Reklama

Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří, venku je 5.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Festival ProTibet nabídne filmy i zážitky horolezců

Kultura

25.2.2015

Autor: barsi

Unikátní tibetské tance, originální himalájské pohádky nebo setkání s známým českým horolezcem, to vše nabídne letošní ročník Festivalu ProTibet. Smyslem přehlídky, která v Olomouci začne 2. března, je podpořit malé mnichy v indickém klášteře Diskit. Peníze ze vstupného jsou určeny na jejich vzdělávání a lékařskou péči.

Akce se v Olomouci koná již posedmé a každým rokem nabízí zajímavá setkání. Letos například se slavným tibetským tanečníkem Tenzinem Tsedupem, který pro zájemce připraví taneční workshopy. Do světa tradičních vyprávění, mýtů a pohádek pak zavede návštěvníky večer s herci Moravského divadla. Jaroslav Krejčí a Vlaďka Včelná budou číst himalájské pohádky, Petr Kubes pak bude interpretovat tibetské příběhy.

Festival nabídne i několik filmových projekcí. V Olomouci se bude poprvé promítat dokument, který natočil britský režisér Joshua Dugdale nazvaný Bez mrknutí. Autor snímku dostal unikátní příležitost natáčet osmnáct měsíců v bezprostřední blízkosti dalajlamy. Film tak představí dalajlamu nejen jako duchovního vůdce, ale ukáže i jeho soukromý život. "Jsme velmi rádi, že jsme do letošního programu získali snímek Drapchi. Jedná se o vězeňské drama režiséra Arvinda Iyera, v němž hlavní roli ztvární Namgyal Lhamo, se kterou měli olomoučtí diváci možnost se setkat v roce 2012," říká k další filmové projekci jeden z organizátorů festivalu Tomáš Přichystal. Každým rokem Festival ProTibet seznamuje návštěvníky s lidmi, kteří jezdí do Indie či Tibetu. Letos bude vyprávět o svých horolezeckých expedicích plzeňský horolezec Honza Trávníček, který při své poslední výpravě zdolal vrchol K2.

V rámci Festivalu ProTibet se 10. března také připomíná výročí násilného potlačení povstání v Tibetu. V Olomouci se před radnicí zapálí svíčky a za oběti se bude držet minuta ticha. Festival se letos koná ve více jak třiceti městech, kromě Olomouce například i v Ostravě nebo Brně. Podrobný program olomouckého festivalu ProTibet najdete zde.

barsi

Reklama

Pension u Anděla

Katalog firem » Cestovní ruch » Hotely, ubytování » Penziony

Pension v historické části Olomouce s vlastním parkováním. Možnost výběru pokoje dle půdorysu