Reklama

Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej, venku je 16.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadelní Flora bude ve znamení premiér. Představí špičku domácí scény

Kultura

11.5.2011

Autor: jap

Sedm scén, pět desítek produkcí špiček domácí divadelní scény. Taková bude letošní Divadelní Flora, festival, který se koná už popatnácté. Letos bude navíc ve znamení premiér. Kromě Moravského divadla, které tu poprvé představí svou rockovou Markétu Lazarovou, budou na festivalu poprvé uvedeny ještě Grotesky Divadla na cucky a dvě taneční představení.

Na rozdíl od předchozích ročníků nemá letošní přehlídka žádný leitmotiv. "Zaměřili jsme se na tuzemskou scénu a chceme z ní přinést to opravdu nejlepší bez ohledu na nějaké škatulky," vysvětlil ředitel festivalu Petr Nerušil.
Diváci tak uvidí soubory ze všech koutů republiky. Představí se například Národní divadlo Brno, které do Olomouce přiveze inscenaci Korespondence V+W, výpověď o životě dvou mimořádných osobností v nelehké době. "Kritika toto představení označila za jednu z nejvýznamnějších událostí letošní divadelní sezony," upozornil Nerušil. Lahůdkou bude jistě i Shakespearův Macbeth v podání Divadla v Dlouhé v režii Jana Mikuláška. Mistra a Markétku přiveze brněnské divadlo Husa na provázku.
Z festivalového programu vyčnívá představení Dealer's Choice dramatika Patricka Marbera. Na jeviště Moravského divadla ho přivezou členové Dejvického divadla Ivan Trojan, Martin Myšička či Jaroslav Plesl.

Domácí Moravské divadlo uvede Divadelní Floru dlouho očekávanou novinkou, rockovým muzikálem Markéta Lazarová. Nebude to však jediná festivalová premiéra. Diváci tu poprvé uvidí také Grotesky Kurta Vonneguta v podání olomouckého Divadla na cucky. "Na programu máme také dvě premiéry připravené speciálně pro tento festival: taneční duet Beyond britské choreografky Karly Shacklock v interpretaci Lucie Petrušové a Lucie Kickham a nejnovější inscenaci Found and Lost renomované švédské tanečnice Charlotty Öfverholm v podání Veroniky Kotlíkové a Terezy Ondrové," představil vrcholy taneční částí Divadelní Flory dramaturg Jan Žůrek.

Součástí festivalu bude i hudební doprovodný program. "Na nádvoří Konviktu vystoupí polské kapely Kamp! a Miloopa, maďarská skupina Korai Öröm či slovenská klasika Živé kvety," uvedl hudební dramaturg Vladimír Foret. Zajímavým nejen hudebním ale i vizuálním zážitkem bude vystoupení hudebníků Milana Caise, Petra Nikla, Jiřího Hradila a Ondřeje Smejkala v Jazz Tibet Clubu. "Jejich živelné představení s názvem Sváteční pop se dá charakterizovat jako audiovizuální biograf. Bude to určitě mimořádný zážitek," láká Foret.
Festival Divadelní Flora začíná v pátek 13. května a potrvá sedm dnů. Vstupenky je možno zakoupit v pokladně Moravského divadla.

Kompletní program Divadelní Flory najdete v našem přehledu akcí

jap

Reklama

ScioŠkola Olomouc – základní škola, s.r.o.

Katalog firem » Vzdělávání a školství » Základní školy

Soukromá alternativní škola postavená na principech svobodného vzdělávání, která využívá moderních metod ve vzdělávání a chce vychovávat děti tak, aby byly v budoucnu šťastné a dobř...