Reklama

Pátek 17. května 2024, svátek má Aneta, venku je 12.6 °C

UPOZORNĚNÍ: Tento příspěvek je starší než 6 měsíců.
Níže uvedené informace mohou být zastaralé či neplatné!

Fotografie jako pozvání k cestám domovinou i cizinou

Kultura

7.11.2008

Autor: Bohumír Kolář

V Galerii Podkova byla na začátku týdne zahájena výstava fotografií Moravana Josefa Masničáka a Čecha Miroslava Semeráda. Autoři se představují především jako dobří pozorovatelé, kteří si dovedou vybrat, co mají objektivem zachytit a co mají vytřídit, aby nezklamali diváky. Je proto oprávněné konstatování, že výstava v Podkově je divácky úspěšná a jeví se víc atraktivně poučná a inspirativní než umělecká.

Informaci o autorech začněme Josefem Masničákem, který pochází z nedalekého Mutkova, vyučil se knihařem a věnuje se v Olomouci rámování a paspartování výtvarných děl. V jeho zájmu o fotografie je cítit vliv Miloslava Stibora, který byl jeho učitelem na ZUŠ a přispěl k jeho profesionalitě. Masničák hojně vystavoval v osmdesátých letech a ke svému dávnému koníčku se nyní s promyšlenými ambicemi vrací. Jeho snímky naznačují, že to myslí vážně, a jsou přinejmenším pohledné.

Za výstavního partnera si Masničák zvolil Miroslava Semeráda z Čerčan u Benešova, původní profesí zahradníka, jemuž bude v příštím roce čtyřicet. Ten si zvolil jako výstavní téma Bretaň, jež ho jako fotografa okouzlila divokou a dramatickou romantičností. Ze snímků je zřejmé, že Semerádovi se zamlouvá děj, pohyb, střetávání. Jeho snímky jsou plny živlů. S výstavní činností začal teprve před třemi lety, nejdříve v nejbližším okolí, poté o skok dál a letos se odvážil na Moravu. Myslím, že Olomouc osloví natolik, že se brzy odváží ještě dál. Určitě by měl ukázat především Bretaňcům, jak jejich zemi vidí, co v ní vidí a co mu stojí za zaznamenání.
Listopadová expozice v Galerii Podkova návštěvníky nezklame. Potrvá do čtvrtka 27. listopadu.

Bohumír Kolář

Reklama

Hostinec hřiště Slavonín

Katalog firem » Restaurace, stravování » Pivnice

Hospoda se nachází na fotbalovém hřišti FK Slavonín. Kapacita hospody je 60 míst, vhodné pro soukromé večírky a narozeniny s možností občerstvení. Čepujeme Gambrinus 10 ° nepasterizovan...