Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 3.1 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Do Olomouce míří Pachmanovo oratorium o Janu Husovi. Autor se představí v hlavní roli

Kultura

25.6.2015

Autor: roc

Již za pár dnů si připomeneme šestisté výročí mučednické smrti významného českého myslitele a církevního reformátora, který ovlivnil novodobou historii - Mistra Jana Husa. Při této příležitosti bude ve středu 1. července na scéně Moravského divadla uvedeno Scénické oratorium Mistr Jan Hus 2015. Autorem hudby a textů na motivy Husových kázání a jeho korespondence je letošní držitel Ceny města Olomouce Richard Pachman, který se také představí v titulní roli.

Nejen Richard Pachman v hlavní roli, ale spolu s ním čekají na diváky takové pěvecké hvězdy, jakými jsou Ilona Csáková (královna Žofie), Dita Hořínková (Matka), Tomáš Petřík (Zlo), Andrej Beneš (král Zikmund) a Komorní sbor Mistra Jakoubka ze Stříbra. Režie scénického oratoria se ujala Irena Žantovská. “Oratorium posluchače provádí prostřednictvím písní a přednesu Husovým životem a seznamuje je s jeho osobností, myšlenkami a postoji,“ říká autor díla Richard Pachman. Jedná se o velmi originální způsob, jak se s touto významnou osobností české historie důvěrněji seznámit.
Za deset let od své premiéry se scénické oratorium Mistr Jan Hus objevilo na domácích pódiích hned v několika verzích – jako velké scénické představení, komorní verze o dvou interpretech nebo jako přednáškový koncert pro školy. V Olomouci jako jediném městě mimo Prahu bude oratorium uvedeno ve formě velkého scénického představení. Návštěvníci představení se mohou těšit nejen na významnou událost, ale samozřejmě i na špičkový kulturní zážitek. Předprodej vstupenek byl zahájen na pokladně Moravského divadla nebo online na webových stránkách.

roc

Reklama

Bistro HELEN

Katalog firem » Restaurace, stravování » Restaurace

S důvtipem připravujeme opravdová jídla ze základních surovin. Respektujeme sezónní i lokální nabídku místních farmářů a dodavatelů. Naše pokrmy proto neustále obměňujeme a vy díky to...