Reklama

Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša, venku je 14 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Fotbal je žumpa, řekl soudce a zprostil viny Drobisze i Kapra

Krimi

25.10.2011

Autor: Jan Procházka

Olomoucký okresní soud dnes řekl své definitivní slovo ve fotbalové kauze údajného uplácení pražských Bohemians ze strany olomoucké Sigmy. Soudce Aleš Vašků zprostil všechny obžalované viny. Ke korupci podle něj došlo, vzhledem ke složitým okolnostem případu však předložené důkazy nebyly natolik pádné, aby bylo možné jednoznačně určit viníka. Oba hlavní aktéři, brankář Sigmy Petr Drobisz i střížkovský boss Karel Kapr s rozsudkem souhlasili, lhůtu na odvolání si nechal pouze státní zástupce.

Ušilo se to v Brně, tvrdil nový svědek

Mělo se jednat o pouhou formalitu. V devět hodin měl padnout rozsudek, který by za půl druhého roku se vlekoucím sporem udělal tečku. Drobiszův obhájce Petr Konečný však vyrukoval s nečekaným svědkem, který se údajně přihlásil o víkendu. "Jeho svědectví vypadalo velmi vážně, proto jsme se rozhodli ho povolat," komentoval to Konečný. Svědek pracoval v ochrance tehdy prvoligové brněnské Zbrojovky. A před soudem vyrukoval s odvážným tvrzením, že celou aféru "ušil" někdejší svazový předseda a tou dobou šéf fotbalového Brna Pavel Mokrý s Karlem Kaprem. Prý aby se pomstili nenáviděnému Jiřímu Kubíčkovi. Vedlejším efektem měl být i pád Olomouce do druhé ligy. Místo Brna. Svědek měl údajně za úkol "zajistit" důkazy, nakonec prý ale Mokrý s Kaprem nepřišli na to, jak celou záležitost provést. Během výslechu svědek také přiznal, že pro fotbalové bosse často vykonával špinavou práci. "Třeba když bylo potřeba, aby někdo nedorazil na valnou hromadu..." naznačil neurčitě. Svědek údajně disponuje nahrávkou, která pravost jeho slov potvrzuje, neměl ji však už u sebe. Za svou "pomoc" měl dostat dvě stě až tři sta tisíc korun odměny. Obhájci i státní zástupce však svědkovu výpověď zpochybnili, během výslechu se celý sál bavil a soudce musel často bouře smíchu tišit. Na dotaz, proč s celou záležitostí vyrukoval až v den vynášení rozsudku, odpověděl svědek, že měl strach a dlouho se rozmýšlel. "Ještě dnes v noci jsem neměl jasno, jestli sem půjdu," přiznal. Jeho výpověď však do případu žádné nové světlo nevnesla.

Soudce: Když chtěli odhalovat korupci, měli to udělat hned

Uplácení se podle obžaloby mělo odehrát v květnu 2009 při posledním ligovém kole. Kdyby jej Sigma prohrála, unikly by jí poháry, Bohemians naopak už o nic nešlo. Úplatkem si tak prý Sigma měla pojistit výhru. Částku tři sta tisíc korun měl předat brankář Petr Drobisz hráči Bohemians Miroslavu Obermajerovi. Oba dva nakonec státní zástupce obžaloval spolu s prezidentem Bohemians Karlem Kaprem a dalším hráčem Davidem Zoubkem z podplácení. Zástupci pražského klubu se však hájili tím, že úplatek přijali jen proto, aby pomohli odhalit korupci. A právě to soudce zpochybnil. "Pokud by skutečně chtěli odhalit nějakou nepravost, nebudou čekat tři čtvrtě roku, udělali by to hned," domnívá se soudce. Během dlouhé doby, která uběhla, totiž zmizely všechny důležité důkazy. "Zejména mobilní telefony by byly velmi přesvědčivým důkazním materiálem. Záznamy volání se však archivují jen půl roku, někteří obžalovaní navíc své telefony ztratili," konstatoval soudce. Napadl i prohlášení, která střížkovští hráči učinili u notáře. "Je to jakýsi podivný trend, ohánět se papírem podepsaným notářem. To přece není žádný důkaz. Notář jen potvrdí, že dotyčný skutečně řekl, co je zapsané. Pokud chtěli podat výpověď, měli jít na policii a ne k notáři," upozornil soudce.

Světlo do případu nevnesla ani výpověď bývalého šéfa Sigmy Jiřího Kubíčka, který předložil nahrávku prokazující předání úplatku. Hovoří na ní s pokladníkem Ladislavem Římským, který potvrzuje, že peníze donesl do kabiny. Pořídil ji prý proto, aby si kryl záda, že v kauze nehraje žádnou roli. Důkazy však podle soudce sice potvrzují, že k předání úplatku došlo, nelze podle nich ale celou záležitost rozklíčovat jednoznačným způsobem. "To byl důvod, proč jsem rozhodl o zproštění viny u všech obžalovaných," prohlásil Vašků.

Golda: Rozhodnutí trvá! Drobisz: Očistím se!

S rozsudkem přesto obžalovaní úplně spokojení nebyli. "Bylo by samozřejmě lepší, kdyby soud konstatoval, že k žádnému podplácení nedošlo. Ale dopadlo to dobře, odvolávat se nebudeme," uvedl Drobiszův obhájce Konečný. Své právo napadnout rozsudek nevyužije ani Karel Kapr. Petr Drobisz teď hodlá vyrazit do boje za očištění svého jména. "Soudce řekl, že jsem to nemohl být já. To je hlavní," řekl po opuštění jednací síně s úlevou pětatřicetiletý brankář, který doufá, že mu rozsudek pomůže také u fotbalové disciplinárky. Pokud se mu to nepodaří, zvažoval by prý i obrátit se na soud. Možná to však bude složitější. Dnešní rozsudek totiž šéfa disciplinární komise Jiřího Goldu nechal klidným. "Od začátku říkám, že fotbalové a trestně-právní předpisy jsou o něčem jiném. Trváme na tom, že ke korupčnímu jednání došlo, a proto je třeba trestat. Dál stojím za původním rozhodnutím naší komise, která se na základě výpovědi všech svědků shodla vynést tresty. U soudu se neobjevily žádné jiné skutečnosti než při disciplinárním řízení kromě prapodivného svědka, který přišel na poslední chvíli," uvedl Golda.
Definitivní tečku za případem může udělat státní zástupce Petr Matoušek. Ale nemusí. Jako jediný si totiž ponechal lhůtu na odvolání. "Musím se poradit s kolegy, jak budeme dále postupovat. Rozhodnutí soudu mě ale nepřekvapilo, důkazy opravdu přesvědčivé nebyly," naznačil Matoušek, který původně žádal pro obžalované podmínky a peněžité tresty.
Okresní soud řešil kauzu od května minulého roku, postupně předvolal a vyslechl desítky svědků. Fotbalová disciplinární komise však na justici nečekala a rozhodla sama už před několika týdny. Sigmě udělila pokutu čtyři miliony korun, odečetla jí devět bodů v ligové tabulce a Drobiszovi udělila distanc na osmnáct měsíců.

Jan Procházka

Reklama

Oční optika TANA

Katalog firem » Obchod » Oční optika

Nabízíme velký výběr brýlí, brýle s PC filtrem, kancelářské brýle, multifokální brýle. Máme vlastní vyšetřovnu vybavenou oftalmologickými přístroji a nejnovějším DNEy scanerem, j...