Reklama

Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch, venku je 6.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Domácí násilí: přibývá týraných seniorů. Potomci jim berou důchody, někdy je i bijí

Krimi

28.3.2011

Autor: Jan Procházka

Stále více případů domácího násilí musí řešit olomoučtí policisté. Není to však tím, že by případů výrazně přibývalo, ale spíše důkladnou osvětou, oběti násilí už vědí, kam se obrátit. Kromě tradičních střetů mezi partnery však bohužel přibývá i konfliktů, v nichž jsou obětí senioři. A ti se často snaží problém před vnějším světem skrýt.

Policisté mají už čtyři roky proti domácím násilníkům silnou zbraň: mohou je na deset dnů vykázat z bydliště. Pokud by to nestačilo, soud může tuto dobu prodloužit až na jeden rok. Zákaz vstupu do vlastního bytu si už v kraji vyzkoušelo už více než dvě stovky násilníků. Počet případů domácího násilí však roste. "Domácí násilí tu bylo vždycky. Díky několikaleté osvětě však dnes jsou lidé informovanější a vědí, kam se obrátit. Kvůli tomu registrujeme více případů," domnívá se Drahomír Ševčík z olomouckého intervenčního centra, které obětem domácího násilí pomáhá. Hlavním efektem osvěty je podle policistů i sociálních pracovníků, zkrácení doby, po kterou si oběti nechají násilí líbit. "Když jsem před lety začínal, bylo běžné, že týraná žena snášela násilí desítky roků. Teď je to zhruba jeden rok," konstatoval Ševčík. Domácí násilí podle něj není jen fyzické. "Může se jednat o ponižování, zastrašování nebo třeba zabraňování oběti styku s přáteli či příbuznými," vypočítal Ševčík. Policisté, kteří k případu vyjíždějí, musí o vykázání agresora rozhodnout na místě. Právě u případů psychického týrání je vyhodnocení situace velmi obtížné. "Naši lidé procházejí pravidelnými školeními. Prošla jimi už většina policistů pořádkové služby," řekl Hanzl.

V poslední době však podle statistik narůstá počet případů, kdy děti týrají své rodiče či prarodiče. "Má to různé formy a zdaleka to není jen násilí fyzické. Šidí je na jídle, berou jim důchody, odříznou je od přátel..." vypočítává Ševčík. Staří lidé se však často ani nechtějí bránit. "Stydí se a chtějí, aby to zůstalo v rodině. Někdy nám i rozmlouvají vyšetřování. Policie ovšem nepotřebuje jejich souhlas, aby učinila příslušné kroky," upozornil vrchní komisař Zbyněk Hanzl, který má případy domácího násilí na starosti. Podle něj je však obtížné se o takových případech vůbec dozvědět. Nejčastěji je na ně upozorní všímaví sousedé nebo pracovníci sociálních či pečovatelských služeb.

V letošním roce už policisté z bytů vykázali více než dvacet násilníků. Nejvíc případů je v kraji na Olomoucku, nejvíc v sousedním okrese Prostějov.

Jak vypadá domácí násilí

Začalo to pitím. Zhruba v polovině roku 2008 se vztah manželů z Olomouce výrazně proměnil. Opilý muž začal svou ženu napadat nejprve verbálně, později přidal i fyzické útoky. "Několika ranami pravou sevřenou pěstí udeřil manželku do předloktí  ruky. S tímto poraněním byla na ošetření, ovšem ošetřujícímu lékaři neřekla, že byla napadena ze strany svého manžela, ale že upadla doma ve vaně. Tento incident nikde nehlásila a ani to nijak neřešila," píše se v policejním protokolu. Útoky se začaly opakovat. Koncem loňského roku už byly na denním pořádku. "Navíc jí každý den říkal, že jí probodne nožem, zabije nebo zlomí vaz, že jí zlikviduje a usmrtí. Během těchto ataků ji pokaždé ukazoval na kuchyňské lince umístěný nůž, kterým jí chtěl probodnout a tím ukončit její život. Pořád jí říkal, že ji stejně jednou utrápí a utýrá k smrti. K fyzickým útokům během tohoto období uvedla, že se jednalo například o škrcení, uchopení za obě ruce a následné cloumání. Tímto fyzickým útokem jí pokaždé způsobil modřiny, kdy s tímto poraněním nikdy nešla na ošetření k doktorovi, vždycky to nějak ustála, ale nikomu nic neříkala," odhaluje policejní protokol další část rodinné tragédie. Žena se nakonec rozhodla jednat a zavolala na policii. I během hovoru jí manžel vyhrožoval zabitím...

Jan Procházka

Reklama

ULTIMATE FITNESS s.r.o.

Katalog firem » Sport » Fitcentra

OSOBNÍ TRÉNINKY Když chceš podporu. Na osobním tréninku se naučíš techniku všech cviků a zabráníš tak zbytečným zraněním a plýtvání energií bez výsledku. SKUPINOVÉ TRÉNINK...