Reklama

Středa 8. května 2024, dnes je Den vítězství, venku je 16.5 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Filosofové vítali na nádvoří své alma mater letošní jaro

Tipy a názory

18.4.2007

Autor: Bohumír Kolář

Téměř utajeně pro veřejnost vítali studenti filozofie ve svém stánku na Křížkovského ulici letošní jaro. Stalo se tak formou happeningu na nádvoří katedry za početné návštěvy studentů a jejich hostů.

K nim patřil především básník Jiří Kuběna (vlast. jm. Jiří Paukert) a mladičký prostějovský sochař Karel Žák, ale i oblíbený profesor logiky Jan Štěpán, jenž studentům pomohl a poradil v koncipování celé akce. Ta svědčila o vtipnosti realizačního týmu a dramatických dispozicích aktérů. Ocenili to především hosté, kteří se slavnosti s potěšením zúčastnili

Hlavním řečníkem byl básník Jiří Kuběna, z jehož slov vyplynulo jeho preferování ducha a oduševnělosti a význam prožitku, bolesti a smrti pro život člověka. Dokumentoval to i citovanou starověkou básní. K odhalené soše, která symbolizovala Hyakintha, promluvil sám sochař.

V závěru slavnosti promluvil prof. Jan Štěpán, kterého studenti poctili diplomem, na němž byl text o Hyakinthovi zaznamenán. Oblíbenec Apollův byl nešťastně zabit samým bohem, když ho nešťastně zasáhl disk (světelný). Tragika pověsti neovlivnila studentské veselí z příchodu jara.

Socha byla vytvořena formou patinovaného sádrového modelu. Cesta k vytvoření kovového modelu ještě vyšlapána není, ale jaro se v době happeningu tvářilo, jako by to již problém nebyl.

Bohumír Kolář

Reklama

LASER ARENA OLOMOUC

Katalog firem » Sport

Laser Game, neboli Laser Tag v sobě spojuje sport, akci, zábavu i adrenalin. Hra je podobná paintballu, ale zásahy nebolí, nezanechávají barevné skvrny ani modřiny. Samotná aréna, kde se Laser...