Reklama

Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek, venku je 10.8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Dvouletá lvíčata Terry a Basty se stěhují, z Kopečku pojedou do nového domova v Liberci

Zprávy z regionu

10.4.2015

Autor: Jan Procházka

Doslova v přímém přenosu mohli návštěvníci olomoucké zoo sledovat, jak rostou dvojčata vzácného lva berberského Terry a Basty. Z roztomilých koťat jsou dnes adolescenti s hřívou sice zatím řídkou, ale už se stopou budoucího majestátu. Dnes na ně čeká velká životní změna: opouští totiž Svatý Kopeček a společně se přemístí do nového domova v Zoo Liberec.

Terry a Basty, zatím poslední přírůstky lva berberského, potomci chovného páru Lily a Šimona. Narodili se 11. srpna 2013 a od té doby pořádně vyrostli. "Dnes váží každý kolem sto padesáti kilogramů a na první pohled už vypadají jako dospělí lvi," prozradila mluvčí zahrady Karla Břečková. Dnes čeká odrostlá lvíčata velký den. Budou se stěhovat. "Ráno je ošetřovatelé oddělí, budou uspáni, naloženi do přepravních beden a po kontrole odeznívajícího uspání odjedou do svého nového domova v Zoo Liberec," přiblížila Břečková. Lvíčata zatím zůstanou i v novém domově společně, v budoucnu ale založí vlastní rodiny už každý sám. Chov těchto vzácných šelem je totiž pečlivě řízen: na světě jich žije jen pár stovek v zoologických zahradách. A právě olomoucká zoo je zatím jedinou v Česku, kde se je daří množit. Není to přitom vůbec těžké, stačilo sestavit pár, který v sobě našel opravdové zalíbení. "Lili a Šimon už měli mláďata třikrát. A pořád se k sobě mají. Kdyby záleželo jen na nich, zřejmě bychom už dávno měli další. Museli jsme je proto na čas od sebe oddělit. Teď čekáme, až Lili trochu zhubne. Pak je k sobě opět pustíme a předpokládám, že mláďata budeme mít brzy poté," usmívala se ošetřovatelka Dana Reisigová, která spolu s kolegy lví kluky doslova vypiplala. "To víte, že je to smutné, když odjíždějí. Jsem nervózní, vždycky to těžko nesu," svěřila se.

Jan Procházka

Reklama

JUDr. David Pytela, MBA, LL.M., advokátní kancelář

Katalog firem » Služby » Advokáti

Advokátní kancelář z Olomouce. Právní poradna Advokátní kancelář JUDr. David Pytela, MBA, LL.M. poskytuje právní služby ve všech oblastech práva, jako např. právo nemovitostí, obchod...