Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 4.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadlo Tramtarie má za sebou jubilejní desátou sezonu a už teď se pečlivě chystá na tu následující

Kultura

11.8.2014

Autor: barsi

Uvedením inscenace Jedlíci čokolády Davida Drábka na Letní filmové škole v Uherském Hradišti ukončilo nezávislé Divadlo Tramtarie svoji jubilejní 10. sezónu, během níž uvedlo v premiéře tři inscenace pro dospělé a jednu pohádku. V následující sezoně se můžeme těšit na šest divácky prověřených kusů a pět premiér.

Celkem uvedla Tramtarie od září 2013 do července 2014 celých 297 představení, 90 na své domácí olomoucké scéně a 207 na výjezdních představeních po celé republice. Krom toho se účastnila dvou desítek divadelních i filmových festivalů. Kromě inscenací v režii uměleckého šéfa souboru Vladislava Kracíka, pod jehož taktovkou vzniklo například divadelní představení R. U. R. nebo Pohádky z mléčné dráhy, se v Tramtarii představili také dva hostující režiséři. Ředitel Městského divadla v Děčíně Jiří Trnka inscenoval současný text vynikajícího německého dramatika Maria von Mayenburga Ošklivec. "Tato hra tematizuje ztrátu lidské identity v dnešní konzumní společnosti. Je o muži, který je donucen svým okolím podstoupit plastickou operaci svého obličeje. Role hlavního hrdiny se stala výraznou hereckou příležitostí především pro talentovaného Vojtěcha Johaníka," popsala ředitelka Divadla Tramtarie Petra Němečková.

Umělecká vedoucí Městského divadla ve Zlíně Hana Mikolášková navázala na dlouholetou tramtarijní tradici uvádění komiksu na divadle svým autorským kusem Bohyně z města hříchu. Svoji poctu komiksům noir naplnila množstvím akrobatických čísel a nebezpečných soubojů. K dotvoření ponuré atmosféry inscenace přizvala jazzmena Richarda Mlynáře, který stojí za autorskou hudbou. "Umělecky se Divadlo Tramtarie dlouhodobě orientuje na nepravidelnou dramaturgii, stěžejní stylotvornou linií jsou autorské adaptace literárních, filmových a komiksových předloh, a také na inscenování textů čistě autorských. Stěžejním inspiračním východiskem je střet filmové a divadelní poetiky," popisuje Němečková.

Na následující sezónu chystá Divadlo Tramtarie pět premiér. Zahájena bude novou autorskou pohádkou Vladislava Kracíka a v říjnu premiérou inscenace Psycho v režii Hany Mikoláškové. I v následující sezoně si budete moci vychutnat šest divácky oblíbených kusů – R.U.R., Bohyně z města hříchu, Ošklivec, Jedlíci čokolády, Romance pro křídlovku a Poslední případ Sherlocka Holmese.

barsi

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941