelem Muzea umění Olomouc a Theimerovým přítelem Pavlem Zatloukalem. "Významnou úlohu pak sehrála manželka Ivana Theimera Olga Spanio a jeho přítel Édouard Rosenblatt," doplnil. Slavnostní předpremiéra dokumentárního filmu, jehož realizaci významně podpořilo Muzeum umění Olomouc a Město Olomouc, se uskuteční ve středu 26. listopadu v 19 hodin v sále Mozarteum Arcidiecézního muzea Olomouc za účasti Ivana Theimera. V muzeu přitom současně probíhá reprezentativní výstava jeho soch, které jsou od 25. září instalovány mezi díly starých mistrů ve stálé expozici. Dosud si expozici prohlédlo více než čtyři tisíce lidí.

roc jap

Reklama

Naše Café

Katalog firem » Restaurace, stravování » Bary a kavárny

Sociální podnik, nekuřácko-abstinenční kavárna na Dolním náměstí v Olomouci. Kavárna je zaměřená jednak na klasické způsoby přípravy kávy (espresso, cappuccino, Latté a další) a tak...