Reklama

Úterý 30. dubna 2024, svátek má Blahoslav, venku je 18.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadelní Flora se kvapem blíží. Nabídne tuzemskou špičku i experimenty

Kultura

25.4.2013

Autor: Jan Procházka

Už posedmnácté vypukne v druhém květnovém týdnu přehlídka Divadelní Flora. Ta letos nabídne tradičně pestrou paletu představení od klasického divadla, až po experimentální scénu. Během více než týdne je pro diváky připraveno na sedm desítek představení souborů nejen z tuzemska.

To nejlepší z aktuální produkce českých divadel a lahůdky v podobě vystoupení souborů ze zahraničí. Letošní Divadelní Flora se blíží, vypukne už ve čtvrtek 9. května. A hrát se bude hned na šesti místech po celém městě.
Festival zahájí novinkou domácí Moravské divadlo. Uvede Višňový sad v režii Michaela Taranta. Stejný kus, ale podaný naprosto odlišně, pak budou diváci moci zhlédnout i v podání brněnské Husy na provázku, tenktorát na scéně klubu S-cube v režii Jana Mikuláška. Tento tvůrce ostatně na festivalu představí hned několik svých počinů. "Letos jsme se hodně zaměřili na brněnské Divadlo Reduta. Na scéně Moravského divadla budou uvedeny hned tři inscenace: Zlatá šedesátá a Nenápadný půvab buržoazie, obě v režii Jana Mikuláška a Kabaret Kafka Daniela Špinara," zmínil ředitel festivalu Petr Nerušil.

Předprodej lístků na Divadelní Floru už běží. Vstupenky na festivalové produkce můžete zakoupit v pokladně Moravského divadla Olomouc, rezervace na tel. 585 500 500 nebo e-mail: pokladna@mdol.cz. Program zde.
Do Olomouce se ale chystá pražské Divadlo v Dlouhé, které přiveze děsivou vivisekci manželského vztahu: Ibsenovu hru Eyolfek v nastudování Jana Nebenského. Do ostravské šachty i na večírek ROH pozve diváky Divadlo Petra Bezruče, které přiveze inscenaci Pestré vrstvy. A cyhbět nebude ani Slovácké divadlo. To přiveze rodinné drama Kalibův zločin v podání Jana Pitínského. Chybět nebudou ani experimentální představení. "Vesměs se jedná o zahraniční umělce. V Česku podobné věci moc k vidění nejsou," nastínil koncept Jan Žůrek z divadla Konvikt, které se na programu spolupodílí. Ve světové premiéře tak například v Olomouci vystoupí švédská tanečnice Charlotta Öfverholm s představením Youwilldieandyou2, diváci uvidí i domácí soubor VerTeDance. Připraven je i doprovodný hudební program, ve kterém vystoupí například kapela Nylon Jail či bristký soubor Piano Interrupted. "Bude to naprosto jedinečný zážitek. Zvuky klavíru se mísí s elektronickými beaty a výsledek je fascinující. Kapela navíc přijede do Česka pouze kvůli tomuto jednomu vystoupení," prozradil hudební dramaturg Vladimír Foret. V nových prostorách Divadla na cucky ve Wurmově ulici pak budou probíhat i filmové projekce. V olomoucké premiéře divákům nabídne novinku Jana Hřebejka Odpad město smrt, během celého festivalu se pak budou promítat záznamy her Pražského komorního divadla. Vstupenky na festival jsou již v předprodeji, celá řada akcí ale bude zdarma. Více informací na webu festivalu. Kompletní program v našem Přehledu akcí.

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip