Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 1.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadlo chystá shakespearovský baletní festival: hrát se bude i na hradě Helfštýn

Kultura

8.9.2014

Autor: Jan Procházka

Shakespearovské festivaly dělá kdekdo, ale uspořádat jeden takový a věnovat ho výhradně baletu? Tento jedinečný počin chystá Moravské divadlo na závěr září. Během tří dnů uvede všechny tři své shakespearovské balety: Sen noci svatojánské, Romea a Julii a Macbeth. Poslední zmiňovaný navíc jako netradiční prolog k festivalu sehraje baletní soubor v prostorách hradu Helfštýna.

Máme v repertoáru tři shakespearovské balety, tak proč z nich rovnou neudělat festival, řekl si režisér a šéf baletního souboru Robert Balogh. A od myšlenky už nebylo k činu daleko. "Každá ta inscenace je úplně jiná, Sen noci svatojánské je spíš veselá záležitost, Macbeth je krvák a Romea a Julii nemá snad ani smysl představovat. Zažít je všechny tři takhle pohromadě bude nesmírně zajímavé," domnívá se Balogh. Navíc budou mít diváci možnost znovu si vychutnat Baloghovo představení Macbeth, které mělo derniéru v březnu 2012. V titulní roli se opět představí Ivo Jambor. "Mám z toho ohromnou radost, protože to není jen tak nějaká role. Vyžaduje to skoro víc hereckého než tanečního talentu. Těším se, že se v ní zase vyřádím," svěřil se Jambor. Sen noci svatojánské v režii Libora Vaculíka se v Olomouci s úspěchem hraje od listopadu 2011. A Baloghova podívaná Romeo a Julie měla premiéru loni v listopadu. Představení uvidí diváci postupně od 20. do 22. října, do prodeje půjde i výhodná vstupenka na všechny tři. Zajímavý prolog k festivalu ale divadlo nabídne už 13. září na hradě Helfštýn. "Rozhodli jsme se představení sehrát na malém nádvoří, kam se sice vejde jen asi tři sta diváků, ale prostor má zvláštní kouzlo, které chceme využít," zmínil Balogh. Vstupenky v ceně 300 korun jsou již v prodeji.

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip