Reklama

Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie, venku je 2 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Festival Colores Flamencos vypukne už příští týden, těšit se můžete na žhavé rytmy i španělské delikatesy

Kultura

22.7.2015

Autor: barsi

Už příští týden se v Olomouci opět uskuteční flamencový festival a stejně jako předchozí roky i letos se můžete těšit na to, že olomoucké ulice ožijí vášnivým jižanským temperamentem. Čekají vás roztančená olomoucká náměstí, flamencové workshopy, koncerty, gastronomické večery, a hlavně galavečer, kde vystoupí mimo jiné i špičkový flamencový kytarista Carlos Piñana spolu se symfonickým orchestrem Moravské filharmonie Olomouc.

Už příští čtvrtek odstartuje sedmý ročník mezinárodního multižánrového festivalu flamenca a španělské kultury Colores Flamencos. Olomoucké sály, ulice a náměstí tak zaplní nejen španělští interpreti, ale také všichni milovníci a obdivovatelé španělské kultury a flamenca.

Strhující flamenco v mezinárodním obsazení i galavečer ve znamení flamencové kytary Carlose Piñana

Festival odstartuje ve čtvrtek 30. července na nádvoří radnice koncertem Al-Andalus, jehož inspirací pro flamenco & world music projekt, se stalo propojení vášnivého flamenca s vlivy latinskoamerické a sefardské hudby. Na jednom pódiu se zde setkají, strhující madridská tanečnice Virginia Delgado, uruguayský basista, violoncellista a hudební producent Andrés Ibarburu, izraelský perkusista a všestranný umělec Azar Abou a hudebník, profesor brněnské konzervatoře a umělecký ředitel festivalů Ibérica a Colores Flamencos Petr Vít s dcerou Veronicou, reprezentující v programu festivalu nejmladší flamencovou generaci. Také pátek naservíruje festivalovým návštěvníkům prvotřídní menu. V nádherném prostředí Arcidiecézního muzea se ve 20:00 představí poprvé českému publiku virtuózní klavíristka a skladatelka Ariadna Castellanos.

Tradiční a všemi očekávaný Galavečer flamenca se uskuteční v sobotu 1. srpna v pavilonu A na Výstavišti Flora. Diváci se mohou těšit na nezapomenutelný zážitek v podobě spojení dvou hudebních elementů; zemitého a vášnivého zvuku flamencové kytary jednoho z předních flamencových kytaristů nastupující generace Carlose Piñana a barvitým symfonickým orchestrem Moravské filharmonie Olomouc. Během galavečera se na pódiu divákům představí také světově známý perkusista Vicente Miguel Ángel Orengo, zpěvák Agustín Garnés a nezapomenutelná charismatická tanečnice Maise Márquez. Během večera zazní i symfonická svita „El Cuidado de Una Esencia“, která je věnována jedné z největších postav flamencové kytary a flamenca vůbec – Paco de Lucíovi.

V Kapli Božího Těla v Konviktu budou mít diváci v neděli jedinečnou možnost zhlédnout koncert Con Pasión, kde vystoupí jeden z našich nejvýraznějších talentů mladé pěvecké generace, mezzosopranistka Barbora Martínková-Polášková spolu s první harfistkou Filharmonie Brno, Ivanou Dohnalovou.

Roztančené náměstí na nefalšované flamencové fiestě, španělské filmy i sangria párty

A vášnivé španělské rytmy roztančí nejen slavné zpěváky a tanečníky, ale také olomouckou veřejnost. Páteční večer bude patřit Sangria party, na které všechny přítomné roztančí světaznalý španělský DJ Enrique. Kromě flamencové a španělské hudby se mohou všichni návštěvníci v Restauraci&Baru Morgan’s těšit na originální sangriu, španělské víno a vybrané delikatesy. Během sobotního odpoledne proběhne na Horním náměstí tradiční festivalová flamencová fiesta, jejíž jedinečná atmosféra každoročně uchvátí všechny milovníky španělské kultury a tance. A samozřejmě pořadatelé i letos mysleli na skalní příznivce flamenca, kteří chtějí vášeň španělských rytmů zažít na vlastní kůži. Ti se mohou zúčastnit flamencových workshopů, které budou opět probíhat pod záštitou skvělé Petry Pšenicové, lektorky a zakladatelky flamencové skupiny Aires del Sur.

A ani letos se nezapomnělo na gurmány, kteří si mohou dopřát vybrané lahůdky a speciality španělské kuchyně připravovaných podle originálních receptů šéfkuchařem NH hotelu. Pro všechny milovníky španělské kuchyně jsou připraveny čtyři předkrmy, čtyři hlavní jídla a čtyři dezerty. Ochutnat tak můžete například salát s grilovanými krevetami a serano šunou, telecí oháňky ve vlastní šťávě s pinta fazolemi a chorizem nebo cheesecake z bílé čokolády a růžového pepře,
pomerančový přeliv s kousky chilli. Celou nabídku španělských delikates naleznete zde. Pokud vás menu zaujalo, můžete restauraci navštívit od 30. července do 2. srpna, je však potřeba předchozí rezervace na telefonním čísle: 585 575 861

Pro hosty festivalu je připravena také přehlídka španělské kinematografie v kině Metropol, kde se během festivalu představí sedm filmů.

Za šest let konání festivalu ho navštívilo více než 20 tisíc návštěvníků. Milníkem byl velmi úspěšný koncert světové hudební hvězdy, fenomenálního kytaristy Paco de Lucíi v roce 2013, po němž se zájem o festival ještě zvýšil. Právě za ročník 2013 získal festival významné ocenění - Cenu města Olomouce za počin roku v oblasti kultury. Vstupenky je možné zakoupit v síti TICKETPORTAL a jeho smluvních partnerů a to na Galavečer flamenca, který se uskuteční 1.8. v pavilonu A, na Výstavišti FLORA Olomouc. Na ostatní představení a to i včetně Galavečera flamenca, budou vstupenky k dostání v Městském informačním centru Olomouc, které sídlí v podloubí olomoucké radnice, případně v místech konání koncertů.

Všechny festivalové informace najdete na www.flamencool.cz, žhavé novinky k programu lze čerpat i na facebooku.

barsi

Reklama

4. OLOMOUCKÁ VINOTÉKA

Katalog firem » Restaurace, stravování » Vinotéky

Nabízíme za VO ceny lahvová a stáčená vína těchto vinařství: ANNOVINO, Bergmann, Buchmayer, Bzenec, Cícha, Dog in Dock, Grmolec, Habřina, Hagn, Kolby, Krist, Mečl, Michlovský, Mühlberger, ...