Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11.3 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Divadlo se převleče do antického. Už zítra zve poprvé
 na velkolepý balet Spartakus

Kultura

5.3.2015

Autor: Jan Procházka

Velkolepá show se chystá poprvé už zítra v Moravském divadle. Baletní soubor představí zbrusu nové představení Spartakus. V režii Roberta Balogha, s živým orchestrem a s Ivo Jamborem v hlavní roli.

Jeviště Moravského divadla se převleče do antického hávu. A stejně tak členové baletního souboru. Už v pátek se tu poprvé odehraje tragický příběh vzbouřeného otroka Spartaka. Inscenaci Arama Chačaturjana proslavil zejména režisér Jurij Grigorovič, který ji poprvé představil v moskevském velkém divadle v roce 1968. A právě toto představení ovlivnilo šéfa olomouckého baletu Roberta Balogha na celý život. “Když jsem viděl v televizi záznam, byl to klíčový okamžik. Tehdy jsem se rozhodl dát se na baletní dráhu. A jednou inscenovat Spartaka byl můj velký sen. Podařilo se to až nyní. A netroufl bych si do toho jít, nemít titulní postavu formátu Ivo Jambora,” prozradil Balogh.
Olomoucká inscenace je plná kostýmů, soubojů a velkých tanečních výkonů. “Studovali jsme hodně historických pramenů a viděli snad všechny filmy a představení, co existují,” naznačil dramaturg Tomáš Lehotský, podle nějž jen příprava zabrala rok práce.
Na jevišti se představí na tři desítky tanečníků. “Nejnáročnější jsou změny kostýmů. V Rusku to tančí sto padesát lidí, ale nemusí se převlékat. Tady otroci vymění kostýmy a za pár okamžiků jsou z nich vojáci. Představení proto může působit velkolepým dojmem i v menším počtu protagonistů, ale je to dřina,” poznamenal Balogh.

Na tanečníky jsou kladeny náročné požadavky. “Je v tom hodně akrobacie, rozhodně to není klasický balet,” svěřila se představitelka role Frygie Yui Kyotani. Pár tvoří se Spartakem v podání Ivo Jambora. “Pro mě je to velmi zajímavá práce, protože to není jen tanec. Je v tom spousta soubojů, což mě velice baví,” připomněl Jambor, že v představení hostují i členové šermířské skupiny Adorea. V dalších rolích se představí také Irina Laptěva jako Aegina, jako Crassus tančí Lukáš Cenek.

Představení doprovází živá hudba v podání divadelního orchestru. Dirigent Tomáš Hanák si práci pochvaluje. “Chačaturjan napsal velmi živočišnou a přístupnou hudbu. Myslím, že zaujme každého temperamentního člověka. Má takový filmový nádech, já osobně třeba v předehře cítím Hvězdné války,” zmínil Hanák.

Spartakus se v Olomouci bude hrát vůbec poprvé v historii. V Česku byl uveden pouze šestkrát, naposledy loni v Plzni.

Jan Procházka

Reklama

Butik BURG

Katalog firem » Obchod » Oděvy a butiky

Nabízíme módu především módních českých firem pro ženy všech velikostí (34-54), plnoštíhlé i baculky. Vše z příjemných přírodních materiálů, převážně bavlny. V nabídce u n...