Reklama

Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa, venku je 9.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Café restaurant Fontána: podnik, v němž se snoubí láska k jídlu a kouzlo jedinečné atmosféry

Tipy a názory

19.11.2014

Autor: Zuzana Doleželová

Restauraci a kavárnu Fontána zná snad každý Olomoučan. V létě je příjemnou zastávkou při procházce parkem, na zahrádce před zurčící fontánou chutná káva prostě nebesky. Milují ji maminky s kočárky, pro něž je místem společného setkávání, a s lehkou dávkou nostalgie na ni nedají dopustit i ti, kteří mají v paměti hluboce vrytou vzpomínku na její slavnou i méně slavnou minulost. Nyní žije tato kouzelná budova čilým kavárenským i restauratérským životem a zve k posezení všechny, kdo ocení její neopakovatelnou atmosféru a obsluhu s úsměvem na rtech.

Osud nebyl k historické budově v centru Smetanových sadů vždy přívětivý. Lidé si ji pamatují v plném rozkvětu, kdy byla oblíbeným a navštěvovaným místem všech olomouckých pamětníků, ale také jako opuštěnou a chátrající budovu, jež byla spíše ostudou parku. Přitom tato skvostná stavba, jež dostala v roce 1879 novorenesanční podobu, přímo vybízí k odpočinku na malebné terase u fontány a k zaposlouchání se do tónů hudby, která se line z altánku. Je nepochybně místem s duší, a takových bychom si měli vážit.

V současné době funguje restaurace na jedničku. Budova je zrekonstruovaná, fasáda získala zpět původní barvu a panuje tu čilý ruch. Je nejen místem, kam si chodí zavzpomínat pamětníci, místem, kam lze zajít na cenově dostupné a přitom velmi lahodné jídlo, ale také místem, kam se na pivo U Včelek zastaví bruslaři, běžci nebo všichni ti, kteří mají zrovna cestu kolem. Je atraktivní i pro maminky s malými dětmi, které se tu scházejí na kávu a svým ratolestem rády dopřejí kvalitní ovocné šťávy nebo stáčené ovocné přesnídávky, ale také místem, kde se scházejí studenti před zkouškami, aby si v příjemně stinném interiéru zopakovali látku. A turisté restauraci také nenechají bez povšimnutí. Láká je historická budova, kouzelná atmosféra, zkrátka to, co lze považovat za genius loci. Podobných staveb se u nás v republice moc nevidí, museli bychom sáhnout k rakouským sousedům, kde jsou takové budovy třeba součástí parku v Schönbrunnu. A jim může Fontána s přehledem konkurovat.

Café restaurant Fontána je skvělým místem k pořádání rodinných oslav, srazů nebo svateb. Dovedete si představit romantičtější sňatek než pod decentně nazdobeným altánem a se svatebním tancem v restauraci, která si nezadá se zámeckým sálem? Restaurace disponuje kapacitou 80 míst ve velkém sále, 40 míst v horním salonku a dalších 40 míst ve spodním salonu, jenž se pyšní historickým nábytkem a poskytuje dostatek soukromí všem, kteří si hodlají oslavu užít v takřka rodinném prostředí. I na to je tu myšleno.

V poslední době se v prostorách restaurace konají velmi zajímavé akce, z nichž stojí za to zmínit třeba přednášky v rámci projektu MediCafé, tedy lékařské vědecké kavárny, nebo také kurzy kubánské salsy, jež odstartovaly 13. listopadu. Café restaurant Fontána se tak stává nejen gurmánským místem, ale především kulturním stánkem, k čemuž prostředí restaurace přímo vybízí. S Fontánou byly až dosud spojeny především letní akce, majitelé Beckertovi ve spolupráci s provozním však touží vdechnout restauraci život i v podzimních i zimních měsících.

Velkou devizou podniku je vedle vynikajícího jídla, které bychom však od restaurací s takto skvělým prostředím očekávali, příjemných akcí, jež se tu konají, a v neposlední řadě geniálního umístění v centru hojně navštěvovaného parku i sympatický personál, který vám servíruje večeři vždy s úsměvem a jiskrou v oku. Velký podíl na milé atmosféře, jež tu za každých okolností panuje, má provozní restaurace – pan Mysliveček. Jeho filozofií je dělat práci s láskou, poctivě a s úctou k tradicím a historii. Jak je vidět na spokojených zákaznících, kteří se sem rádi vracejí, jeho práce má smysl. Restaurace může být po právu chloubou Olomouce. Vždyť tato skvostná historická budova je jedním z důvodů, proč bychom měli být hrdí, že jsme Olomoučané.

Zuzana Doleželová

Reklama

Obuv HULMAN

Katalog firem » Obchod

Dámské turistické boty z kvalitní nubukové kůže, skvělá obuv i do terénu a na houby.

Celá podešev je přišitá ke svršku, nehrozí rozlepení. Další pozitivum je pohodlí a polstrovaná kožená stélka.
V nabídce více barev i modelů.

Obuv Hulman
Denisova 19
772 00 Olomouc
otevřeno Po-Pá-9-18 hod.
So - 09-12 hod.
www.obuvhulman.cz
www.obuv-mustang.cz