Reklama

Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav, venku je 11.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Festival vánoční hudby nabídne Lenku Filipovou i ocenění dobrovolníků

Kultura

13.12.2014

Autor: barsi

Ve dnech 17. až 28. prosince ožije Olomouc tradičním Festivalem vánoční hudby, který proběhne v chrámu svatého Mořice. Zahájí ho ve středu 17. prosince koncert oblíbené zpěvačky Lenky Filipové, jehož součástí bude také slavnostní předání cen Křesadlo dobrovolníkům v Olomouckém kraji.

"Cílem festivalu je navázat na tradici vánočních koncertů v Olomouci a přiblížit občanům duchovní poselství Vánoc, na které se v posledních letech stále více zapomíná," uvedl za organizátory Josef Kořenek. Festival nemá jen kvalitní hudební aspekt, ale také se stará o evangelizační a kultivující vánoční čas ve městě Olomouci. Dalším a neméně důležitým cílem festivalu je posílit duchovní význam chrámu svatého Mořice jako přirozeného centra Olomouce. A to se v posledních letech daří.

Program festivalu je i letos pestrý. V sobotu 20. prosince v 19 hodin proběhne v kině Metropol promítání pravdivého příběhu o zrodu naší kultury. Film Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů vznikl v roce 2013 u příležitosti 1150. výročí příchodu sv. Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu. Zpestřením promítání pak bude prezentace kostýmů a relikvií z natáčení filmu a úvodní přednáška "Velkomoravské období jako výzva", kterou pronese teolog Walerian Bugel, odborný asistent CMTF UP v Olomouci a odborný poradce při natáčení filmu. V pátek 26. prosince přijde na řadu Svatoštěpánský koncert a v neděli 28. prosince zakončí Festival vánoční hudby u svatého Mořice varhanní koncert Pavla Svobody. Během vánočních svátků budou navíc probíhat mše svaté, konkrétně 24. a 25. prosince.

Stejně jako každý rok bude i letos udělena cena Křesadlo, jejíž cílem je ocenit dobrovolníky, zviditelnit dobrovolnictví a neziskový sektor, vzbudit v lidech zájem o dobrovolnickou činnost i respekt k těm, kteří ji vykonávají. Mottem Křesadla je: "Cena pro obyčejné lidi, kteří dělají neobyčejné věci.“ Slavnostní předání cen proběhne ve středu 17. prosince od 19 hodin ve Velkém sále Arcibiskupství olomouckého, a to během koncertu Lenky Filipové.

Více informací k festivalu najdete na www.festivalvanocnihudby.cz. Vstupenky na Festival vánoční hudby u svatého Mořice jsou k mání v Informačním centru Olomouc nebo v kanceláři PETARDA PRODUCTION a.s. v Purkrabské 7.

barsi

Reklama

Cafe Gallery JOLA

Katalog firem » Restaurace, stravování » Bary a kavárny

Cafe Gallery JOLA je kavárna s galerií v centru Olomouce zaměřená na tvorbu současných českých a evropských autorů, kde si návštěvníci mohou prohlédnout umělecká díla v příjemném pro...