Reklama

Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána, venku je 6.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Filozofická fakulta chystá opravy starších budov. Zbude i na nové vybavení

Zprávy z regionu

25.3.2013

Autor: roc

Dvě starší a funkčně nedostačující budovy Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Křížkovského ulici se díky mnohamilionové dotaci dočkají během dvaadvaceti měsíců modernizace. Dotace ovlivní také kvalitu studia - vznikne zde několik špičkových vědeckých pracovišť: specializovaná laboratoř psycholingvistiky a lexikostatistiky, první centrum pro experimentální politologii ve střední Evropě, tlumočnická laboratoř, překladatelská a jazyková učebna, nová knihovna či informační centrum.

Potřebnou dotaci získá olomoucká filozofická fakulta z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, který se zaměřuje na posílení růstu konkurenceschopnosti státu a orientaci na znalostní ekonomiku, a také ze státního rozpočtu. Moderní prostory umožní pedagogickým a vědeckým pracovníkům provádět výzkum na aktuální světové úrovni a zavádět progresivní studijní metody s využitím ICT a AV techniky.
"Hlavním důvodem realizace projektu je nevyhovující technický stav budov Křížkovského 12 a Křížkovského 14, jejichž užitná hodnota z hlediska výuky a výzkumu neodpovídá současným technickým a hygienickým standardům a neposkytuje tak prostor k dalšímu výzkumnému a vzdělávacímu rozvoji fakulty. Pokud chce filozofická fakulta dále naplňovat a rozvíjet svoji ambici být vědecko-výzkumnou fakultou, musí být tyto prostory modernizovány a vybaveny vhodně zvoleným zařízením," zdůvodnil nutnost vypracování projektu děkan filozofické fakulty Jiří Lach.
Fakulta se podle něj dlouhodobě profiluje jako vědecko-výzkumná: získala vysoký počet dotací pro inovaci včetně inovace vědecké činnosti, navíc disponuje širokým portfoliem doktorských programů, její absolventi nacházejí uplatnění na pracovním trhu a má silné vazby na zahraniční odborníky.
"Chceme vytvořit takové zázemí pro výuku a výzkum, aby mohl být plně využit současný odborný potenciál naší fakulty, potažmo aby byl udržen současný trend doložitelně rostoucí kvality výuky a výzkumu. Další zkvalitňování poskytované výuky a prováděného výzkumu však v současné době naráží na objektivní překážku v podobě nevyhovujícího stavu dvou objektů fakulty. Plánované opravy poskytnou kvalitní a motivační zázemí pro sofistikovaný výzkum světových parametrů a současně se stanou platformou pro modernizaci studijních plánů s cílem dalšího zvýšení uplatnitelnosti absolventů na trhu práce," dodal proděkan filozofické fakulty Ondřej Kučera.
Opravy se dotknou šesti kateder fakulty ve dvou budovách v Křížkovského ulici: jmenovitě kateder aplikované ekonomie, asijských studií, filozofie, nederlandistiky, obecné lingvistiky a politologie a evropských studií.
Celkové výdaje projektu činí 95,1 milionu korun, z toho téměř 81 milionů činí dotace z operačního programu a 14 milionů přispívá státní rozpočet. Rozhodnutí o poskytnutí dotace bylo podepsáno minulý týden.

roc

Reklama

Přirozenou cestou

Katalog firem » Obchod » Zdravá výživa

Srdečně Vás zveme do naší prodejny Přirozenou cestou na Dolním náměstí č. 8/9. Nabízíme produkty pro radost a zdraví. Těšíme se na vás.

Filip