Reklama

Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto, venku je 12.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

"Fabrika na práci" vznikne na třídě Kosmonautů do tří let, stavba začíná

Zprávy z regionu

26.5.2010

Autor: Jan Procházka

Celkem čtyři budovy z plánovaného rozsáhlého vysokoškolského kampusu a inovačního centra vyrostou do tří let na prostranství na třídě Kosmonautů v  místech, kde dříve stávaly kasárny. Ambiciózní projekt chce na jednom místě vytvořit komplex, kde by fungovaly vysoké školy společně s firmami. Hlavním cílem je podle investorů výchova odborníků, kteří budou schopni přenést vědecko-výzkumné poznatky do praxe.

Společnost RCO v čele s podnikatelem Josefem Tesaříkem získala areál od města v roce 2003. "Pochopili jsme ale, že k vytvoření kampusu je velmi dlouhá cesta. Nebylo možné začít, dokud nám chyběla ideová základna. To byl jeden z důvodů, proč jsme zakládali Moravskou vysokou školu," komentoval počátky projektu Josef Tesařík. Problém Olomouce spočíval podle něj v odlivu hlav. "Na Univerzitě Palackého vychovávají špičkové odborníky, nic je však nedrželo, aby po ukončení studia zůstali v Olomouci. To jsme chtěli změnit," prohlásil Tesařík. Podle svých slov chce postavit "fabriku", která bude generovat práci pro obyvatele regionu. Klíčovou aktivitou bude podle něj přenos know-how mezi vzdělanostní základnou a podnikatelskou sférou a výchova expertů, kteří budou schopni přenést vědecko-výzkumné poznatky do praxe.

Podobné kampusy fungují v Ostravě či Brně, Olomouc je v tomto směru pozadu. "Souvisí to s tím, že se centrem stala teprve nedávno. Do vzniku krajů byla jen okresním městem. Přitom leží na půl cesty mezi Ostravou a Brnem a má proto velmi významnou polohu," myslí si Josef Tesařík.
Na kampusu se podílí kromě Tesaříkových firem i vysoké školy z regionu. "Nestavíme pro sebe, ale pro občany. Naším cílem je, aby v areálu kromě Moravské vysoké školy sídlily i pracoviště Univerzity Palackého, Vysoké školy logistiky a dalších subjektů," přiblížil Tesařík, dodal však, že dokončení projektu je zatím velmi daleko. První čtyři budovy se ale začnou stavět už velmi brzy, aktéři dnes slavnostně poklepali na základní kámen. "Vybíráme ještě dodavatele, ale už máme stavební povolení a v podstatě se může začít klidně zítra," řekl architekt Ladislav Opletal.

Projekt od samého počátku budil nelibost. Odpůrci mu vyčítali hlavně sedmdesátimetrovou věž, která podle nich zastíní výhled na historické centrum a stane se nechtěnou dominantou. Architekti však tyto názory vyvrací. "Od začátku jsme vše projektovali s vědomím, že se nacházíme v těsném sousedství městské památkové rezervace. Ani z jednoho směru naše budova nic nezastíní," vysvětlil Ladislav Opletal a za pravdu mu dává i kolega Josef Němec, který se problematikou výstavby v historických městech zabývá desítky let. "Historické budovy mají svou hodnotu jasně danou. Nemůžeme se však zastavit a musíme vytvářet hodnoty nové. Celý prostor od nádraží až k řece Moravě bude mít v budoucnu obrovský význam a vytvoří dokonalý protipól moderní doby k historii," myslí si Němec.

Olomoucký Torre Akbar

Architektonická podoba budov první etapy se ustálila na elipsovité formě výškové budovy, která kontrastuje se dvěma horizontálními křídly. Kontrast je nejen hmotový, ale také materiálový. Věž bude odlehčena lesklou fasádou, a křídla naopak zatížena obkladem. Vertikála věže je umocněna řezem v příčné ose a vzájemným posunem půlelips od sebe. Tento posun vytváří vertikálu i z bočního podhledu a budovu opticky zeštíhluje. Fasáda působí lehce a díky zrcadlení se ve vyšších patrech jakoby ztrácí v obloze. Výška budovy má však mnoho souvislostí. Bude viditelná nejen z blízkého okolí a ze třídy Kosmonautů, ale také z dálkových pohledů na město. Tyto pohledy byly pečlivě analyzovány tak, aby nedošlo k narušení historického panoramatu hmotnou stavbou. Odlehčená lehce zrcadlící fasáda působí v dálkových pohledech příznivě a moderně. Vytváří tak důstojný obraz v panoramatu města, stejně jako to dělaly všechny významné stavby v historii.

Navazující křídla jsou opticky snížena průběžnými pásovými okny a hmotným obkladem, který je posazen na odlehčeném parteru. V místě návaznosti jižního křídla na věž, kde je umístěn vchod do budovy, je fasáda protažena do prostoru a odlehčena.
K zajímavostem projektu patří nepochybně také konstrukční řešení věže. Nosný systém není tvořen sloupy, jak je obvyklé, ale tuhým obvodovým pláštěm. K výhodám tohoto řešení patří významná eliminace klimatických dopadů na fasádu, a také skutečnost, že vnitřní prostor budovy je díky neexistenci sloupů daleko více variabilní a lépe využitelný. Obdobné řešení bylo použito i na slavné budově Torre Akbar v Barceloně.

zdroj: ARTERA projekt

Jan Procházka

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip