Reklama

Úterý 19. března 2024, svátek má Josef, venku je 1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadlo odtajnilo nováčky: do činohry míří Stropnická,
 do opery se vrací Sabella, balet posílí sólistka z Austrálie

Kultura

4.9.2014

Autor: Jan Procházka

Jedenáct nových tváří se v průběhu sezony objeví na jevišti Moravského divadla. Zdaleka ne všechny posily souborů budou ale neznámé. Například v činohře to bude Anna Stropnická, která už se představila jako Ofélie v Hamletovi a do opery se po mateřské dovolené vrací Barbara Sabella. Největší změny čekají balet. Ten posílí umělci z Austrálie, Itálie, Německa, Francie či Slovenska.

Po odchodu Terezy Richtrové se v činohře Moravského divadla objeví nová mladá tvář. Diváky už ale stačila nadchnout jako hostující Ofélie v Hamletovi. "Na konkurzu, který jsme na tuto roli uspořádali, patřila jednoznačně k nejlepším, a v samotné inscenaci dokazuje svůj velký herecký talent," uvedl umělecký šéf souboru Michael Tarant. I další posilu, Jana Ťoupalíka, už olomoučtí diváci měli možnost vidět, shodou okolností také v Hametovi, kde ztvárnil postavu Kněze. Přišel k nám ze zaniklého Činoherního studia v Ústí nad Labem. "Zanedlouho se představí ve velké úloze v komedii U pokladny stál,“ upozornil Tarant. Třetí posilou činohry je další výrazná herecká osobnost - Josef Vrána. Ten byl ve stálém angažmá už v letech 2005 až 2007, do té doby se ale pravidelně v Olomouci objevoval jako host, nejvýrazněji asi jako představitel titulní role ve hře Stavitel Solness.

Posila v souboru opery je vlastně také návratem. Po mateřské dovolené se v plné síle vrací Barbara Sabella. V lednu navíc přibude i další opora, sopranistka Olga Jelínková, která se už představila v inscenacích Lucia di Lammermoor a Falstaff.

Nejvíc nových tváří se tradičně objeví v baletu, který už je opravdu mezinárodní. Působí v něm Japonci, Poláci či Rakušané, nyní ho posílí Australanka Marina Bull, Italka Francesca Ammaturo, odchovanec pařížské baletní školy Marin Delavaud, dále Maria-Sara Richter z Drážďan a Karol Kotlár z bratislavské konzervatoře.

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip