UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!
Ochutnejte dýňové delikatesy
8.10.2015
Autor: Barbora Sísová
Zatímco listí žloutne a pomalu začíná opadávat ze stromů, v olomouckých obchodech se zeleninou převládá oranžová. Dýňová sezona je totiž v plném proudu a kromě zubatých dýní v předzahrádkách a domácnostech se začíná čím dál častěji objevovat také na talířích. Podívejte se, ve kterých restauracích můžete ochutnat některou z dýňových specialit nebo kde si můžete koupit dýni, a udělat si ji doma podle některého z našich receptů. Ať se rozhodnete pro jakoukoliv variantu, přejeme dobrou chuť.
Podívejte se, které olomoucké restaurace nabízí dýňové speciality a jaké podzimní lahůdky si můžete připravit domaPřestože pokrmy z dýně zdaleka ještě nejsou každodenní záležitostí olomouckých restaurací, v průběhu října na ně narazíte hned v několika z nich. Od 5. října můžete ochutnat podzimní delikatesy v restauraci Caesar, která nabízí nejen vůbec nejklasičtější recept - dýňovou polévku, ale také tři hlavní jídla – tagliatelle s krůtími kousky a dýňovou omáčkou, zázvorové kuřecí prsíčko s dýňovými placičkami nebo konfitované kachní stehýnko s grilovanou dýní a zeleninovým salátem. A na své si zde přijdou i milovníci sladkých teček, ke kávě si mohou objednat například skvělý dýňový cheesecake. A pokud vydržíte ještě pár dnů, kdy bude počasí ještě podzimnější, můžete vyrazit do restaurace Potrefená Husa, kde budou od 19. října nabízet podzimní speciality, tedy pokrmy kombinované ze zvěřiny, hub a dýní. Přesné menu ještě není odtajněno, ale sympatický číšník nám prozradil, že nejspíš nebude chybět dýňová polévka či dýňová marmeláda. Aktualizovanou nabídku můžete sledovat na facebookových stránkách.
Tagliatelle s krůtími kousky a dýňovou omáčkou zasypané mandlovými plátky a parmazánemDýňové speciality však můžete ochutnat také v rámci běžného poledního menu. Vybrali jsme pro vás ty nejzajímavější pokrmy ze čtvrteční a páteční nabídky.
Z našeho poledního menu
Čtvrtek
- Aqua restaurant - Vepřová panenka "Wellington", bramborovo -dýňové pyré
- Restaurace U Jelena - Dýňová polévka se zázvorem
- Restaurace Oliva - Masový špíz se slaninou a cibulkou, pečené brambory a dýně
- Denisova šest - Polévka z pečené dýně
- Cafe New one - Gnocchi s ořechovou ricottou a grilovanou dýní
- Konvikt - Dýňové ragú se šalvějí, jasmínová rýže
- Lobster - BUSINESS MENU - Dýňové risotto, pražená dýňová semínka, sýr Pecorino, pekanové ořechy, mléčná pěna
- Restaurace Oliva - Masový špíz se slaninou a cibulkou, pečené brambory a dýně
Jak vidíte a snad i brzy ochutnáte, z dýně se dá vyrobit skutečně cokoliv, od polévky, přes přílohy až po hlavní chod. A vaření s ní rozhodně není složité. Můžeme ji konfitovat, zavařovat a různě ji dochucovat. Dobře se kombinuje s českým vánočním kořením, jako je skořice, hřebíček nebo zázvor, proto je spojována spíše se sladkou chutí, i když je velmi často upravována i naslno. V olomouckých obchodech nejčastěji seženete dýni hokaidó, která se pohybuje zhruba od 22 korun do 50 korun za kilo. Dýně nejrůznějších velikostí můžete koupit v běžné prodejně ovoce a zeleniny, na tržnici nebo ve specializovaných foodie obchodech, jako je Sklizeno. Velký výběr mají v prodejně Moravský grunt, který nabízí také máslové dýně, které se v Olomouci daleko hůře shánějí. Jaký je mezi nimi rozdíl? Dýně hokaidó se dá kulinářsky připravovat i se slupkou, která se pak dá lehce sloupnout. Z dužiny se dá připravit polévka, pomazánka nebo pyré. Chuť této dýně připomíná sladké brambory nebo oříšky. Při nákupu dýně hokaidó si dobře vybírejte. Zralá dýně by měla být pevná a sytě zbarvená, slupka by měla být tvrdá a hladká. Nedozrálé dýně nemají chuť, příliš staré dýně jsou moc vláknité a bledé.
Máslová dýně má hruškovitý tvar a bílou až nažloutlou barvu, chutí je spíše nasládlá. Oproti ostatním dýním obsahuje méně semínek. Výborná je orestovaná na trošce oleje, zapéká se s masem, připravuje se z ní taktéž polévka a pyré a hodí se také k přípravě sladkých receptů.
Dýně se objevuje čím dál častěji také v jídelníčku hubnoucích žen. Mají totiž nejen vysoký obsah vody a spoustu vlákniny, ale obsahují méně než 20 kcal na 100 gramů. Pokud hubnete, dejte si dýni i po cvičení. Pomůže vám dobít energii ještě lépe než tradiční banán - má v sobě totiž spoustu draslíku, který dokáže obnovit správné svalové funkce a rovnováhu v těle.
Trocha inspirace do vaší kuchyně
Polévka z dýně hokaidó
Suroviny: 1 dýně hokaidó, 1 mrkev (není nutná), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, sůl, koření dle chuti (muškátový oříšek, kari, pepř, kurkuma, bobkový list)
Příprava: Dýni rozpůlíme a lžící vydlabeme semena, poté ji nakrájíme na kostky. Rozpálíme si olivový olej, na kterém mírně osmahneme cibulku nakrájenou na kostičky, přidáme mrkev nastrouhanou nahrubo a dýni. Podlijeme vodou a dusíme zhruba 20 minut. Směs rozmixujeme, dochutíme solí a kořením, nakonec přidáme česnek a ještě chvíli povaříme. Na talíři můžeme ozdobit čerstvou petrželkou nebo bazalkou, opraženou houskou a kdo má rád, může přidat lžíci zakysané smetany.
Dýňový dort s ořechy
Suroviny: 1 kg dýně nakrájené na kostičky, 300 g piškotů, 200 g cukru, 3 vejce, šťáva z jednoho pomeranče, 100 g rozinek (ideálně namočené do rumu), 50 g ořechů, olej, hrubá mouka, sůl
Postup: Dýni opět nakrájíme na kostky a povaříme v osolené vodě. Vychladlou dýni pak rozmixujeme se žloutky a cukrem, vmícháme rozdrolené piškoty, nakrájené ořechy, rozinky, pomerančovou šťávu a sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a budeme péct ve středně vyhřáté troubě.
Pečená dýně s bramborami
Suroviny: 1 střední dýně hokaidó, 6 brambor, 4 stroužky česneku, olivový olej, sůl, pepř, rozmarýn,tymián nebo provensálské bylinky
Postup: Omytou neloupanou dýni přepůlíme a lžící vydlabeme vnitřek se semínky. Dužninu poté nakrájíme na měsíčky a brambory nakrájíme na tenké klínky. Obojí poté dáme do hluboké mísy a zalijeme marinádou z olivového oleje, prolisovaného česneku, soli, pepře a bylinek. Důkladně promícháme, přendáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 200 °C doměkka zhruba 30 minut.
Autor článkuBarbora Sísovásisova@olomouc.cz
DNES
Přestávka končí, Sigma jde na Pardubice
SportDNES
Mercedes-Benz Virtual GP 2024: JJ Racing Team čelí výzvám na okruhu Daytona
Zprávy z regionuDNES
Kraj chystá revoluci ve veřejné dopravě. Mikrobusy by mohly jezdit na objednávku dle aktuální potřeby
Zprávy z regionu28.3.2024