Reklama

Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav, venku je 3.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dolní náměstí je hotovo, nová světla dostane v září. A prý budou i svítit

Zprávy z regionu

18.6.2013

Autor: Jan Procházka

Osmnáct měsíců života na staveništi skončilo. Rekonstrukce Dolního náměstí je hotová. Zbývá už jen osadit nové osvětlení. Mělo by svítit podstatně intenzivněji, než to na Horním náměstí. Radnice ho plánuje spouštět v několika režimech: večerním a nočním.

Radnice: Nová světla budou opravdu svítit

Rekonstrukce Dolního náměstí skončila. Alespoň ta část, která komplikovala život místním obyvatelům, podnikatelům i chodcům. "Teď už zbývá jen osadit nové osvětlení, lavičky, stojany na kola a odpadkové koše. Kompletně hotovo by mělo být v září," sdělil náměstek primátora Martin Major. Radnice zatím vybavila náměstí provizorními lampami. "Dlouhodobě tam určitě nezůstanou, jsou zapůjčené od technických služeb. Hodí se třeba k osvětlení nějakého smetiště, ale určitě ne náměstí," poznamenal Major. Právě otázku osvětlení podle něj vedení města rozhodně nepodcenilo. "Právě proto, že jsme si vědomi problémů na Horním náměstí, řešíme tento problém opravdu důkladně. Model je takový, že lampy budou svítit ve dvou režimech. Zhruba do deváté hodiny, kdy e na náměstí ještě ruch, budou svítit intenzivně, v pozdějších hodinách nastane takzvaný noční režim; nechceme nikomu svítit do oken a obtěžovat ho," shrnul Major.

Podnikatelům se prý ztráty vrátí

Stavební práce na Dolním náměstí trvaly osmnáct měsíců, dnes nastoupili kolaudační úředníci. "Investice si vyžádala sto třicet milionů korun, z toho osmdesát pět procent pokryla dotace z Evropské unie," vyčíslil Martin Major. Místní podnikatelé snášeli potíže způsobené stavbou těžko. ""Bylo to hodně nepříjemné. Dvakrát do týdne vozíme pivní sudy a další poměrně těžké věci a byla to dost dřina," podotkl Jakub Tomášek, který má na Dolním náměstí hospodu. Podle Majora ale český právní řád neumožňuje dotčeným podnikatelům poskytnout nějakou kompenzaci. "Nastavili jsme tu stejný režim jako před časem při podobně závažné rekonstrukci ulic Denisova a Pekařská. Tam se ukázalo, že po znovuotevření ulic se podnikatelům ztráty vrátily. Věřím, že tady to bude podobné," domnívá se Major.

Stromy i kus historie

Na náměstí se po letech objevily i stromy, změnil se také režim parkování. Zatímco dříve stála auta v centrální části, nyní jsou parkovací stání umístěna po obvodu. "Přišli jsme tím o čtyři místa, ale to je opravdu zanedbatelné," podotkl Major.
Radnice počítá i s tím, že náměstí využije pro různé kulturní či společenské akce. "Do středu náměstí jsme umístili zdroje elektřiny, pokud se tu bude například konat koncert, nemusíme tahat kabely přes celé náměstí," doplnil náměstek Major.

Během rekonstrukce náměstí byly objeveny i pozůstatky románského kostela z dvanáctého století, gotického kostela ze století třináctého a kaple ze století patnáctého. Půdorysy nejstarší stavby jsou vyznačeny v dlažbě, nálezy připomíná i pamětní deska.
Rekonstrukcí Dolního náměstí je podle Majora splněn jeden z velkých úkolů, které si současné vedení města vytklo. "Věřím, že dalších padesát let se tu nebude muset nic dělat," optimisticky uzavřel Martin Major.

Jan ProcházkaWeb: twitter.com/jan__prochazka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip