Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadelní Flora nabídne přední slovenské scény i osobnost Jiřího Havelky. Lístky jsou k mání od pondělí

Kultura

8.4.2015

Autor: roc jap

Divadelníci ze sedmi evropských zemí, sedm míst a  na pět desítek představení. To je ve stručnosti devatenáctý ročník festivalu Divadelní Flora, který začne 8. května. Odtajněn už je i program: přijede například Divadlo Na Zábradlí i přední slovenské scény. Flora se letos také zaměří na tvorbu Jiřího Havelky, jedné z nejvšestrannějších person českého divadelního světa. Vstupenky jdou do prodeje v pondělí. A na některá představení jich není mnoho, vzkazují pořadatelé.

Jedna z nejprestižnějších českých divadelních přehlídek zaměří v první polovině května svou pozornost na tvorbu předních slovenských scén, pražského Divadla Na zábradlí či režiséra Jiřího Havelky; tradiční součástí festivalového programu je i letos dramaturgická linie Visegrad Performing Arts.

Po několikaleté odmlce se v rámci programu Divadelní Flory do Olomouce opět vracejí přední slovenské činoherní scény. “Programová linie Fokus: Slovensko prezentuje čtyři tituly režisérů tří různých generací – Romana Poláka, Rastislava Balleka a Lukáše Brutovského – v podání čtyř renomovaných souborů. Inscenace Hauptmannových Potkanů (Divadlo Andreja Bagara, Nitra), Ostrovského Lesa (Slovenské komorné divadlo, Martin), Gindlova Karpatského thrilleru (Slovenské národné divadlo, Bratislava) a Ibsenova Rosmersholmu (Divadlo Aréna, Bratislava) patří k nejvýraznějším slovenským divadelním počinům minulých sezon. Festivalový divák je může zhlédnout během čtyř po sobě jdoucích dnů – v první polovině 19. Divadelní Flory,” zmínil mluvčí festivalu Zdeněk Vévoda.

Kompletní program festivalu najdete v našem Přehledu akcí »
Olomoucká přehlídka nabízí letos také reprezentativní průřez aktuální tvorbou Divadla Na zábradlí, které se v olomouckém klubu S-Cube – od neděle 10. do středy 13. května – představí hned sedmkrát s inscenacemi Báby, Šílenství, Požitkáři a Cizinec, pod nimiž jsou režijně podepsáni Anna Petrželková, Jiří Havelka a Jan Mikulášek. Dvakrát se v minulosti Divadelní Flora zaměřila na tvorbu výrazných tuzemských inscenátorů. V roce 2012 nabídla režijní profil Jana Mikuláška, loni pak Daniela Špinara. Mikulášek se stal o rok později kmenovým režisérem Divadla Na zábradlí, Špinar byl půl roku po své festivalové retrospektivě jmenován uměleckým šéfem činohry pražského Národního divadla. “Tentokrát se režijní osobností přehlídky stane Jiří Havelka – jedna z nejvšestrannějších person českého divadelního světa. Pětatřicetiletý režisér, herec divadelní i filmový, autor, příležitostný moderátor a hudebník, vedoucí Katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU působil v posledních letech na celé řadě českých scén. Divadelní Flora letos představí čtveřici žánrově odlišných Havelkových inscenací, jež vznikly v rámci spolupráce s činoherním Divadlem Na zábradlí, ansámblem alternativního Divadla Drak, studenty pražské DAMU i tanečníky sdruženými kolem skupiny VerTeDance,” láká Vévoda.

Letošní ročník festivalu představí i osobnosti divadelní a taneční scény z visegrádského regionu v historicky největším rozsahu. “Ryze současný tanec reprezentuje strhující choreografie Milana Tomášika Lovecká sezóna nebo česká taneční formace 420PEOPLE, která ve scénickém eseji Peklo spojila síly také s tvůrčím kolektivem režiséra Jana Nebeského a jemu spřízněných herců Lucie Trmíkové a Davida Prachaře,” zmiňuje Zdeněk Vévoda. Kombinace současného tance a audiovizuálního umění se podle něj objeví v představení polské choreografky Magdaleny Reiter a slovinského Anton Podbevšek Teater.” Nové cesty, kterými se současné divadlo vydává při zapojování komunit, poodhalí Vesmírná odysea, která je jedinečným propojením dětského orchestru a Slovenské filharmonie anebo unikátní městská hra Tisíc a jedna Olomouc. Tu připravuje Divadlo na cucky ve spolupráci s maďarským divadlem KOMA Bázis – bude se jednat o světovou premiéru,” upozorňuje Vévoda.
Předprodej festivalových vstupenek na všechny produkce Divadelní Flory bude na pokladně Moravského divadla Olomouc zahájen v pondělí 13. dubna.

roc jap

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip