Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11.9 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadlo Tramtarie vstoupí do nové sezóny v novém kabátu: s upraveným hledištěm i klimatizací

Kultura

15.8.2014

Autor: Barbora Sísová

Příšerné vedro, nedýchatelný vzduch i  špatný výhled na jeviště – tak nějak lze charakterizovat prostory divadla Tramtarie, jakmile se venku trochu oteplí. To vše však bude brzy minulostí. Díky investičnímu příspěvku města ve výši 960 tisíc korun přibude klimatizace i pohodlnější odstupňované sedačky, úpravy se dočká i bar za jevištěm.

Divadlo Tramtarie vstupuje do své jedenácté sezóny a od roku 2006, kdy se usadilo ve Slovanském domě, se spousta věcí změnila. Divadlo se postupně z amatérské scény několika nadšenců proměnilo v neodmyslitelnou součást olomoucké divadelní scény. A jelikož je většina představení vyprodaná, stav stávajícího prostoru, který byl vybudován před lety svépomocí, už zcela nevyhovuje.“ Jedním z největších problémů nynějšího prostoru je absence klimatizace v sále. Vzhledem k vysoké návštěvnosti divadla se pobyt v plném sále stává nepřijatelný už během podzimních i jarních měsíců, kdy je venku teplejší počasí. Od května pak vysoká teplota v sále již zcela znemožňuje uvádět jakoukoliv produkci. Když se totiž otevře okno, jde zase slyšet ruch z ulice," uvedla ředitelka Divadla Tramtarie Petra Němečková. Jednou z technických inovací tak bude právě instalace klimatizace i odhlučnění oken.

A změn se dočká také samotné hlediště. Řady totiž nebyly dostatečně odstupňované, diváci tak mohli mít problémy s výhledem na jeviště. "Diváci se příští sezonu dočkají také nových sedaček, které budou zase v klasickém divadelním stylu, tedy červené s dřevěným čalouněním. Chceme totiž zachovat poctu divadlu, takže tu nechceme mít nějaké plastové židle nebo něco podobného. Řady budou odstupňované po patnácti centimetrech a sedadla budou umístěna tak, aby byl průhled mezi dvěma diváky," popisuje Petra Němečková, která chce, aby se divák u ní v divadle cítil co nejpohodlněji. A totéž chce dopřát také hercům. "Novinkou budou také odhlučněné podlahy. Herci v zákulisí nemohli mnohdy vůbec chodit, protože podlaha vrzala tak, že bylo všechno slyšet,“ dodává Němečková. Divadlo doplní také svůj technický park, vymění dosluhující reflektory za nové, pořídí barevné filtry, vymění dosluhující dataprojektor a pořídí další potřebné technické vybavení. Všechny tyto technické změny může divadlo zrealizovat díky investičnímu příspěvku ve výši 960 tisíc korun, který získalo od Statutárního města Olomouc.

Technická inovace Divadla Tramtarie bude hotová na konci srpna. První diváky pak v novém prostoru divadelníci přivítají 19. září představením nejnovější tramtarijní inscenace R.U.R. v režii uměleckého šéfa Vladislava Kracíka. Vzápětí se pak mohou těšit i nejmenší diváci na zbrusu novou pohádku Hugo z hor. Její premiéra proběhne v neděli 28. září ve 14 a 16 hodin. A jelikož i Divadlo Tramtárie jde s dobou. Novinkou bude také online předprodej vstupenek na všechna představení, čímž by se mělo urychlit odbavování u pokladen.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip