Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 13 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadelní Flora představí perly slovenské scény

Kultura

7.5.2015

Jedna z programových linií letošního 19. ročníku mezinárodního festivalu Divadelní Flora, který proběhne od 8. do 17. května v Olomouci, nese název Fokus: Slovensko. Diváci se v Moravském divadle seznámí s výjimečnými inscenacemi i respektovanými hereckými osobnostmi ze sousední země. Těšit se mohou například na Zuzanu Fialovou nebo Judit Bárdos, která byla za hlavní roli ve filmu Fair Play nominována na Českého lva.

Slovenské činoherní scény se v Olomouci objeví po několikaleté odmlce. Exkluzivní programová linie Fokus: Slovensko představí tituly režisérů tří různých generací v podání čtyř renomovaných souborů. Inscenace Hauptmannových Potkanů (Divadlo Andreja Bagara, Nitra), Ostrovského Lesa (Slovenské komorné divadlo, Martin), Gindlova Karpatského thrilleru (Slovenské národné divadlo, Bratislava) a Ibsenova Rosmersholmu (Divadlo Aréna, Bratislava) patří k nejvýraznějším slovenským divadelním počinům minulých sezon. "Festivalový divák může tento elitní slovenský výběr zhlédnout během čtyř po sobě jdoucích dnů – v první polovině 19. Divadelní Flory.

V představeních uvidíme velké hvězdy slovenského činoherního divadla, známé i z televize a filmového plátna," uvedl Petr Nerušil, ředitel festivalu. "V inscenaci bratislavské Arény Rosmersholm se kupříkladu objeví jedna z nejvýraznějších hereckých person slovenského divadla – Robert Roth. Předpokládáme, že toto moderní, invenčně interpretované Ibsenovo drama bude jedním z vrcholů letošní přehlídky," dodal Petr Nerušil. Těšit se můžete také na Zuzanu Fialovou nebo Judit Bárdos, která byla za hlavní roli ve filmu Fair Play nominována na Českého lva. Ta se představí ve hře Potkani.

Inscenace Potkani a Karpatský thriller režíroval matador slovenské režie a umělecký šéf činohry Slovenského národního divadla Roman Polák. "Obě Polákovy režie vynikají svou látkou. V Potkanech se můžeme těšit na hluboký lidský příběh na pozadí společenského úpadku a silné expresivní, výsostně herecké divadlo. Karpatský thriller je zase velmi kontroverzním pokusem o politické divadlo – mapuje korupční skandály a privatizační aféry 90. let,"představil inscenace mluvčí festivalu Zdeněk Vévoda.

Své diváky si podle jeho slov najde také adaptace brilantní Ostrovského komedie Les. "Divadelním nadšencům jistě neuniklo jméno mladého talentovaného režiséra Lukáše Brutovského, který má za sebou úspěšné realizace i na českých scénách. Připomeňme oceňovanou Maryšu v HaDivadle. Brutovského Les patřil na Slovensku k nejrespektovanějším titulům minulé sezony."

Předprodej festivalových vstupenek na všechny produkce probíhá na pokladně Moravského divadla Olomouc (také online na webu www.moravskedivadlo.cz. Více informací a kompletní program přehlídky včetně doprovodných akcí naleznete na webu www.divadelniflora.cz.

Reklama

Restaurace Montexas - momentálně zavřeno

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Tak jednoduché, ale velmi náročné jsou naše cíle: 1. Abyste se u nás najedli lépe než doma nebo vedle. 2. Abyste od nás odcházeli s pocitem, že se chcete k nám vrátit. 3. Abyste se u n...