Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 6.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadlo Na zábradlí i slovenská divadla - ředitel festivalu Divadelní Flora Petr Nerušil představuje letošní program

Rozhovory

23.4.2015

Autor: Barbora Sísová

Od 8. do 17. května bude v Olomouci na jedenácti městských scénách probíhat již 19. ročník mezinárodního festivalu Divadelní Flora. Co nás letos čeká a jaká představení bychom si neměli nechat ujít? To prozradil ředitel festivalu Petr Nerušil.

Na co se zaměřuje letošní ročník Divadelní Flory?
Devatenáctý ročník Divadelní Flory se zaměřuje na činoherní produkce špičkových slovenských souborů, aktuální repertoár pražského Divadla Na zábradlí, tvorbu režiséra Jiřího Havelky a nabídne i miniprofil renomované skupiny Spitfire Company. Tradiční součástí festivalové dramaturgie je v posledních letech reprezentativní sekce Visegrad Performing Arts.

Proč jste vybrali z tuzemských divadel právě Divadlo Na zábradlí a na jaká představení se můžeme těšit?
Zábradlí je, alespoň podle mne, momentálně nejprogresivnější české divadlo, v němž vznikají originální autorské tituly a řada invenčních dramatizací. Máme radost, že naši programovou volbu potvrdila i nedávná anketa českých divadelních kritiků, kteří Divadlo Na zábradlí označili za Divadlo roku 2014. Na Floře tento soubor odehraje sedm představení čtyř inscenací – Báby Aničky Petrželkové, Šílenství Jirky Havelky a Požitkáře a Cizince svého kmenového režiséra Jana Mikuláška. Všechna představení jsou během čtyř dnů nasazena v klubu S-Cube, který je letos jednoznačně nejvytíženější festivalovou scénou.

Letos bude prostor věnován také slovenským divadlům. Jaká divadla se představí a které představení byste doporučil?
Doporučil bych všechny čtyři tituly, s nimiž se v první polovině festivalu, na scéně Moravského divadla, postupně představí nitranské Divadlo Andreja Bagara, Slovenské komorné divadlo Martin, činohra Slovenského národního divadla a bratislavské Divadlo Aréna. Nitranští herci odehrají strhující, naturalistickou inscenaci Hauptmannových Potkanů a martinský soubor skvěle interpretovanou Ostrovského komedii Les. Slovenské národní divadlo na Floru přijíždí s Karpatským thrillerem, což je pravděpodobně nejkontroverznější slovenský titul posledních let, který reflektuje politické kauzy a aféry veřejného života devadesátých let. Bratislavská Aréna uvede na festivalu velmi nekonvenční zpracování Ibsenova psychologického dramatu Rosmersholm. V hlavní roli se v něm představí jedna z největších person současného slovenského divadla – charismatický Robert Roth.

Na jaké slavné osobnosti, které známe například z televizních obrazovek, se můžeme těšit?
Myslím, že těšit se můžeme hlavně na skvělé divadelní herce. Fakt, že například David Prachař, Jana Plodková, Standa Majer, Jiří Vyorálek, Zuzana Fialová, Dušan Jamrich, Petra Vajdová či Milan Ondrík účinkují často nejen v televizních seriálech nebo ve filmech, nehrál samozřejmě v programovém výběru žádnou roli.

Kromě činohry se v programu objeví také nejrůznější taneční performance. Čím budou pro publikum zajímavé?
Flora nabídne – především v rámci visegrádské dramaturgie – spoustu nečinoherních představení. Divácky mimořádně atraktivní budou jistě úplně všechny produkce Spitfire Company – jak inscenace Animal Exitus či Krevety á la Indigo adaptované do atypických festivalových prostor, tak nejnovější česko-norská koprodukce Snipers Lake. K nejzajímavějším tanečním počinům letošní Flory se jistě zařadí Pars pro Witkacy Polky Magdaleny Reiter a slovinského Anton Podbevšek Teater či Lovecká sezona špičkového slovenského choreografa Milana Tomášika.

Divadelní festival představí režijní profil Jiřího Havelky. Představte našim čtenářům v krátkosti tuto osobnost.
Jiří Havelka je jednou z nejvšestrannějších osobností české divadelní scény. Působí jako režisér, divadelní i filmový herec, autor, příležitostný moderátor a hudebník, je vedoucím Katedry alternativního a loutkového divadla pražské DAMU. Na Floře představíme čtveřici žánrově odlišných Havelkových inscenací, jež vznikly v rámci spolupráce s činoherním repertoárovým divadlem – Šílenství Divadla Na zábradlí – souborem alternativního Divadla Drak – Poslední trik Georgese Mélièse – studenty DAMU – Regulace intimity – i tanečníky sdruženými kolem skupiny VerTeDance – Korekce.

Divadelní Floru letos zahájí projekt Tisíc a jedna Olomouc, který připravilo olomoucké Divadlo na cucky ve spolupráci s maďarskými kolegy. O co se jedná?
Členové Divadla na cucky, ale i mnoho dalších dobrovolníků, ještě stále připravují, v těsné spolupráci s maďarskou skupinou Koma Bázis, městskou hru, která by měla netradičním způsobem oživit různé lokace v centru Olomouce. Na akci, která odstartuje 8. května odpoledne na parkánu univerzitního Konviktu, je volný vstup, je ovšem třeba se zaregistrovat prostřednictvím formuláře, který je dostupný na festivalovém webu.

Divadelní Flora – to nejsou jen divadla, ale také různé doprovodné akce. Co jste připravili pro návštěvníky letos?
Během deseti dnů na desítce olomouckých scén proběhne více než padesát akcí. Do Olomouce přijedou divadelníci ze sedmi zemí. Myslím, že úplně každý si vybere typ produkce, který mu vyhovuje – od představení činoherních repertoárových scén, projektů alternativních souborů, tanečního či nonverbálního divadla až po plenérové tituly, představení pro děti, divadelní performance i improvizace, besedy a koncerty.

Vstupenky na placené tituly festivalu lze v předprodeji zakoupit na pokladně olomouckého Moravského divadla, anebo si je zarezervovat přes internet. Případný doprodej zbylých lístků bude probíhat v místech konání jednotlivých produkcí půl hodiny před jejich začátkem. Celý program Divadelní Flory naleznete zde.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

AUTOSKLA - TRADE s.r.o.

Katalog firem » Auto - moto » Autoskla

- Prodej skel - Montáže skel - Opravy skel - Mobilní montáže - Kódování skel VIN - Tónování skel - Bezplatná výměna skel - Střešní okna - Autoskla - Ceník autoskel - ...