Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 14.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadlo opět sází na klasiku: další novinkou je opereta Paganini

Kultura

12.12.2013

Autor: Jan Procházka

Moravské divadlo opět vsadilo na klasiku. Svým divákům tentokrát nabídne jednu z nejznámějších operet: Lehárova Paganiniho. Příběh o milostných dobrodružstvích slavného houslisty nastudovala zkušená režisérka Jana Andělová-Pletichová. Diváci ho poprvé zhlédnou už v pátek.

Další divácký tahák si přichystalo Moravské divadlo, konrétně soubor opery a operety. Žádný experiment se tentokrát nekoná, na jevišti bude znít slavná opereta Paganini Franze Lehára. Příběh, který se točí kolem angažmá slavného houslisty ve městečku Luca a jeho milostného dobrodružství s Napoleonovou sestrou Marií Annou Elisou. "Veliké a známé operety vždycky přitáhnou divácký zájem. Paganini proto byl jasnou volbou. A stejně tak jasný byl i výběr režisérky," popsal šéf souboru Miloslav Oswald. Lehárovu operetu z roku 1925 nastudovala s olomouckým souborem Jana Andělové-Pletichová. Režisérka sice aktuálně působí v Opavě, v Olomouci se ale narodila a k místnímu divadlu má zvláštní vztah. "Strávila jsem tu dětství, otec tu zpíval v opeře, maminka byla baletka. V divadle jsem byla skoro pořád a určitě to ovlivnilo mou životní dráhu," prozradila režisérka, která si podle svých slov návrat do Olomouce užila.

Diváci se podle tvůrců mohou těšit na podívanou plnou světových hitů. "Kdo by neznal písně jako Vás ženy jsem líbal rád? Paganini bývá navíc často přirovnáván spíše k romantickým operám," připomněl dirigent Tomáš Hanák.

Jako většinu oper a operet, i Paganiniho si olomoučtí diváci mohou vychutnat hned ve dvou alternacích. O titulní roli se dělí Ondřej Koplík a Milan Vlček, kněžnu Elisu zpívají Elena Gazdíková a Lea Vítková. "Bylo to moje páté setkání s Lehárem, ale určitě to je asi nejobtížnější role, jakou jsem kdy měla. Dalo by se říct, že je to hodně operní opereta," přiblížila Elena Gazdíková. V dalších rolích se představí Barbora Polášková, Vladislav Zápražný, Petr Martínek či Petr Šíma. Slavného houslistu "v akci" ale diváci neuvidí, jeho sólová vystoupení se odehrávají prostřednictvím stínového divadla. "Part sólových houslí přednesou naši koncertní mistři z orchestřiště," doplnil Tomáš Hanák.

Paganini se v Olomouci poprvé hrál už v roce 1928, poslední nastudování mělo premiéru v roce 1997. Inscenace režisérky Andělové-Pletichové se představí divákům už zítra v devatenáct hodin, druhá premiéra se odehraje o den později ve stejný čas.

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip