Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 13.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadlo Tramtarie začne novou sezonu v novém kabátě: s klimatizací i pohodlnějším hledištěm

Kultura

19.9.2014

Autor: Barbora Sísová

Nové pohodlné sedačky v sále, odstupňované řady v hledišti a klimatizace, to jsou hlavní novinky, které si budou moct už dnes večer vychutnat návštěvníci divadla Tramtarie. To přes léto prošlo celkovou rekonstrukcí za milion korun. Přijďte vyzkoušet, zda dárek k desátým narozeninám divadla stojí opravdu za to.

Pokud navštěvujete divadlo Tramtarie pravidelně, určitě jste si všimli několika věcí. Jednak toho, že úroveň divadla rok od roku stoupá a také toho, že technické vybavení rok od roku stále více chátrá. Do nové sezony proto divadlo vstupuje v novém kabátě – zapomeňte na hluk z ulice, zpocená čela i neustálé hledání mezery mezi diváky, abyste na představení viděli co nejlépe. To vše je už nyní minulostí.

Díky investičnímu příspěvku od města Olomouce mohlo Divadlo Tramtarie pořídit nové sedačky a zcela přestavět hlediště tak, aby každá řada byla odstupňovaná. "To pro diváky znamená výrazné zlepšení výhledu na jeviště, který byl doposud z některých míst v hledišti doslova tristní. Zásadní novinkou je i číslování sedaček, které umožňuje divákům zakoupit si vstupenky přímo na vybraná místa. S tím souvisí i zavedení online prodeje vstupenek, kdy si diváci mohou lístky zakoupit nově i na internetu," popisuje ředitelka divadla Tramtarie Petra Němečková, která dodává, že diváci určitě ocení také novou klimatizaci nebo odhlučnění oken, které má zabránit pronikání nežádoucích zvuků z prostranství před divadlem. V rámci rekonstrukce je celé divadlo také nově vymalováno, v baru za jevištěm je položená nová podlaha a v sále jsou nové koberce. "Kromě diváků budou mít lepší zázemí také herci, díky nově položené podlaze se mohou v zákulisí volně pohybovat, aniž by se v sále ozývaly vrzající zvuky," popsala ředitelka divadla, která se pochválila tím, že se jí podařilo získat také novou místnost sloužící jako sklad a ulevit tak herecké šatně. Do konce roku ještě Tramtarie nahradí některá dosluhující technická zařízení novými, například projektor, a pořízeno bude i několik nových reflektorů.

Celková investice do všech úprav divadla vyšla na 1 100 000 korun, z nichž velkou částí - 960 tisíc korun přispělo Statutárního města Olomouc. "Jsem přesvědčen, že město má za povinnost starat se nejen o divadlo, které zřizuje, tedy o Moravské divadlo Olomouc, ale také o další divadelní scény, které ve městě působí. Mám radost, že jsme mohli už dříve podpořit profesionalizaci Divadla Tramtarie a nyní ještě přispět na jeho zásadní rekonstrukci. Divadlo Tramtarie totiž vneslo svěží vítr do zatuchlého divadelního prostředí, já osobně jako divák mám radost z plyšových divadelních sedaček, jen doufám, že nepovedou k ukolébání divadla Tramtarie," uvedl náměstek primátora pro kulturu Jan Holpuch.

Divadlo Tramtarie sídlí ve Slovanském domě od roku 2006. Svou domovskou scénu si zde vybudovalo svépomocí a podle slov Petry Němečkové tak trochu punkově. Během let však význam divadla začal stoupat, o čemž svědčí i neustále vyprodaná představení, a tak stávající prostor již zcela nevyhovoval provozu divadla a rekonstrukce byla kvůli udržení prestiže téměř nezbytná. První diváci budou mít možnost nově zrekonstruované prostory otestovat už dnes večer na představení R.U.R. Vzápětí se pak mohou těšit i nejmenší diváci na zbrusu novou pohádku Hugo z hor. Její premiéra proběhne v neděli 28. září ve 14 a 16 hod.

Barbora Sísovásisova@nejlepsi-adresa.cz

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip