Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 8 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Ensemble Inégal a Adam Viktora vezou do Olomouce špičkový hudbení zážitek. Těšte se opět u sv. Michala

Kultura

2.10.2015

Autor: Jitka Kocůrková, mb

Renomovaný soubor zabývající se interpretací staré hudby a též objevováním díla českého barokního skladatele Jana Dismase Zelenky – Ensemble Inégal pod vedením Adama Viktory chystá na sobotní podvečer pro Olomoučany v chrámu sv. Michala silný hudební a zároveň duchovní zážitek. "Michalem" bude znít dílo Psalmi Vespertiny I. v kompletní dochované podobě a ve světové premiéře. Koncert začíná v 19:00 a těšit se můžete také na vystoupení znamenitých sólistů.

Foto: Podzimní festival duchovní hudby

Psalmi Vespertiny I., dílo Jana Dismase Zelenky, nastudoval umělecký vedoucí souboru Adam Viktora a ve světové premiéře jej uvedl na jaře v Praze a nyní v Olomouci. A chystá se jej vydat i na hudebních nosičích. "Viktora sdělil, že tyto žalmy se příliš nehrají, a pokud se budeme pídit po nějakých nahrávkách, tak je v podstatě nenajdeme. Tyto žalmy, tedy Zelenkovo hudební zpracování, kdysi uchvátily i Johanna Sebastiana Bacha, když je slyšel v Drážďanech a následně v Lipsku provedl fugu z Magnificat. Zelenkova hudba byla tak mocná, že pokud zaujala samotného Bacha, má své mocné hudební prostředky k fascinaci až dodnes,“ vysvětluje před sobotním koncertem Jitka Kocůrková z týmu pořadatelů Podzimního festivalu duchovní hudby. Ne nadarmo se tedy mluví o Zelenkovi jako o českém Bachovi.
Adam Viktora přiveze do Olomouce špičkový soubor Ensemble Inégal, který se dlouhodobě zabývá barokní hudbou a objevováním Zelenkova díla. Toto dílo by nebylo interpretačně komplexní, kdyby se na něm nepodíleli i špičkoví zpěváci. V sobotu se tak můžete těšit na sólisty zabývající se dlouhodobě interpretací barokní hudby a další znamenité umělce, kteří mají v těchto žalmech nezastupitelná místa. Jde o sopranistku Gabrielu Eibenovou, altistku Danielu Čermákovou, tenoristu Václava Čížka, dále je to basista Lisandro Abadie, Martin Vacula a Jiří Miroslav Procházka.
Pokud si chcete poslechnout dílo, které kdysi okouzlilo Bacha, máte příležitost v sobotu 3. října od 19 hodin v kostele sv. Michala v rámci 22. ročníku Podzimního festivalu duchovní hudby Olomouc. Informace o vstupenkách zde.

Jitka Kocůrková, mb

Reklama

TITANKOV s.r.o.

Katalog firem » Řemeslníci » Povrchová úprava kovu, skla, porcelánu

Povrchová úprava kovů PVD nitridem titanu - zlatá
-koupelnové doplňky
-hudební nástroje
-kování na dveře a okna
-doplňky auto-moto

TITANKOV s.r.o.
Chválkovická 151/82
Olomouc

mob:608912941