Reklama

Pondělí 6. května 2024, svátek má Radoslav, venku je 19.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Druhá etapa tramvajové trati na Nové Sady: čtyři zastávky za čtvrt miliardy

Zprávy z regionu

29.6.2011

Autor: Adam Fritscher

Přestože ještě ani nezačala stavba první části chystané tramvajové trati přes Šantovku na jižní sídliště, vedení olomoucké radnice již intenzivně připravuje její druhou etapu. Ta by měla přivést tramvaje až na křižovatku ulic Zikova a Schweitzerova nedaleko supermarketu Billa. Předpokládaná cena druhé etapy činí 200 až 250 milionů korun, termín její realizace však zatím známý není.

Práce na první etapě tramvajové trati, která povede od tržnice přes chystanou novou čtvrť Šantovka až k prodejně Mountfield na křižovatce Velkomoravské a Rooseveltovy ulice, by měly začít už v tomto roce a první tramvajová souprava by na sídliště mohla dorazit v roce 2014. "Momentálně jsme v poslední fázi územního řízení, během léta bychom chtěli vyřídit stavební povolení a v září nás čeká klíčová etapa jednání se švýcarskou stranou o poskytnutí nezbytné dotace," uvedl olomoucký primátor Martin Novotný s tím, že náklady na tuto etapu činí zhruba 520 milionů korun.
Druhá etapa by měla tramvajovou trať prodloužit přibližně o kilometr a půl přes Zikovu ulici až ke křižovatce se Schweitzerovou ulicí u supermarketu Billa. "To je teprve ono srdce sídliště, kam potřebujeme tramvajovou dopravu dostat a kde navíc v posledních letech probíhá intenzivní výstavba," poznamenal Novotný. Radnice už nyní podle něj plánuje, jak bude druhá část tramvajové konkrétně vypadat. "Chceme tím i vyslat signál švýcarské straně, že teprve po tomto pokračování bude mít celý projekt smysl," podotkl primátor.
Zikovou ulicí by měly koleje podobně jako na třídě Kosmonautů vést středem, v plánu je v této etapě vybudování čtyř zastávek. "Ty by byly vídeňského typu, tedy ostrůvky, ale s nástupem z chodníku, podobně jako se teď budují ve Wolkerově ulici. Tato varianta by měla vést i ke zklidnění dopravy ve Wolkerově ulici," řekl Novotný.
Termín realizace druhé etapy však primátor nyní nedokáže odhadnout. "V nejbližších letech nás čekají velké investice jako například zimní stadion či rekonstrukce Dolního náměstí. Záležet tedy bude na tom, jak se nám na ně podaří sehnat prostředky. O něco chytřejší bychom snad měli být na podzim, určitě ale nechceme, aby se jednalo o desítky let," uzavřel Martin Novotný.

Adam Fritscher

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941