Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 7.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dostavba budovy pedagogické fakulty UP   za tři sta milionů korun začala

Zprávy z regionu

5.5.2011

Autor: roc

Bezmála třísetmilionovou dotaci schválilo ministerstvo školství na výstavbu výzkumně vzdělávacího areálu Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Projekt připravovaný fakultou od roku 2006 tak může být realizován. Stavební práce začínají už nyní v květnu a potrvají do konce roku 2013.

Projekt pedagogické fakulty získal dotaci bezmála 299,8 milionu korun, přičemž příspěvek Evropské unie činí 254,8 milionu a příspěvek státního rozpočtu téměř 45 milionů korun. Cílem projektu, jehož realizace byla zahájena 1. května a jeho ukončení se předpokládá do 31. prosince roku 2013, je vznik nové části budovy fakulty ve dvorním traktu hlavní budovy na Žižkově náměstí. Nově zastavěná plocha bude činit 5304 metrů čtverečných, z čehož 1506 metrů připadá na plochy spojené s terciárním vzděláváním a 568 metrů je určeno pro výzkumné a výukové laboratoře.

Realizace v historii olomoucké pedagogické fakulty výjimečného projektu má přispět k rozvoji vzdělanosti v regionu Střední Morava. Má ovšem také dopad nadregionální: zkvalitnění a další rozvoj vědecko-výzkumného potenciálu studentů doktorských studijních programů, zkvalitnění vzdělávání mladých vědecko-výzkumných pracovníků v oblasti speciální pedagogiky, pedagogiky a oborových didaktik. "Mám radost, že se naší univerzitě dostalo dalšího uznání v podobě schválení tohoto slibného projektu. Jde o další potvrzení prestižního postavení Univerzity Palackého mezi českými a moravskými vysokými školami, neboť se jedná již o náš pátý projekt přijatý v rámci operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace," zhodnotil význam projektu rektor univerzity Miroslav Mašláň.

V projektu je plánováno interaktivní propojení vzdělávacích i výzkumných prostor prostřednictvím vnitřní sítě fakulty (a to i multimediálně). Zvýší se tak potenciál prostor pro vzdělávání, vědu i výzkum v podobě učeben a odborně specializovaných a vývojových laboratoří. Součástí areálu je i plánované výzkumné centrum akcentující výzkum moderních technologií pro usnadnění integrace a vzdělávání osob s handicapem. Realizované i plánované výzkumné a vědecké aktivity jsou vždy spojeny s tvůrčí činnosti studentů doktorských studijních programů.

Výstavba výzkumně vzdělávacího areálu pedagogické fakulty je druhým schváleným projektem Univerzity Palackého v této výzvě. Prvním schváleným se stal projekt Rozvoj infrastruktury pro výzkum a výuku na lékařské fakultě UP s celkovou dotací téměř 800 milionů korun, jehož realizace byla zahájena letos 1. února.

roc

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip