Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 6.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadelní Flora vzývá mládí a progresi

Kultura

22.4.2010

Autor: Ondřej Čížek

Čtrnáctý ročník přehlídky Divadelní Flora se sympaticky odvrací od staromódní klasiky. Nabízí totiž její novou podobu. V podání řady současných zásadních divadelníků. V popředí stojí Špinar, Mikulášek i Pitínský. Od 11. do 21. května bude Olomouc ojedinělá, divadelní až na kost. Lístky jsou už k mání.

Všichni strážci divadelní progrese mají příležitost k upřímné rozpustilé radosti. Divadelní Flora se může pyšně ohánět výborným programem. S mottem Nová klasika do divadel láká na současné špičky české a slovenské divadelní režie, dává prostor souborům, které se nevyžívají ve stereotypech, posouvají se dál a klasická divadelní díla nabízejí v moderním, mnohdy neotřelém hávu. Ve zbrusu nové podobě.

Hororoví Cikáni, rockový Hamlet

Útočištěm pro "novou činoherní klasiku" se v průběhu Flory stane především scéna Moravského divadla. Štátne divadlo Košice dorazí s interpretací antické Médey, kde se v titulní roli představí Dana Košická. Očekávání rostou, Košická si ostatně za svůj údajně strhující výkon vysloužila rovné čtyři nominace v ostře sledované slovenské anketě Dosky 2009.
A zpět do Čech. Nevyzpytatelný klasik J.A. Pitínský ukáže svou verzi Máchových Cikánů, kteří se pod jeho dohledem proměnili ve vizuálně lahodný horor, jenž nenechává chladným žádného diváka. Podobné to ostatně bude i s adaptací věčně diskutovaného dramatu Vojcek od Georga Büchnera. Mladistvá režijní energie Daniela Špinara ostatně této inscenaci přinesla uznávanou Cenu Alfréda Radoka za nej inscenační kus roku 2009. Kvalita zaručena, stejně tak jako plný sál, neboť Vojcek v Olomouci prožije jednu z posledních repríz.
Z Prahy do Brna. Z tamního Divadla Husa na Provázku zase dorazí přinejmenším radikální verze Shakespearova Hamleta. Jedni ji zbožňují, druzí nenávidí. Ostatně tak jako jejího tvůrce, moderního divadelního mága, který se nebojí popu ani vážného umění, režiséra Jana Mikuláška. Titulní roli rozlíceného prince hraje Jiří Vyorálek, o jehož výkonu se na stránkách Divadelních novin před časem velmi strmě a originálně vyjádřil kritik Vladimír Hulec: "Jeho Hamlet je světem a svým intelektem a nadáním otrávený, chladný, depresivní, sebedestruktivní maniak. Je to kultovní postava z rodu temných rockerů, básníků 20. století."
Pokud se Mikuláškovy práce nenabažíte (nebo ji naopak dostatečně neodsoudíte), budete mít ještě jednu příležitost. Výtečné ostravské Divadlo Petra Bezruče totiž uvede jeho Divokou kachnu. Expresivní až psychedelickou inscenaci s obří dřevěnou kachnou na jevišti. Zážitek zaručen. Jakýkoliv.
A Moravské divadlo Olomouc? Premiérově se ke slovu dostanou Muži ve zbrani, další adaptace románu Terryho Pratchetta či zdařilá baletní "neoklasika" Macbeth.

Tanec na cucky

Během jedenácti dnů se divákům představí sedmdesát projekcí na sedmi scénách, počítá se s dosud největší účastí zahraničních umělců v historii festivalu a během přehlídky také proběhne rovných pět premiér. "Přikláníme se k trendu, který značně rezonuje především na západě, kde se novou funkcí festivalu stává také podpora živé a vznikající tvorby. Velkým úspěchem je uvedení světových premiér Charlotty Öfverholm, skupiny SKUTR, své české premiéry pak na festivalu uvedou i olomoucké soubory," říká Jan Žůrek, dramaturg festivalu a umělecký šéf mladého Divadla na cucky, které na Floře premiérově uvede jak inscenaci nevybíravého a krvavého textu Vyčištěno od britské dramatičky Sarah Kane, tak scénickou skicu, prvotní část projektu Vojcek_koncept dle již zmiňovaného Büchnerova (nedokončeného) kusu.
Prostor hned dostane také významný host letošní Flory, tanečnice a choreografka Charlotta Öfverholm, která přímo ze Stockholmu přiveze svou taneční show, inscenaci Pas de deux sans toi. Krom ní se o rozruch v proudu nazvaném new dance ("nový" tanec) postarají další ansámbly či jednotlivci reflektující trendy současného pohybového divadla. Tančit se bude převážně v divadelním sále a atriu Uměleckého centra Univerzity Palackého.

Více o hlavním či doprovodném programu na webových stránkách www.divadelniflora.cz. Nepřehledněte hlavně sekci Vstupenky. Předprodej na pokladně Moravského divadla už běží a k mání jsou i cenově výhodné permanentky. Sami pořadatelé v čele s ředitelem Petrem Nerušilem doporučují, aby všichni potenciální zájemci neváhali a pokladnu MDO navštívili co nejdříve. Zájem o exkluzivní program nadále stoupá a stoupá.

Ondřej Čížekcizek@olomouc.cz

Reklama

Restaurace U Macků

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

Klasická restaurace v blízkosti baziliky Navštívení Panny Marie a zoologické zahrady. Domácí česká kuchyně i speciality. Denní menu. Na čepu 5 druhů piva a točené nealkoholické pivo. N...